În memoria arhitectului Iancu Atanasescu, la împlinirea a 120 de ani de la naștere

0
322
Iancu Atanasescu

Uniunea Arhitecților din România – filiala euroregională Sud-Vest Oltenia, în parteneriat cu Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj şi sub patronatul Primăriei municipiului Craiova vor organiza mâine, 24 ianuarie, un program de manifestări dedicat împlinirii a 120 de ani de la nașterea arhitectului Iancu Atanasescu. Personalitate olteană de excepţie, acesta şi-a adus contribuţia la valorificarea celor mai frumoase construcţii locale. Între lucrările sale de proiectare şi restaurare se numără şi multe lăcaşuri de închinare, biserici sau mănăstiri. De asemenea, este autorul unei lucrări originale ce analizează valoarea culelor din Oltenia. Între numeroșii invitați la evenimentul de mâine se află și arh. Georgeta Nicolae, nepoata arhitectului Iancu Atanasescu.

Iancu Atanasescu s-a născut la 25 ianuarie 1894, la Călăraşi, şi a încetat din viaţă la 9 februarie 1980, la Craiova. A absolvit Liceul „Mihai Viteazul” şi Institutul Electrotehnic din Bucureşti (1921), ca și Şcoala de Operatori Topometri din cadrul Ministerului Domeniilor şi Şcoala Superioară de Arhitectură. În perioada 1927-1944 a condus Serviciul Tehnic din Comisia Monumentelor Istorice a Regionalei Oltenia, apoi Serviciul Tehnic al Mitropoliei Olteniei (1948-1957). A fost arhitect proiectant la Institutul de Proiectare Regională Craiova şi restaurator al monumentelor istorice şi de artă din ţinuturile Olteniei.

Printre lucrările la care s-a făcut remarcat se evidenţiază cele de proiectare şi restaurare a unor biserici şi mănăstiri: Cozia, Cornet, Govora, Dintr-un Lemn, Polovragi, Crasna, Manu, Iezer, Brâncoveni, Gura Motrului, Topolniţa, Horezu, Arnota, Bistriţa, Mofleni, Jitianu, Sadova ş.a.  De asemenea, a realizat proiectele pentru restaurarea mai multor monumente istorice doljene – Casa Glogoveanu, Casa Băniei, extinderea Palatului de Justiţie (azi Universitatea din Craiova), Policlinica „Dr. Nicodim” – şi alte aproximativ 60 de proiecte de biserici noi şi peste 200 de locuinţe.

În paralel cu o intensă activitate pe teren, Iancu Atanasescu a susţinut prelegeri de arhitectură şi a întocmit lista monumentelor istorice din Craiova (aproximativ 130, în anul 1931). De asemenea, a publicat mai multe articole şi studii de specialitate în revistele vremii, ca „Ramuri” și „Ion Maiorescu”.

«Sunt destul de mulţi cei care l-au cunoscut, oameni de cultură, dar şi muncitori cu care a lucrat. Absolut toţi au avut numai de învăţat de la dânsul. Ceea ce a contat poate extraordinar de mult pentru veritabila profesie de arhitect pe care și-a ales-o au fost modelele de dăruire din breasla noastră, păstrătorii tradiţiei arhitecturi româneşti. Arhitectul Iancu Atanasescu a lucrat foarte mult şi sper ca să am posibilitatea să arăt munca de-o viaţă depusă la planşetă sau la maşina de scris, unde aşternea concluziile şi teoriile culese în foarte lungile sale călătorii pe drumurile destul de prăpădite, ca şi maşina proprie cu care mergea – astea erau timpurile! – şi baraca din lemn în care avea atelierul de „producţie”. Amintesc numai lucrarea sa de căpătâi, extraordinară pentru acele timpuri, „Culele din Oltenia”, o cărticică de format A5, un rezumat al marii sale opere, descoperită în manuscris, după 45 de ani de tihnă în rafturile Bibliotecii Judeţene „Aman”», spune arhitectul Pavel Popescu, președintele filialei euroregionale Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecților din România.

Între invitații la evenimentul de mâine se află numeroși arhitecți, profesori și cercetători, artiști plastici, directori de instituții de cultură și învățământ. Li se alătură invitați din București, de la U.A.R. Cluj-Napoca, Direcțiile pentru Cultură din Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea, ca și arh. Georgeta Nicolae, nepoata arhitectului Iancu Atanasescu.

 

În program:

  • Ora 10.00, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”: lansarea cărții „Culele din Oltenia și evoluția lor până astăzi”
  • Ora 12.00, holul Universității din Craiova: vernisajul expoziției „Munca de-o viață” – relevee și proiecte originale, ediția I
  • Ora 13.00, Universitatea din Craiova – amfiteatrul „Iosif Constantin Drăgan”: simpozionul „Arhitectul Iancu Atanasescu, un artist patriot pentru Oltenia sa”