Spitalul Judeţean, invadat de fumul de ţigară

0
287

Chiar dacă legea interzice fumatul în unităţile sanitare, la Spitalul Judeţean din Craiova regulile par făcute pentru a fi încălcate. Pacienţii, rudele acestora şi de multe ori chiar angajaţii spitalului „uită” unde se găsesc şi nu ezită să-şi aprindă o ţigară chiar pe holul instituţiei.

Spitalul Judeţean este împânzit cu afişe care avertizează că fumatul nu este permis, cei prinşi în flagrant riscând să primească o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. De cele mai multe ori, avertismentele îi lasă însă reci pe cei care se perindă pe holurile spitalului. Chiar şi atunci când acestea vin direct de la reprezentanţii unităţii sanitare.

Aşa s-a întâmplat şi ieri, când inspectorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova a verificat modul în care sunt respectate regulile privind fumatul. N-a fost deloc surprins să găsească vizitatori şi chiar pacienţi cu ţigările aprinse, de la primul şi până la ultimul etaj. Chiar şi pe holul din faţa secţiei de pediatrie o tânără mamă ţinea într-o mână copilul, cu care probabil venise în spital, şi într-o alta ţigara. Explicaţia acesteia a fost una de-a dreptul şocantă. „Nu înţeleg care este problema. Toată lumea fumează aici. În fiecare zi adună femeia de serviciu câte un făraş de chiştoace şi nu a mai dat nimeni nicio amendă. Suntem oameni necăjiţi, că nu venim de drag la spital. Acum ar fi culmea să ne amendaţi chiar nouă. Ar trebui amenajate nişte locuri pentru fumători. Ce să facem, să coborâm de fiecare dată în afara spitalului?”, a replicat femeia.

Este nevoie de o modificare legislativă

În ciuda faptului că periodic desfăşoară astfel de controale, reprezentanţii spitalului spun că sunt legaţi la mâini când vine vorba de sancţiuni. Legea nu le permite să dea amenzi, aşa că se rezumă doar la a atrage atenţia celor care fumează pe holurile unităţii sanitare.

O modificare legislativă care să împuternicească instituţia în acest sens s-ar impune, însă până atunci mai este de aşteptat. Deocamdată, doar Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pot să-i sancţioneze pe cei prinşi la fumat prin spital. De altfel, s-a încercat şi varianta ca echipe formate din reprezentanţi ai unităţii sanitare şi poliţişti să meargă în control şi să aplice amenzi. S-a întâmplat de prea puţine ori aşa încât rezultatul nu a fost cel scontat.

„Cu trei ani în urmă s-a semnat un protocol între Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Secţia nr. 2 de Poliţie din Romaneşti. Am mers pe la toate etajele împreună, s-au împărţit şi amenzi, dar se pare că acestea nu au contat deloc. În continuare se fumează şi pe tura întâi, şi pe a doua, şi pe a treia. Principalul motiv pentru care regulile sunt încălcate este lipsa de educaţie. Oamenii consideră că pot să încalce legea fără să păţească nimic. Practic, nu le pasă de ce se întâmplă. Dacă s-ar fi aplicat sancţiuni, măcar săptămânal, ar fi fost ceva. Eu nu am împuternicirea legală să dau amenzi. Acestea pot fi aplicate de Poliţie sau de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Valentin Ghiţă, inspector pentru situaţii de urgenţă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Nepăsare din partea pacienţilor

Miile de chiştoace aruncate peste tot, la voia întâmplării, fac ca peisajul să fie unul dezolant încă de la primele ore ale dimineţii. Şi, chiar dacă femeile de serviciu curăţă, în câteva ore mizeria este la loc: pahare de cafea, resturi de ţigări şi ambalaje. La fel de deranjant este şi faptul că, deşi există coşuri de gunoi, acestea sunt ignorate cu desăvârşire. În plus, în semn de nemulţumire pacienţii au rupt în mai multe locuri şi afişele pe care era inscripţionat „Fumatul interzis”. „Este o echipă de şase pompieri care în fiecare zi trebuie să cureţe terasele spitalului pentru ridica resturile de ţigări şi pahare de cafea. Sunt oameni care fumează, consumă cafea, dar nu ştiu să arunce la coşul de gunoi. E mai uşor să arunce pe geam. Asta e, de ce să nu spunem adevărul?”, a mărturisit inspectorul pentru situaţii de urgenţă.