Curtea de Justiţie a UE: Firmele de telecomunicaţii nu au voie să stocheze datele clienţilor

0
151

comunicatiiCurtea Europeană de Justiţie a decis, ieri, că guvernele statelor din blocul comunitar nu pot obliga firmele de telecomunicaţii să păstreze toate datele clienţilor lor pentru o anumită perioadă de timp.

În decizia din 2014 privind drepturile digitale, Curtea de Justiţie a declarat nulă directiva privind păstrarea datelor de trafic şi de localizare, arătând că se încalcă dreptul la viaţă privată şi de protecţie a datelor personale. Pe baza acestei decizii s-au înaintat Curţii două solicitări privind obligativitatea firmelor de telecomunicaţii din Suedia şi Marea Britanie de a păstra datele, se arată într-un comunicat al Curţii de Justiţie de la Luxemburg. O astfel de legislaţie „depăşeşte limitele a ceea ce este strict necesar şi nu poate fi considerată justificată într-o societate democratică”, au arătat judecătorii de la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) în decizia de ieri.

Guvernele pot solicita date ţintite, cu condiţia unor mecanisme de control stricte, dar datele trebuie stocate doar în interiorul UE, fiindcă există riscul ca acestea să fie accesate ilegal, se arată în decizia CJUE. Hotărârea vine după un lung şir de dezbateri care a pornit în 2013, atunci când Edward Snowden a făcut publice date despre spionajul în masă al Marii Britanii şi Statelor Unite. (Mediafax)