Patria lubeniţelor delicioase, a câmpurilor pline de bostani apetisanţi şi a frunţilor pe care curge sudoarea muncii este un adevărat oraş în plină expansiune. Întreaga aşezare a suferit o transformare rapidă în ultimii patru ani, ca urmare a unor investiţii eficiente. Pe străzile pline de gropi a apărut asfaltul şi canalizarea, şcolile şi bisericile au fost reabilitate, un stadion la standarde moderne a fost construit de la zero. Doar că planul de dezvoltare nu se opreşte aici, iar investiţiile care se anunţă vor face din Dăbuleni un oraş cu adevărat european.
Aurel Băjenaru este omul care a muncit o viaţă întreagă în slujba justiţiei. Principiile sănătoase l-au ajutat să facă o administraţie curată, orientată către nevoile cetăţenilor şi către bunăstarea comunităţii. Aşa au fost concepute proiectele de transformare a Dăbuleniului într-o localitate modernă şi civilizată.
„Eu m-am străduit să construiesc un oraş atractiv pentru investitori. Toate discuţiile pe care le-am purtat cu cei interesaţi să dezvolte o afacere la noi în oraş nu s-au concretizat pentru că, la vremea respectivă, nu puteam asigura utilităţile. Aşa că prima pe listă a fost infrastructura. Până acum am asfaltat 20 de străzi, iar în următorul an urmează alte 50 de drumuri. Am construit reţeaua de apă şi canalizare în aproape întreaga localitate. Apa va ajunge în tot oraşul după construcţia unei staţii de preluare a apei din Dunăre, în zona Bechetului, o lucrare demarată de Compania de Apă Oltenia. Deocamdată, doar cinci din cele nouă puţuri construite au apa potabilă. Şi la canalizare mai avem de lucru, o extindere de peste 27 de kilometri ce va fi finalizată în aproximativ un an. La capitolul gaze suntem într-o fază avansată, în sensul că avem deja soluţia de alimentare. Ne vom racorda la sistemul de gaze din zona Corabia, judeţul Olt, printr-o aducţiune ce urmează să fie proiectată de Transgaz”, anunţă edilul-şef.
Odată finalizată infrastructura de drumuri şi utilităţi, se va trece la a doua etapă de dezvoltare a oraşului, atragerea investitorilor.
„În următorii ani se va pune la punct un mic parc industrial la marginea oraşului, o zonă destinată exclusiv întreprinzătorilor care vor deschide afaceri în zonă. Pe această platformă vor fi aduse toate utilităţile. În plus, pentru cei interesaţi să investească la Dăbuleni, vom pune la punct o serie de facilităţi fiscale. Vor avea de câştigat şi întreprinzătorii şi comunitatea, prin crearea de locuri de muncă” , explică Aurel Băjenaru.
De altfel, şi crearea unei reţele de transport va reprezenta un plus pentru orice investitor. În acest sens, un proiect de 5 milioane de euro, bani europeni, se va implementa la Dăbuleni în mai puţin de doi ani.
„Este vorba de un proiect pentru mobilitate urbană prin intermediul căruia vom moderniza 7 kilometri de drum, vom construi o parcare cu o capacitate de 100 de locuri, vor fi achiziţionate trei autobuze electrice pentru care vom construi o staţie de încărcare electrică, vor fi amenajate 34 de staţii de autobuz monitorizate video şi se va construi şi un depou. Toate acestea vor rezolva necesităţile de transport ale localnicilor”, susţine primarul.
O altă linie de investiţii salvatoare pentru Dăbuleni este prevăzută în domeniul agriculturii. Culturile de pepeni şi de cereale reprezintă principala sursă de venit pentru locuitorii oraşului. Construirea unui sistem de irigaţii este astfel vitală pentru întreaga zonă.
“Nisipurile noastre sunt de aur, dar le trebuie apă. Aşa am putea descrie pe scurt cât de importantă este dezvoltarea unui sistem de irigaţii. La Dăbuleni s-a constituit o Organizaţie a Utilizatorilor de Apă de irigat, iar reprezentanţii acesteia ne-au cerut sprijinul pentru realizare unui astfel de sistem. Membrii organizaţiei au realizat şi au depus la Ministerul Agriculturii 15 proiecte pentru 15 staţii de irigare, dar până acum nu s-a anunţat nicio finanţare. Voi încerca să discut cu reprezentanţii ministerului pentru a grăbi acest proces ”, susţine edilul.
În total, în ultimii ani, administraţia locală a adus în vistieria oraşului fonduri europene de aproape 8 milioane de euro. În plus, au fost accesate şi fonduri guvernamentale.
“Chiar în această perioadă se desfăşoară două lucrări cu fonduri guvernamentale. Una dintre acestea este realizată de Compania Naţională de Investiţii care va reabilita Casa de Cultură. În interiorul acesteia urmează să fie amenajat şi dotat un cinematograf, probabil cel mai modern din judeţ. Un alt proiect desfăşurat cu fonduri de la Guvern, prin Mnisterul Dezvoltării, presupune asfaltarea a 17 străzi, pe o lungime de 10 km”, explică Aurel Băjenaru.
În planul de investiţii cu fonduri europene au fost cuprinse şi amenajările unor parcuri de agrement. Cel din centrul oraşului va avea un teatru de vară, locuri de joacă şi spaţii de odihnă. O altă zonă a cărei imagine urmează să fie total schimbată, lângă canalul de antrenament pentru caiac-canoe, va cuprinde o amplă zonă verde şi mobilier urban. Astfel, în următorii patru ani, se va definitiva planul de modernizare al oraşului conceput de actuala administraţie.
Aurel Băjenaru a decis că vrea să îşi vadă proiectele finalizate aşa că va candida pentru un nou mandat de primar din partea Partidului Social Democrat.
“Domnul primar este dovada că se poate transforma o comunitate cu implicare şi responsabilitate. Vom sprijini absolut toate planurile de dezvoltare ale dumnealui şi vom căuta să înlesnim accesul administraţiei locale la finanţarea atât de vitală. Dăbuleniul este un brand, astfel că nu poate fi reprezentat decât de un om puternic, capabil, eficient, orientat către succes şi către bunăstarea cetăţenilor. Aurel Băjenaru este cu siguranţă acest om!”, susţine Cosmin Vasile, candidatul Partidului Social Democrat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de ED PRESS COM S.R.L., portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 21200019.