Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, achitat în dosarul de abuz în serviciu

0
314

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova l-au achitat, ieri, pe fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, în dosarul în care a fost trimis în judecată în urmă cu doi ani pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Achitate au fost şi celelalte două inculpate din dosar, Nicoleta Miulescu, secretarul Primăriei Craiova, şi Carmen Liana Grigore, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate. Cei trei au fost acuzaţi de procurorii craioveni din cadrul DNA că nu şi-au exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire a unui imobil în natură. Hotărârea de ieri a Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

solomon (2)Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, în decembrie 2014, trimiterea în judecată a inculpaţilor Antonie Solomon, la data faptelor primar al municipiul Craiova, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu; Carmen Liana Grigore, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată (2acte materiale), şi Nicoleta Miulescu, secretar al municipiului Craiova, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiul Craiova şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/2001, împreună cu cele două inculpate, şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1310 m.p. şi clădire în suprafaţă de 330 m.p., situat în municipiul Craiova. Acest document a fost întocmit de către inculpata Grigorie Carmen Liana fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă sau să stabilească caracterul abuziv al preluării imobilului şi fără ca notificarea să fi fost examinată pe fondul ei şi să fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001. Mai mult, inculpata Grigorie Carmen Liana a atestat faptul neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic. Prin aceste demersuri, s-a produs o pagubă în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 euro. Procurorii au instituit sechestru asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta.

Se menţine sechestrul instituit de DNA Craiova

curtea de apelDosarul s-a judecat la Curtea de Apel Craiova, instanţă care, ieri, a hotărât să-i achite pe cei trei inculpaţi: „Achită pe inculpata Grigorie Carmen Liana pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Achită pe inculpata Miulescu Nicoleta pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Achită pe inculpatul Solomon Antonie pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Menţine măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţele nr.154/P/2013 din 12.12.2014 şi nr.154/P/2013 emise de DNA Serviciul Teritorial Craiova asupra bunurilor inculpaţilor Solomon Antonie, Miulescu Nicoleta şi părţii responsabile civilmente Cernăzeanu Mihaela. Aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Disjungerea cererii formulată de DNA Serviciul Teritorial Craiova având ca obiect constatarea nulităţii absolute a contractului de asistenţă juridică nr.21/06.10.2005 încheiat între Cabinetul Individual de Avocatură Stănică Constantin respectiv Câmpeanu Gabriela şi declinarea competenţei în favoarea Judecătoriei Târgu Jiu. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arată în hotărârea instanţei. Procurorii DNA Craiova pot face apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.