După mai mulţi ani de aşteptare, Compartimentul de primiri urgenţe al Spitalului Municipal Filantropia din Craiova este, în sfârşit, gata să primească pacienţii. Chiar dacă clădirea era amenajată şi dotată cu aparatură medicală de mai mult timp, abia acum Ministerul Sănătăţii a eliberat avizul de funcţionare necesar.
La Spitalul Filantropia nu sunt tratate, deocamdată, victimele accidentelor de circulaţie, traumatismele severe fiind direcţionate în continuare către Spitalul Judeţean din Craiova. În schimb, vor putea fi rezolvate în cadrul structurii nou-înfiinţate cazurile ce ţin de medicină internă, cardiologie sau obstetrică-ginecologie. De altfel, pentru că o parte din pacienţii craioveni vor fi redirecţionaţi către Spitalul Municipal, se aşteaptă de-acum şi o decongestionare a activităţii în cadrul Unităţii de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean.
Miza este cu atât mai mare cu cât se aşteaptă ca Spitalul Filantropia să economisească o sumă importantă de bani prin transformarea camerei de gardă în compartiment de primiri urgenţe. Calculul este unul destul de simplu: mai mulţi bolnavi trataţi înseamnă şi venituri mai mari. „Compartimentul de Primiri Urgenţe a fost acreditat şi funcţionează normal. Aici pot ajunge urgenţele pentru medicină internă şi ginecologie. Pentru spital funcţionarea compartimentului de primiri urgenţe înseamnă o mai mare adresabilitate, servicii în plus şi, deci, mai multe venituri. Craiovenii au încă un centru de urgenţă pe lângă UPU de la Spitalul Judeţean, unde pot să se adreseze”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Municipal Filantropia din Craiova.
Mai este nevoie de medici
Deocamdată, singurul neajuns ar fi numărul insuficient de cadre medicale. Din cei patru medici care lucrează în momentul de faţă în cadrul Compartimentului de primiri urgenţe, trei sunt însă angajaţi temporar, din luna februarie a acestui an pentru o perioadă de trei, respectiv şase luni. În aceste condiţii, chiar managerul unităţii sanitare recunoaşte că ar trebui să mai fie aduşi câţiva doctori astfel încât activitatea medicală să fie susţinută în condiţii optime pentru o secţie de urgenţă. Conform calculelor realizate ar fi nevoie de cinci medici şi de zece asistenţi medicali. Mult mai bună este situaţia din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală. Compartimentul dispune de aparate medicale de înaltă performanţă, foarte importante în tratarea cazurilor grave. „Avem nevoie de cel puţin cinci medici şi de zece asistenţi. În momentul acesta, sunt angajaţi medici cu contract temporar şi am scos la concurs posturile ce vor fi deblocate de Ministerul Sănătăţii. Cadrele medicale angajate temporar intenţionează să dea concurs şi să rămână pe post”, a mai spus managerul unităţii sanitare din Craiova.
Spitalul a obţinut aviz după doi ani de tergiversări
Nu a fost deloc uşor pentru Spitalul Filantropia să obţină acreditare pentru Urgenţă din partea Ministerului Sănătăţii. S-a întâmplat după o lungă perioadă de tergiversări. Deşi imobilul în care acum funcţionează Compartimentul de primiri urgenţe a fost amenajat încă din anul 2009, şi a fost apoi dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie, lucrurile s-au împotmolit la nivel central. Lipsa de voinţă a unor oficiali din Ministerului Sănătăţii sau pur şi simplu birocraţia şi-au spus cuvântul şi inaugurarea Urgenţei de la Spitalul Filantropia a fost amânată în mai multe rânduri. Deşi era vorba doar de o formalitate, un aviz pe care spitalul merita să-l obţină având în vedere că îndeplinea condiţiile cerute, a trebuit să treacă mai bine de doi ani până când unitatea sanitară să aibă o Urgenţă funcţională. Până acum cazurile grave care ajungeau la Spitalul Municipal treceau prin camera de gardă, aceeaşi clădire în care funcţionează în prezent Compartimentul de primiri urgenţe, unde lucra însă un singur medic specialist.
Amenajarea clădirii a costat aproximativ 300.000 de lei, banii venind din partea Primăriei Craiova. În schimb, pentru achiziţionarea aparaturii medicale a fost nevoie de ajutor din partea Ministerului Sănătăţii.