Pedeapsă mărită pentru doljeanul care a vrut să-l mituiască pe şeful de Post din Unirea

0
342


Marin Pelea, doljeanul care a încercat să-l mituiască cu 1.600 de lei pe şeful Postului de Poliţie Unirea pentru a-şi scăpa nepotul de dosar, s-a ales cu pedeapsa mărită în urma apelului declarat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Joi, 18 iulie a.c., Curtea de Apel Craiova a decis ca doljeanul, care are antecedente, să execute 3 ani de închisoare, faţă de 2 ani şi 10 luni cât primise pe fond. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar între timp bărbatul, care a fost reţinut pe 26 februarie a.c., rămâne după gratii.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au soluţionat, joi, 18 iulie a.c., apelul declarat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj împotriva sentinţei prin care Marin Pelea a fost condamnat, pe 13 mai a.c., la 2 ani şi 10 luni închisoare pentru dare de mită. Magistraţii au decis să-i mărească pedeapsa lui Pelea la 3 ani de închisoare cu executare. În aceeaşi hotărâre, judecătorii i-au menţinut bărbatului arestarea preventivă. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Marin Pelea a fost trimis în judecată, pe 12 martie a.c.. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 25 februarie, Cătălin Cică, şeful Postului de Poliţie al comunei Unirea, a sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj că Pelea i-a promis 2.500 de lei, dacă va instrumenta dosarul astfel încât Vasile Ică, nepotul său, să fie exonerat de răspundere penală după ce fusese prins conducând fără permis. Pe 26 februarie a.c., Marin Pelea a venit la Postul de Poliţie însoţit de nepotul său. Cei doi au intrat în biroul lui Cătălin Cică, iar în timp ce poliţistul îl audia pe Ică, Marin Pelea, i-a cerut să instrumenteze dosarul în aşa fel încât nepotul său să nu suporte consecinţe penale, după cum rezultă şi din transcrierea înregistrării convorbirilor, ataşată la dosar: «La un moment dat, inculpatul i s-a adresat denunţătorului afirmând „Ia fi atent! Îl mai trimiţi undeva de aici? (n.r. – dosarul) i-am dat foc şi cu asta basta”, replica denunţătorului fiind „nu-i dăm nici un foc, îi dăm propuneri corespunzătoare”, pentru ca inculpatul să continue „mi-l dai mie!”, iar denunţătorul să afirme „cum să-ţi dau ţie dosarul?! Odată ce e înregistrat trebuie să dăm soluţie legală prin parchet. Mă înţelegi?”. Deşi denunţătorul i-a comunicat că dosarul va fi instrumentat în condiţii legale, soluţia urmând a fi adoptată de către parchet, inculpatul i-a promis din nou denunţătorului suma de 1.500 lei: „mie spune-mi preţu’ şi cât ceri, atâta îţi dau! cinşpe e bine?” denunţătorul „ce cinşpe?”, inculpatul „milioane”. Denunţătorul l-a întrebat pe inculpat „ce cinşpe milioane bă? pentru ce?” pentru ca inculpatul să răspundă „pentru aia!”. Discuţia dintre inculpat şi denunţător referitoare la dosarul penal instrumentat de cel din urmă a continuat, inculpatul întrebând „păi şi nu e bine cinşpe milioane… pentru ca dosarul acesta să nu mai fie, să nu mai… di colo colo”». Văzând că poliţistul îi spunea că dosarul va fi soluţionat legal, Pelea a revenit la Post în jurul orei 15.30, de această dată singur. A intrat în aceeaşi încăpere în care fusese anterior, şi i-a pus pe birou 1.600 de lei, fiind prins în flagrant.