Opt zile de poveste, la Craiova!

0
54

Opt zile de poveste îi așteaptă pe craioveni, începând din acest weekend, pe care le vor petrece împreună cu artiști din nu mai puțin de 18 țări! Spectacole pe străzi, în parcuri, grădini și piețe publice, ateliere de creație, concerte, parade, expoziții, proiecții video, happening-uri, face painting și multe alte momente speciale vor anima orașul și vor atrage public de orice vârstă. Opt zile cu aproape 400 de evenimente, oferite gratuit și desfășurate concomitent în 21 de spații din oraș!

Totul sub cupola „Puppets Occupy Street” – Earth Edition 2018, festivalul internațional organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” și finanțat de Primăria și Consiliul Local Craiova. Inițiat în anul 2014, evenimentul „a crescut în mod substanțial an de an și tinde să atingă performanțele festivalurilor asemănătoare din Avignon și Charleville-Mezieres, deja consacrate”, a subliniat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Genoiu.

„Puppets Occupy Street” se va deschide, oficial, sâmbătă, 25 august, ora 21.00, cu Parada Păpușilor pe traseul McDonald’s – bulevardul „Al. I. Cuza” – Piața „Mihai Viteazul” și se va încheia, tot cu o defilare a păpușilor gigantice și carelor alegorice, în seara de 1 septembrie.

Primul și unicul festival de arta animației din România, derulat exclusiv în spații neconvenționale și care aduce la un loc doar artiști independenți și trupe private, se pregătește să ocupe din nou străzile Craiovei. Ediția a V-a, din perioada 25 august – 1 septembrie, pune Pământul în centrul universului „Puppets Occupy Street” și anunță închiderea conceptului cu povești, întâmplări și creații care au pus în valoare elementele primordiale, Apa, Focul, Aerul, sub semnul cărora s-au aflat ultimele trei ediții ale festivalului.

„Puppets Occupy Street” – Earth Edition 2018 înseamnă aproape 400 de evenimente, oferite gratuit publicului, desfășurate concomitent în 21 de spații, față de ediția-pilot din 2014, când în cele opt zile de festival s-au organizat 85 de evenimente. Potrivit organizatorilor, și-au anunțat participarea companii de teatru private și artiști independenți din 18 țări: Australia, Italia, Spania, Franța, Rusia, Turcia, Grecia, Argentina, Croația, Germania, Elveția, Belgia, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Finlanda și, bineînțeles, România.

Felicitările municipalității: „Fără dorința voastră nu s-ar putea realiza”!

«Este al cincilea an în care dăm semnalul că începe Festivalul „Puppets Occupy Street”, unul dintre evenimentele care aduce foarte multă bucurie craiovenilor și nu numai – și aici mă refer la artiștii păpușari din întreaga lume –, dar aduce și o bună imagine orașului. De la prima ediție, din 2014, ne-am bucurat de sprijinul și de simpatia aproape neașteptată, din punctul meu de vedere, a comunității», a declarat, ieri, în cadrul conferinței de presă ce a anunțat începerea festivalului, Adriana Teodorescu, manager al Teatrului „Colibri”.

Cu acest prilej, echipa instituției a primit felicitări din partea primarului Craiovei, Mihail Genoiu, care a remarcat succesul de care festivalul se bucură. «A crescut în mod substanțial an de an și tinde să atingă performanțele festivalurilor asemănătoare din Avignon și Charleville-Mezieres, deja consacrate. Ceea ce ați făcut voi, la Teatrul „Colibri”, este un lucru deosebit. Fără dorința voastră nu s-ar putea realiza. Până în 2014 nici nu gândeam la așa ceva, Craiova era obișnuită cu alt gen de muzică și de festivaluri… Vă felicit pentru tot ceea ce faceți!», a spus edilul.

Evenimente în 21 de spații, între care Water Park și Parcul Tineretului

Organizarea festivalului implică o echipă de nici 50 de oameni, iar pregătirile încep cu luni bune înainte, pentru ca, în preajma deschiderii oficiale, „baza” să se așeze în spațiul generos al Centrului Multifuncțional Craiova. Și în acest an, aici, cu ajutorul scenografului Oana Micu, păpușile gigantice au fost adaptate, iar altele noi au căpătat formă, urmând a fi admirate în paradele care anunță deschiderea și închiderea festivalului. „Suntem onorați să fim o căsuță a păpușilor. Le urmărim aici cum prind viață”, spunea, ieri, Alina Voicu – șef Birou Marketing, Centrul Multifuncțional Craiova.

Zilnic, peste 30 de reprezentații ale spectacolelor invitate vor avea loc în Centrul Vechi – Piața „Frații Buzești”, Piața „William Shakespeare”, Parcul „Nicolae Romanescu” – zona Foișor, Grădina Botanică, Parcul Pușkin, Parcul Sf. Dumitru (Casa Băniei), esplanada Teatrului „Colibri” și în cartiere. De asemenea, o multitudine de ateliere de creație, cu acces gratuit, își așteaptă participanții de toate vârstele: de benzi desenate, de modelaj naiv în lut, de origami, de construcție păpuși din hârtie, „Fantezii cu mărgele”, „ElementImpro”, „Step by step”, „Micul marionetist”, „Flower Power”, „Laboratorul creativ”, „Instrumentele pământului”, „My first puppet friend”, „Puppet mood in the pinewood”, „Viața secretă a unei păpuși” ș.a. Înscrierile se fac pe adresa de e-mail a festivalului, puppetsoccupystreet@gmail.com, până astăzi inclusiv, în limita locurilor disponibile. Sunt necesare numele și vârsta participantului, denumirea atelierului pentru care optează și ziua participării.

„Vor fi multe locuri în care zilnic se vor desfășura evenimente. Față de anul trecut, îi invităm pe craioveni și la Water Park, care va găzdui o mega-petrecere – „Pool Party: The 4 elements”, și în Parcul Tineretului. Plus multe surprize, pe care vă așteptăm să le descoperiți!”, a adăugat Geo Dinescu, actriță a Teatrului „Colibri”. Una dintre ele este, spre exemplu, revenirea actorului Marcel Iureș, cu care vă veți putea întâlni joi, 30 august, ora 11.00, la Clubul festivalului.

40 de tineri voluntari și o campanie caritabilă

Și la această ediție, organizatorii „Puppets Occupy Street” au sprijinul regiilor autonome, instituțiilor de cultură, forțelor de ordine, voluntarilor și sponsorilor. Pentru al treilea an consecutiv, alături le este tânăra echipă JCI (Junior Chamber International) Craiova. Potrivit Anei-Maria Bebu, 40 de voluntari se vor afla în spațiile în care se vor desfășura evenimente.

De asemenea, în cadrul festivalului va avea loc și o campanie caritabilă, organizată prin Centrul Misionar Oota, care are ca scop sprijinirea cu rechizite școlare a copiilor proveniți din familii dezavantajate. «Publicul va putea face donații pentru programul pe care noi l-am intitulat „Școala (re)face viitorul”, pentru că se referă atât la abandonul școlar, cât și la dorința copiilor de a merge la școală. Nu vizează atât de mult comunitățile defavorizate din municipiul Craiova, ci îndeosebi comunitățile rurale din județul Dolj. În baza unei colaborări foarte bune cu Asociația Vasiliada, identificăm situațiile în care este absolută nevoie de intervenția celorlalți factori sociali, astfel încât copiii să poată merge la școală», a precizat Bogdan Trifu, preot la Biserica Oota din Craiova.

***

Maraton al păpușilor și poveștilor care promovează diversitatea și complexitatea teatrului internațional de animație, „Puppets Occupy Street” beneficiază, la Earth Edition 2018, de un buget estimat la 100 mii euro. Programul complet al evenimentelor se regăsește atât pe site-ul Teatrului „Colibri”, www.teatrulcolibri.ro, cât și pe pagina Facebook a instituției și pe cea dedicată evenimentului.

 

Țările participante la „Puppets Occupy Street” – Earth Edition 2018:

Macedonia (Gjurcinowsky), Serbia (Nadatheatre), Turcia (Ucaneller Kuklaevi), Bulgaria (Trio Theatre; SoulMade Theatre Company), Grecia (Bufos Puppet Theatre; Koutourou), Spania (Picuentos; Manzanas Traigo; Forani Teatre; Circ Xic), Italia (Bambabambin Puppet Theatre), Belgia (Buguel Noz), Argentina (Mencho Sosa; Cronopia; Tavo Tavinsky), Elveția (Banjocircus), Rusia (Teatrol-theater; Eskizy v prostranstve), Germania (Emilien Truche), Australia (Theatre of Coincidences), Franța (Theatre Pas Sage); Croația, Polonia, Finlanda (proiecții video). Din România: SOSONUTI & Tiki Riki Ta, Marionet Studio, Tărâmul Poveștilor Dollo (Arad); Compania Muschetarii, UNATC, Compania MAG, Free Puppet Theater, Asociația CREAS, Oana Popa, Eduard Sandu (București), Asociația AnimaArt (Cluj), Animo Puppets Studio (Baia Mare), StarShow (Galați) ș.a.