Un craiovean condamnat pentru înşelăciune, trimis în judecată şi pentru evaziune

0
123

Craioveanul Cătălin Cristi Gae a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru evaziune fiscală, după ce s-a stabilit că, în calitate de administrator al SC Dominique Trade SRL Craiova, în anul 2008, prin livrarea fictivă de cereale către o societate din Bulgaria a încasat suma de 625.550 de lei, pentru care nu a înregistrat TVA aferentă în sumă de 118.854 de lei, cu care a fost prejudiciat bugetul de stat. Dosarul a fost înregistrat miercuri, 20 februarie a.c., pe rolul Tribunalului Dolj, întrucât a durat foarte mult până s-au obţinut documentele legale de la autorităţile bulgare. Aceeaşi instanţă l-a condamnat, în noiembrie 2012 pe Cătălin Cristi Gae la 5 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, într-un alt dosar în care a fost trimis în judecată de acelaşi Parchet, cauza respectivă fiind acum la Curtea de Apel Craiova. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în cursul lunii noiembrie 2008, Cătălin Cristi Gae, în calitate de administrator al SC Dominique Trade SRL Craiova, a efectuat achiziţii intracomunitare de grâu în cantitate de 839.170 kg şi porumb în cantitate de 180.310 kg de la firma Bafkt Szeged din Ungaria, precum şi 444.240 kg grâu de la firma Nagy Gabona din Slovacia. Conform registrului de casă în valută, marfa achiziţionată a fost achitată cu numerar şi depozitată la baza de recepţie aparţinând SC Comcereal Arad SRL. Ulterior, SC Dominique Trade SRL a vândut întreaga cantitate de cereale firmei Leea Transex din Bulgaria, contra sumei de 625.550 de lei, conform jurnalului de vânzări. Pentru vânzare, SC Dominique Trade SRL a întocmit 60 de facturi fiscale, pe care nu este menţionat TVA şi mijlocul de transport folosit, iar marfa a fost achitată cu numerar, pentru fiecare factură fiind emisă câte o chitanţă.

„Din verificări a rezultat că firma Leea Transex din Bulgaria nu are cod valid de înregistrare în scop de TVA, atribuit de autoritatea fiscală din Bulgaria, astfel încât conform art. 143 alin. 2 lit. A) din Codul fiscal, aceste livrări de bunuri nu sunt scutite de TVA. În cadrul cercetărilor a fost identificat numitul D. M., administrator al firmei Leea Trasex Bulgaria, care a declarat că nu a avut relaţii comerciale cu SC Dominique Trade SRL Craiova şi nu a achiziţionat cereale, obiectul de activitate al firmei fiind comerţul cu autovehicule. Aceste aspecte au fost confirmate şi de organele fiscale din Bulgaria, care, în urma solicitării prin formularul Antifraudă, au comunicat faptul că nu există achiziţii intracomunitare de la SC Dominique Trade SRL Craiova în anul 2008, iar în timpul controlului efectuat, în evidenţa contabilă a Leea Transex, inspectorii fiscali nu au identificat documente privind achiziţii de cereale de la SC Dominique Trade SRL Craiova”, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriu.

S-a stabilit că, prin livrarea fictivă de cereale către Leea Trasex Bulgaria, SC Dominique Trade SRL Craiova a încasat suma de 625.550 de lei, pentru care nu a înregistrat TVA aferentă în sumă de 118.854 de lei, cu care a fost prejudiciat bugetul de stat. În prezent, SC Dominique Trade SRL Craiova este radiată, învinuitul Gae Cătălin Cristi declarând că nu mai deţine nici un document al acestei societăţi.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Gae pentru evaziune fiscală prin înregistrarea de operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, au instituit sechestru asigurator asupra a două autovehicule care îi aparţin, dosarul fiind înregistrat miercuri pe rolul Tribunalului Dolj.

Nu este însă prima dată când Gae intră pe mâna procurorilor craioveni. În iunie 2011, craioveanul a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, împreună cu un alt bărbat, Rodian Liviu Neacşu, ambii fiind condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare în noiembrie 2012. Gae şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au făcut apel, care este acum în curs de judecare la Curtea de Apel Craiova.