Caricaturistul Ștefan Popa Popa’s ar putea pierde titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei

0
388
În ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Craiova de joi, 25 iulie 2019, se va propune retragerea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova caricaturistului Ștefan Popa Popa’s, ca urmare a afirmațiilor acestuia făcute recent în mass-media. Un proiect în acest sens a fost depus de grupul de consilieri ai Partidului Social Democrat, care consideră că declarațiile artistului au adus atingere imaginii municipiului Craiova și cetățenilor săi. Ieri, și primarul Slatinei, Emil Moţ, a propus Consiliului Local retragerea titlului de Cetăţean de Onoare acordat de oraș lui Ştefan Popa Popa’s.
„Craiova a fost și este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante orașe ale României, iar faptul că locuitorii acestui mare municipiu aleg să lucreze în alte regiuni demonstrează o bună pregătire în domeniile în care aceștia profesează. Astfel de declarații denigratoare, susținute cu atâta vehemență în spațiul public de domnul Ștefan Popa Popa’s, nu pot fi demne de o persoană cu înalte pretenții culturale și care este reprezentantul unui oraș cosmopolit cum este Timișoara, gestul dânsului fiind cu atât mai regretabil din postura sa de Cetățean de Onoare al municipiului Craiova. Odată ce a acceptat acest titlu în 2005, dl. Ștefan Popa Popa’s a devenit la rândul dânsului un ambasador al oltenilor, al craiovenilor care i-au conferit această distincție. În calitate de primar al municipiului Craiova, susțin inițiativa consilierilor PSD și a craiovenilor care au dezavuat gestul lui dezonorant în mediul online și au cerut insistent retragerea titlului de Cetățean de Onoare conferit domnului Ștefan Popa Popa’s în anul 2005. Pe această cale, țin să îi reamintesc domnului Ștefan Popa Popa’s că orașul Craiova a reprezentat, de-a lungul anilor, un punct de referință în făurirea României și a dat numeroase personalități recunoscute atât în plan național cât și internațional”, a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.
Declarațiile artistului timișorean l-au deranjat și pe primarul Slatinei, Emil Moţ, care, de asemenea, a decis retragerea titlului de Cetăţean de Onoare acordat de oraș lui Ştefan Popa Popa’s. „Constat cu foarte mare regret că anumite personalități ajung să derapeze mult în discursul public, gândesc în clișee și preferă să gafeze decât să își recunoască o greșeală. De aceea, am ales să le solicit colegilor din Consiliul Local să-i retragă calitatea și demnitatea de Cetățean de Onoare al orașului Slatina domnului Ștefan Popa Popa’s pentru lucrurile grave pe care le-a spus la adresa oltenilor”, a declarat edilul.
Invitat, săptămâna trecută, în emisiunea „Convergenţe” de la postul local de televiziune Tele Europa Nova Timişoara, caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, care i-a portretizat pe cei mai importanţi lideri politici ai lumii şi a primit recent titlul de Ambasador Cultural al Timişoarei (primul titlu de acest gen acordat în municipiu), a făcut declaraţii dure la adresa oltenilor stabiliţi în Timişoara. „Publicul din Timişoara s-a schimbat, avem peste 60 la sută olteni în loc de timişoreni. (…) Atunci îmi pun şi eu întrebarea: unde sunt valorile Timişoarei?”, a spus Popa’s.
„Timişoara a fost ridicată de olteni şi de moldoveni. Timişoara a fost o mlaştină aici. Nu e bine să atacăm… olteni, moldoveni”, a spus moderatorul emisiunii. „Ba, da. Trebuie să atacăm pentru că nu au venit cei mai ca lumea. Au venit ciurucurile din Oltenia. Aşa… mai avem olteni foarte valoroşi care au venit în Timişoara şi au făcut lucruri ca lumea”, a declarat Popa’s. Caricaturistul a declarat că „la ora actuală Timişoara este invadată de olteni”: „Asta am observat eu la maşini. Toate sunt de Dolj, de Gorj, de Mehedinţi. (…) Pe mine nu mă interesează ce pierd. Eu nu am venit aici să câştig, să mă agreeze lumea. Pe stradă se juca copilul sârb, cu copilul maghiar şi toţi ştiau patru limbi în Timişoara. Acum, toată lumea vorbeşte fusei, mă dusei”, a spus mai Popa’s, care a adăugat că şi mama sa este olteancă.
Ștefan Popa Popa’s este cel mai rapid caricaturist din lume, recordul său fiind omologat de Cartea Recordurilor! La Festivalul Internaţional de Caricatură de la Saint-Esteve (Franţa) doboară recordul mondial de rezistenţă în caricatură (timp de zece zile şi zece nopţi desenează 1.527 de portrete în culori), iar pe 17 octombrie 1995 doboară recordul mondial de viteză al belgianului Emile Robin (106 caricaturi pe oră), realizând 131 caricaturi într-o oră şi fiind declarat cel mai rapid caricaturist din lume, performanţă omologată de Cartea Recordurilor – ediţia Filipine. Este preşedinte de onoare al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesioniști din România și președinte al juriului Salonului Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” organizat la Craiova și ajuns, anul acesta, la ediția a XII-lea.