Dosarul celor 36 de finanţişti doljeni, la final

0
1288

Curtea de Apel Craiova a pronunţat vineri, 19 iulie a.c., sentinţa definitivă în cazul celor 36 de angajaţi ai Serviciului de control fiscal din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj care au fost trimişi în judecată în 2009 de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru că au prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 30 de milioane de euro acordând ilegal rambursări de TVA unui număr de 42 de firme controlate de Samir Sprînceană, Genică Boerică şi Ion Fotescu. Nici unul dintre cei 36 nu va face puşcărie, întrucât Curtea de Apel Craiova a admis recursul singurei inculpate care a primit pedeapsă cu executare pe fond. Alţi patru funcţionari au fost achitaţi pe fond, iar recursurile celorlalţi 31, condamnaţi la pedepse de 2 şi 3 ani închisoare cu suspendare, au fost respinse.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, vineri după-amiază, sentinţa definitivă în dosarul celor 36 de angajaţi ai DGFP Dolj acuzaţi că au facilitat acordarea unor rambursări ilegale de TVA firmelor controlate de Samir Sprînceană, Ion Fotescu şi Genică Boerică, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro. Instanţa a respins recursurile celor 31 de inculpaţi condamnaţi pe fond, la Judecătoria Craiova, la pedepse de 2 sau 3 ani închisoare cu suspendare, a admis recursul singurei inculpate care fusese condamnată la închisoare cu executare şi a schimbat temeiul legal al achitării a trei dintre inculpaţi. În aceste condiţii, nici unul dintre funcţionari nu va face puşcărie.

„Respinge recursurile declarate de inculpaţii Barbu Eugenia, Bozdogescu Dan Emil, Celea Sorin, Ciucă Cristina, Ciurlin Nicu, Cojocaru Alexandru, Cojocaru Georgeta Rodica, Corcoveanu Violeta, Corneanu Lenuţa, Croitoru Georgeta, Dincă Eugen, Domnişoru Veronica, Dorobanţu Doina, Dragomir Petrida, Florea (Mogoşanu) Magdalena, Gheorghiţă Fiedler Andrei Costin, Ionescu Milica, Ionicoiu Mihaela Valentina, Iordache Adriana Carmen, Neagoe Ioseev, Nicolae Mihaela Valentina, Seftulescu (Prepeliţă) Georgeta, Popa Manuela Coca, Popescu Violeta, Răcăreanu Liana, Săseanu Carmen Mariana, Văduva Doiniţa, Voicu (Ciovică) Laura Ileana, Voicu Stelian, Zanfirescu Daniela şi de partea civilă Statul Român – A.N.A.F. prin D.G.F.P. Dolj, ca nefondate. Admite recursurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova şi inculpaţii Ghigă Eugenia, Tudor Nicoleta, Cristea Cătălin şi Osiac Constantin. Casează în parte sentinţa penală recurată, în latură penală, şi rejudecând în fond, încetează procesul penal faţă de inculpata Ghiga Eugenia pentru infracţiunea prev de art. 25 C.p. rap la art. 240 C.p. Schimbă temeiul achitării inculpaţilor Tudor Nicoleta, Cristea Cătălin şi Osiac Constantin, din art. 11 pct. 2 lit. a rap la art. 10 lit. d C.p.p. în art. 11 pct. 2 lit. a rap la art. 10 lit. b C.p.p. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.

Reamintim că procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova anunţau, la jumătatea anului 2008, că au dispus trimiterea în judecată a 36 de inculpaţi, mai exact cinci şefi de serviciu, 13 inspectori şi 18 consilieri din cadrul Serviciului de control fiscal al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în legătură cu un prejudiciu în dauna bugetului de stat de peste 30 de milioane de euro. În rechizitoriul întocmit de DNA s-a reţinut că, în perioada 2001-2004, cei 36 de inculpaţi, în calitatea lor de funcţionari ai DGFP Dolj, au avizat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv au întocmit sau semnat procesele-verbale prin care s-a propus rambursarea ilegală de TVA, în urma controalelor efectuate la 42 de societăţi comerciale din judeţul Dolj. Firmele respective erau controlate de Genică Boerică, Ion Fotescu şi Samir Sprânceană. Procurorii au mai precizat că aceştia din urmă au fost trimişi în judecată de DIICOT, în dosare separate, în legătură cu organizarea unor grupări infracţionale care au acţionat pentru efectuarea unor tranzacţii fictive sau înfiinţarea de societăţi-fantomă, pentru care s-au cerut şi obţinut rambursări ilegale de TVA de ordinul milioanelor de dolari.

Trimişi în judecată pentru abuz în serviciu în formă calificată, cei 36 de funcţionari sau foşti funcţionari publici de la finanţe au fost acuzaţi că au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu sumele rambursate în mod nelegal cu titlu de TVA, Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în calitate de reprezentant al statului român constituindu-se parte civilă cu suma de 117.769.671,97 de lei. Pe 22 iulie 2011, magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat o singură pedeapsă cu executare în dosar, pentru Eugenia Ghică, fost şef al Serviciului de control fiscal, aceasta fiind condamnată la 3 ani de închisoare. Patru persoane au fost achitate, iar restul au primit pedepse cuprinse între doi şi trei ani de închisoare, însă cu suspendare.