Comuna Călăraşi are nevoie de continuitate. Vergică Şovăilă, primarul care vrea să continue modernizarea localităţii dunărene

0
2316

Proverbul „Omul sfinţeşte locul” i se potriveşte perfect lui Vergică Şovăilă, primarul comunei doljene Călăraşi, un om în urma căruia se vede ceva.

Primar destoinic, Şovăilă, care se află încă din 1992 în fruntea localităţii de pe valea Dunării, a ştiut mereu ce trebuie făcut ca locul natal să evolueze, iar acum vrea să continue dezvoltarea, candidând pentru al optulea mandat de primar, din partea PSD.

Născut şi crescut în Călăraşi, dintr-o familie de ţărani cărora nu le-a fost niciodată ruşine de muncă, Vergică Şovăilă a lucrat ca tehnician, apoi şef de fermă, iar în paralel şi-a făcut studiile, devenind inginer.

Ca şef la ferma viticolă a fost singurul inginer din zonă care în 1977 a obţinut titlul de „Cel mai bun şef de fermă pe ţară”, conferit de ministrul agriculturii de la vremea aceea.

„Sunt realizări de care se vor bucura copiii şi nepoţii noştri”

„Acea distincţie mi-a sporit încrederea în mine, iar pregătirea profesională solidă pe care o acumulasem, m-a mobilizat şi m-a făcut să tind mai sus, să-mi depăşeşc condiţia de simplu inginer. Munca susţinută şi seriozitatea mea au câştigat încrederea consătenilor mei, care m-au ales primar. De-a lungul mandatelor mele, am încercat să-mi apropii oamenii, să discutăm deschis, să le aflu doleanţele şi în funcţie de posibilităţile financiare să începem să schimbăm faţa Călăraşiului. De aceea, consider că este prea puţin dacă vă adresez un simplu „mulţumesc” tuturor acelora care mi-aţi fost alături, aţi contribuit la înfăptuirea obiectivelor, aţi trăit emoţiile demarării, apoi finalizării proiectelor. Ca primar, v-am respectat nevoile prioritare, am demonstrat folosirea bunului public cu maximă eficienţă, înfăptuind o serie de transformări în planul infrastructurii, învăţământului, culturii şi sănătăţii. Sunt realizări care vor dăinui în timp şi de care se vor bucura copiii şi nepoţii noştri, iar în prezent contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi trai în cele două sate, Călăraşi şi Sărata”, s-a adresat Vergică Şovăilă, într-o scrisoare sinceră, adresată locuitorilor din Călăraşi.

Afaltări, apă şi canalizare, locuri de joacă

Şi realizările Primăriei Călăraşi în cel mai recent mai recent mandat de primar al lui Vergică Şovăilă, 2016-2020 nu sunt deloc puţine. Unele sunt finalizate, alte lucrări sunt în curs de a fi recepţionate.

Astfel, în 2016 s-a finalizat construirea sălii de festivităţi de la Sărata, s-a finalizat proiectul „Eco Pescar” şi festivalul pescăresc „Fir întins”, care promovează ecoturismul şi activităţile cu specific pescăresc;

În 2017 s-a finalizat reţeaua de alimentare cu apă, cu o lungime de 10 kilometri a conductei nou construită, s-a realizat reţeaua de canalizare în Călăraşi (19 km.). S-au executat gratuit 554 de branşamente la reţeaua publică de alimentare cu apă şi 556 de racorduri la reţeaua de canalizare  – din fonduri europene. Totodată, s-a achiziţionat un microbuz şcolar şi s-au cadastrat gratuit terenuri şi va continua până la intabularea tuturor terenurilor.

Totodată, în 2017 şi 2018 s-au construit trotuare de-a lungul străzii Petre Baniţă, s-au amenajat podeţe şi rigole de scurgere, s-au înlocuit borduri, s-au amenajat parcări, s-au făcut reparaţii la toaletele exterioare ale salonului de nunţi; s-a renovat monumentul ridicat pentru eroii căzuţi în al doilea Război Mondial, În 2018 s-a achiziţionat un buldoexcavator cu accesorii şi două cisterne (5 şi 10 tone).

În 2018-2019 au fost amenajate locuri de joacă de la grădiniţa din centrul comunei. Grădiniţa de la Sărata şi cea din comună au fost iluminate şi supravegheate prin camere video; a fost modernizat salonul de nunţi, s-a extins şi modernizat sistemul de iluminat public şi sistemul de supraveghere video; s-a semnat contractul pentru extinderea reţelei de canalizare (25 kilometri, fonduri europene), s-a amenajat terenul sintetic la şcoala gimnazială nr. 1 şi s-a construit grup sanitar. În curs de desfăşurare este reamenajarea şi compartimentarea clădirii fostei şcoli nr. 2, urmând să devină centru de recuperare şi reabilitare pentru persoanele cu handicap şi bătrâni (azil) – în curs de finalizare, termenul fiind 2021. Totodată, s-a reabilitat drumul între Călăraşi şi Sărata (2 kilometri – pânză asfaltică), s-au executat lucrări de drenaj la balta Nisipeanu, iar acum se amenajează un părculeţ. Printre realizări se numără şi lucrările de reabilitare la sursele de apă naturală –  cişmelele Pencu, Paraschiv, Uţ şi Bleoaje. La ora actuală se asfaltează 7 kilometri de străzi în comună.

Depozitul de legume, un proiect necesar pentru locuitorii din Călăraşi

Din dorinţa de a dezvolta comuna şi de asigura un nivel de trai mai bun tinerilor şi vârstnicilor primarul Şovăilă le cere oamenilor din Călăraşi să îi fie alături pentru a a finaliza proiectele începute, dar şi pentru a iniţia unele noi.

„Primul ca prioritate este un proiect mai vechi, acela de a construi un depozit pentru legume sau achiziţionarea fostului Vinalcol, pentru a veni în ajutorul oamenilor în ceea ce priveşte valorificarea legumelor. În felul acesta vor apărea câteva locuri de muncă, iar tinerii nu vor mai dori să plece din ţară. Impulsionat de ceea ce am realizat împreună până acum, atât la Sărata cât şi la Călăraşi, îmi exprim speranţa că împreună vom fi ma puternici şi vom demonstra că ne pasă cu adevărat de vatra în care ne-am născut şi pe care vrem să o lăsăm moştenire generaţiilor viitoare”, a încheiat primarul şi totodată candidatul la un nou mandat, Vergică Şovăilă.

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de ED PRESS COM S.R.L., portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 21200019.