România procesează, prin compostare, doar 8,7% din totalul capacităţii existente

0
105

compostorganic_400România procesează, în prezent, prin compostare, 124.717 tone de deşeuri organice pe an, din totalul capacităţii de procesare de 1,5 milioane de tone existentă la nivel naţional, relevă datele Asociaţiei Române a Compostului (ARC), publicate recent cu ocazia unei conferinţe de specialitate.

Potrivit sursei citate, din 2010 şi până la ora actuală, cantitatea de nămol produsă de staţiile de epurare a urcat de peste cinci ori, fiind în continuă creştere “având în vedere obligaţiile României de a extinde infrastructura de epurare a apelor uzate”. În lipsa unei gestionări corecte a nămolurilor astfel rezultate, România riscă un infringement. Statistica ARC arată că România are capacităţi instalate de compostare a deşeurilor organice de 1.433.533 tone/an, din care sunt procesate numai 124.717 tone/an, echivalentul a 8,7% din capacitatea totală instalată. De asemenea, 34,6% sunt instalaţii nefinalizate, în construcţie, iar restul de 54,9% reprezintă instalaţii de compostare recepţionate, dar care nu funcţionează.

“Instalaţiile care nu funcţionează au fost construite cu bani europeni prin POS Mediu 2007-2014 şi nu pot fi utilizate pentru că autorităţile locale nu au finalizat procedurile de achiziţii publice pentru alegerea operatorilor. Presupunând că, la sfârşitul anului 2017, toate problemele referitoare la punerea în funcţiune a instalaţiilor de compostare existente vor fi rezolvate şi România va produce capacitatea maximă de compost, acesta nu va putea fi utilizat şi nici valorificat în lipsa unui normativ de clasificare a compostului, ca parte din legislaţia compostului. În absenţa unei legislaţii şi a unor proceduri care să le protejeze corespunzător, terenurile agricole pot fi contaminate prin împrăştierea fără discernământ a nămolurilor, iar consecinţele pot fi dramatice pe termen mediu şi lung”, atrag atenţia reprezentanţii ARC.