O craioveancă de 61 de ani a fost condamnată definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru tentativă de omor calificat. Femeia a fost o perioadă arestată şi judecată pentru această infracţiune după ce şi-a înjunghiat soţul cu un cuţit de bucătărie. Sentinţa a rămas definitivă săptămâna trecută, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins femeii recursul.
Mina Sălcianu, care avea 60 de ani la momentul comiterii faptei, din Craiova, a fost arestată preventiv, sub acuzaţia de tentativă de omor calificat, în urmă cu un an, pe 19 ianuarie 2013. După cum precizau procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj la data respectivă, cu o zi înainte, pe 18 ianuarie 2013, între femeie şi soţul ei, Ion Sălcianu, a izbucnit un scandal. Cei doi s-au apucat la ceartă în bucătăria locuinţei, din cartierul Brazda lui Novac. În timpul discuţiilor, Mina Sălcianu a pus mâna pe un cuţit de pe masă şi l-a lovit pe soţul ei în zona abdominală. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a primit îngrijiri, însă medicii, conform procedurilor, au sesizat atât Poliţia cât şi Institutul de Medicină Legală. Victima a fost consultată şi de medicii legişti, care au stabilit că rana suferită a fost de natură a-i pune viaţa în primejdie, astfel că procurorii au decis să o reţină pe femeie. A fost arestată preventiv pe 19 ianuarie 2013, măsura fiind prelungită ulterior de instanţă.
La sfârşitul aceleiaşi luni, procurorii au finalizat cercetările şi au trimis-o pe femeie în judecată, în stare de arest preventiv, dosarul fiind înregistrat pe 29 ianuarie 2013 la Tribunalul Dolj. Procesul s-a finalizat repede, întrucât femeia a recunoscut comiterea faptei şi a cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, iar pe 13 martie 2013 a fost pronunţată sentinţa. Femeia a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu executare, plata sumei de 900 de lei cheltuieli judiciare, iar judecătorii au menţinut arestarea preventivă faţă de ea. Atât inculpata, cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj au atacat hotărârea Tribunalului Dolj cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Pe 29 aprilie 2013 magistraţii craioveni au admis apelul femeii şi au dispus suspendarea executării pedepsei de 2 ani închisoare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, în aceeaşi zi fiind pusă în libertate inculpata. În toată această perioadă, Mina Sălcianu trebuie să respecte o serie de obligaţii impuse de instanţă: să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea sau la “Serviciul de Probaţiune de pe lîngă Tribunalul Dolj”; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare, care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele ei de existenţă.
Craioveanca şi-a încercat norocul şi a formulat recurs, însă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, săptămâna trecută, pe 15 ianuarie 2014, să-i respingă recursul ca nefondat.
„Respinge ca nefondat recursul declarat de inculpata Sălcianu Mina împotriva deciziei penale nr.157 din 29 aprilie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia Penală şi Pentru Cauze cu Minori. Obligă recurenta inculpată la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 200 lei, reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă din 15 ianuarie a ÎCCJ.