Consilierii municipali vor vota, în şedinţa din această săptămână, un proiect de hotărâre privind cromatica faţadelor clădirilor din oraş. Specialiştii în urbanism au ajuns la concluzia că frumos din punct de vedere estetic poate fi reprezentat doar în şase culori, acestea fiind singurele nuanţe pe care locatarii pot să le reproducă pe pereţii imobilelor.
Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor a fost întocmit de Direcţia de Urbanism a Primăriei Craiova şi poartă girul arhitectului-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Potrivit raportului, culorile care vor fi permise de acum încolo în Bănie sunt în număr de şase: alb, galben, bej, gri, verde şi bleu. «Pentru realizarea faţadelor se vor utiliza culori din următoarele categorii, aplicate în câmpuri care nu depăşesc 90% din faţadă, în nuanţe deschise şi neutre», se arată în regulamentul care urnează să fie votat de consiierii municipali care se întâlnesc în şedinţă ordinară, la mijlocul acestei săptămâni.
Moda curcubeului nu se mai poartă
În regulamentul de urbanism se precizează inclusiv faptul că locatarii nu trebuie să facă un dezechilibru cromatic, specialiştii specificând că nuanţa care va fi aplicată pe pereţi trebuie să se armonizeze perfect cu cea a tâmplăriei, precum şi a restului elementelor de construcţie, cum ar fi acoperişul şi gurile de scurgere a apei. «Materialul şi culorile tâmplăriei vor fi alese în concordanţă cu cromatica faţadelor, iar culoarea şi materialul învelitorilor în cazul acoperirii cu şarpantă vor fi în concordanţă cu cromatica faţadei şi a tâmplăriei», se precizează expres în regulament. Noile prevederi cuprind, totuşi, şi un rabat la culori, locatarii putând să folosească alte nuanţe decât cele specificate dar «doar în proporţie de maximum 10% şi pe elemente volumetrice distincte ale faţadei».
Excesul de personalitate ne costă
Locatarii care nu vor îndeplini aceste prevederi şi vor folosi culori puternice, altele decât cele şase aprobate, sunt pasibili de amenzi. Specialiştii din Primăria Craiova le propun consilierilor municipali să voteze sancţiuni substanţiale pentru cei care respectă articolele din regulament. Potrivit proiectului de hotărâre, proprietarii care îşi colorează blocurile şi casele cu nuanţe interzise pot să plătească între 1.500 şi 2000 de lei. În regulament se precizează că atât constatarea, cât şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Poliţia Locală Craiova, existând şi posibilitatea ca, dacă îşi achită amenda primită în maximum 48 de ore, să se poată plăti doar jumătate din cuantumul ei.
Nimeni nu se atinge de casele-monument
Reprezentanţii Primăriei Craiova consideră că acest regulament nu îi constrânge pe craioveni la cheltuieli mai mari, cele şase nuanţe de bază făcând parte dintr-o paletă obişnuită, dar aduce, în schimb, un câştig la imagine. «Orice locatar care solicită acord pentru reabilitarea faţadei trebuie să aibă cunoştinţă de acest regulament, pentru a nu se trezi cu propunea respinsă. De îndată ce va fi votat şi va intra în vigoare, nimeni nu mai poate cere să-şi vopsească pereţii în roşu, mov sau mai ştiu eu ce altă culoare», a precizat Mircea Diaconescu, arhitectul-şef al Craiovei. La fel de adevărat e faptul că nu toţi craiovenii care şi-au propus să-şi refacă faţadele trebuie să cumpere de la magazin una dintre cele şase culori agreate, regulamentul nefiind aplicat imobilelor care sunt situate în zonele ansamblurilor istorice.