Reclamaţii între candidaţii la fotoliul de primar al comunei Valea Stanciului

0
199

Viaţa electorală din comună este presărată cu plângeri către BEC. Deocamdată, cel care a făcut primul pas a fost candidatul din partea PNL pentru funcţia de primar al comunei, Vlad Alexandru. Două reclamaţii în aceeaşi zi, una admisă parţial şi cealaltă respinsă.valea stanciului primaria

          La data de 16 mai a.c. s-a înregistrat la BEC nr. 107 Valea Stanciului, sub  nr. 83, înscrisul denumit „Contestaţie”, formulată de către Vlad Alexandru împotriva lui Gîngioveanu Ionel Ovidiu, reclamând faptul că „se încalcă Legea nr. 115/2015, respectiv că pe toate panourile de afişaj se găseşte un număr de 4, 5,…8 afişe încălcându-se art. 79 alin 4, precum şi prevederile art. 79, alin. 6 – în sensul că se găsesc afişe pe toate gardurile. Pentru dovedirea stării de fapt nu au fost depuse probe”.

BEC merge pe teren

          Motiv pentru care, în ziua următoare înregistrării contestaţiei, membrii BEC nr. 107 Valea Stanciului au procedat la verificarea pe teren a celor semnalate. S-a constatat de către preşedinte, locţiitor şi membrii BEC nr. 107 că, la toate locurile speciale pentru afişaj electoral stabilite prin Dispoziţia Primarului comunei Valea Stanciului se află aplicate mai mult de un afiş electoral de către următoarele partide politice: PSD, PNL, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Partidul România Unită, Partidula Mişcarea Populară, fiind astfel încălcate dispoziţiile art. 79 alin. 4 din Legea nr. 115/2015. Cu privire la faptul că s-a semnalat că „se găsesc afişe pe toate gardurile”, BEC nr. 107 constată că nu există afişe electorale care să fie aplicate pe clădiri publice, mai ales că nu s-au depus nici dovezi pentru probarea celor susţinute şi nici nu s-a indicat în mod concret de către petent care afişaj nu respectă legea.valea stanciului

Şi da şi nu!

          Prin urmare, „BEC nr. 107 Valea Stanciului admite în parte plângerea înregistrată sub nr. 83/16 mai a.c. şi dispune înlăturarea imediată a tuturor afişelor electorale aplicate în plus pe panourile montate în locurile speciale pentru afişaj electoral, astfel încât pe fiecare panou să rămână câte un singur afiş electoral pentru fiecare partid politic ori candidat independent care participă la alegerile locale 2016 în comuna Valea Stanciului. Respinge în rest plângerea formulată”, se arată în comunicatul public al BEC nr. 107.

  • S-a considerat denigrat

          Lucrurile nu se opresc aici. Urmează, în aceeaşi zi, o altă plângere. Acelaşi petent, Vlad Alexandru, mai sesizează o încălcare de către Gângioveanu Ionel Ovidu a Legii nr. 115/2015. Se reclamă faptul că anumite persoane din grupul cu care acesta (n.r. – Gângioveanu) se deplasa în data de 15 mai a.c. înmânau cetăţenilor comunei sute de exemplare dintr-un „Rechizitoriu”, iar prin acest fapt şi prin alte afirmaţii petentul este denigrat, întemeîndu-şi în drept sesizarea pe dispoziţiile art. 65, alin.6 din Legea nr. 115/2016.

          Tot în ziua următoare, membrii BEC nr. 107 Valea Stanciului s-au întrunit şi au analizat plângere. „BEC nr. 107 Valea Stanciului constată că aceasta este neîntemeiată – întrucât prin art. 65 alin. 6 din Legea nr. 115/2015 sunt interzise în campania electorală «orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase», ori în speţa de faţă nu este vorba de nicio defăimare religioasă sau etnică, aceasta fiind cerinţa strict limitativă impusă de legiuitor”, precizează BEC nr. 107 Valea Stanciului. Prin urmare, acesta respinge plângerea înregistrată sub nr. 48/16.05.2016 de către Vlad Alexandru – candidat din partea PNL pentru funcţia de Primar al comunei Valea Stanciului ca neîntemeiată.