Regulamentul de acces în Centrul istoric, la votul consilierilor

0
283

Autoritățile locale au introdus în regulament ca terasele să poată funcționa după program non-stop, iar bicicletele să fie permise, dar să circule în niște condiții care nu se găsesc, totuși, în Centrul istoric. Forma finală este supusă votului consilierilor municipali, care se întrunesc în plenul de joi, urmând ca prevederile să se aplice de la 1 iulie.

Regula inițială spunea că terasele pot funcționa doar între orele 8.30 și 24.00, dar acum s-a venit cu completarea că acestea să își poată prelungi activitatea în sezonul cald, la cerere și motivat, până la un program non-stop. Potrivit regulamentului, pentru fiecare sezon, agenții economici trebuie să solicite avizul compartimentului de specialitate din Primăria Craiova pentru desfăşurarea activităţii extraprogram. În cererea scrisă pe care o vor depune, pe lângă datele firmei și tipul de activitate, patronii trebuie să declare și nivelul de intensitate maximă a zgomotului produs de activitatea sa. Între orele 4.00 și 8.30, se vor desfăşura activităţile de aprovizionare și curăţenie interioară a teraselor. Tot între aceste ore, Salubritatea va ridica gunoiul de pe străzile din Centrul istoric.

Program non-stop pentru terase

Autoritățile le cer patronilor, prin noua formă a regulamentului, să asigure un culoar minimal de acces printre zonele delimitate de terase. Și această problemă a fost ridicată tot în cadrul dezbaterii publice, când un agent economic a cerut ca patronii să își delimiteze terasele cu jardiniere de flori. Autoritățile au preluat propunerea lui, fără însă a le mai impune patronilor să-și cumpere plantele verzi. În intervenția sa, primarul Lia Olguța Vasilescu a recunoscut atunci că terasele ar arăta, într-adevăr, mult mai frumos dacă patronii ar folosi flori pentru a le delimita de cele ale vecinilor și i-a încurajat pe aceștia să le folosească pentru decor.

Biciclete – teoretic, au voie; practic, nu au unde

Cea de-a treia modificare se referă la biciclete. În prima fază, autoritățile locale nu specificaseră nimic în această privință, iar bicicliștii erau pur și simplu tolerați pe străzile din Centrul istoric. În cadrul dezbaterii publice, s-a venit cu propunerea ca aceștia să fie lăsați să circule, motivându-se că pistele pentru biciclete sunt oricum prea puține în oraș. Un locatar din Centrul istoric s-a opus acestei propuneri, spunând că zona veche este foarte aglomerată. Primarul Lia Olguța Vasilescu a luat decizia, la vremea respectivă, să interzică bicicletele. Bicicletele apar acum în regulament, la articolul 11, aliniatul 8, care spune că „bicicletele, tricicletele sau alte vehicule din această categorie vor avea acces doar pe traseele şi accesibilităţile create special pentru această categorie de vehicule (piste pentru biciclete, parcaje destinate acestora, etc.), acolo unde există”.

40 de lei, taxa pentru acces în Centrul istoric

Centrul istoric va fi supravegheat cu 42 de camere video, care sunt amplasate atât la intrările și ieșirile din zona veche, cât și în parcări. Regulamentul vine cu precizări clare în ceea ce privește modul cum se va intra și cum se va parca în acest perimetru. Astfel, pentru acces se eliberează o autorizație care are o perioadă de valabilitate de maximum un an și care se emite de Primăria Craiova, individual, pentru fiecare vehicul. Odată cu autorizația, solicitantului i se eliberează și o telecomandă cu care va acționa bolarzii de acces. Locatarii care vor folosi parcările din Centrul istoric vor trebui să plătească o taxă de 40 de lei pe an pentru fiecare vehicul. Aceștia sunt obligați, prin regulament, să-și parcheze mașinile pe amplasamentele special amenajate.