Baroneasa Emma Nicholson – prezentă la „Vasiliada”

0
395

La 20 de ani de la înfiinţare, Asociaţia „Vasiliada” s-a bucurat, la întâlnirea omagială, de prezenţa Baronesei Emma Nicholson, membru de onoare al asociaţiei. Mesajul acesteia a fost clar: statul nu trebuie să controleze totul.

La sfârşitul săptămânii trecute, Aula „Mitropolit Firmilian”, din cadrul Centrului de restaurare, conservare, patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiova, a fost gazda Adunării Generale Ordinare a Asociaţiei „Vasiliada”, prilejuită de aniversarea a 20 de ani de existenţă a organizaţiei. Întâlnirea a fost prezidată de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, şi s-a bucurat de prezenţa Excelenţei Sale Emma Nicholson, Baroneasă de Winterbourne şi membru al Camerei lorzilor din Parlamentul Marii Britanii.

„Această Asociaţie, care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, a făcut numai lucruri bune pentru comunitate. Dumnezeu spune: «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Este o pildă despre care nu trebuie să mai vorbim», a spus, printre altele, ÎPS Irineu. Pornind de la aceasta, Emma Nicholson şi-a expus crezul.

„Statul rămâne, totuşi, o autoritate dominantă”

Membru de onoare al Asociaţiei „Vasiliada”, din 2011, Baroneasa reiterat că Statul, în ansamblul său, nu trebuie să controleze totul: «Deşi Statul crede că ar trebui şi poate să rezolve toate problemele cetăţeanului, el rămâne, totuşi, o autoritate dominantă. Şi, acest lucru este opus la ceea ce au nevoie oamenii aflaţi în dificultate. Statul trebuie să facă politici, să identifice standardele şi să se bazeze, în acţiunile sociale, pe parteneriatele cu societatea civilă, în cazul nostru Biserica. Spunea ÎPS Irineu despre îndemnul biblic „Iubeşte-ţi aproapele!”. Or, statul, prin natura lui, nu face asta, chiar şi faptele bune le face fără a avea ca fundament iubirea. Pe de altă parte, vedem cum, în statele musulmane, această combinaţie religie-politică este destul de periculoasă, pentru că statul ajunge să controleze totul, de la minte la suflet şi corp. În democraţie se pune o întrebare: cum facem ca statul să fie bun? Şi cred că aici intervine rolul Bisericii».

La final, Baroneasa a punctat: «Admirăm activitatea depusă de Asociaţia „Vasiliada” şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm pe un nou proiect».