„Securitatea şi sănătatea în muncă” – disciplină pentru elevi

0
587

De câţiva ani, se vorbeşte de revigorarea învăţământului tehnic şi profesional, iar rezultatele încep să apară. Nu vorbim despre locurile destinate şi, o parte din ele ocupate de către elevi, ci aducem în atenţie un concurs , la care participă tineri din mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar din Dolj.

Colegiul Tehnic Energetic din Craiova a fost, vineri 22 aprilie, gazda celei de-a IV-a ediţii a Concursului „Ştiu şi aplic!” – Securitatea şi Sănătatea în Muncă se deprind de pe băncile şcolii! – organizat în colaborare cu specialiştii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în scopul promovării, în rândul tinerilor elevi , viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă. „Obiectivele principale ale concursului sunt încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei numită „securitate şi sănătate în muncă”. Introducerea acestei materii în învăţământul preuniversitar constituie o componentă „cheie” în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, prin ânvăţarea de către tineri a modului de a lucra în condiţii de securitate şi sănătate. Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea acestora în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă  ”, a declarat prof. Gabriela Achim, director adjunct al Colegiului Tehnic Energetic Craiova.

Trei echipe doljene se vor „bate” la Iaşi, în etapa naţională

La competiţia de la „Energetic” participă 12 echipe de la mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar: Colegiul „Ştefan Odobleja”, Colegiul Tehnic Energetic Craiova  , Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, Liceul Tehnologic „George Bibescu”, Liceul „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova. „Sunt două probe : prima scrisă, fără consultare între membrii din aceeaşi echipă, şi un practică, în cadrul căreia colegii pot face schimb de păreri între ei. Subiectele sunt din disciplina amintită şi reamintim că scopul este acela de a-i face pe elevi să conştientizeze pericolele. Vă mai pot spune că sunt cunscute şi echipajele din Dolj, care vor reprezenta judeţul la faza naţională, în luna mai, la Iaşi. Este vorba de Colegiul Tehnic Energetic Craiova, Colegiul de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” şi Cilecul Tehnologic de Transporturi Auto”, a mai spus Gabriela Achim.