Festivalul Internaţional „Adrian Păunescu”, o sărbătoare a poeziei olteneşti

0
481

Cele trei zile ale Festivalului Internaţional „Adrian Păunescu”, aflat la prima ediţie la Craiova, a reprezentat pentru toţi cei care l-au apreciat şi îl apreciază o întâlnire de suflet cu poezia, dar şi cu uriaşa sa personalitate. Organizatorii s-au străduit ca spiritul lui Adrian Păunescu să fie prezent din nou printre iubitorii de poezie şi să nu mai părăsească niciodată Craiova. O stradă a municipiului poartă, de acum, numele poetului, iar o statuie a acestuia a fost aşezată la loc de cinste, pe Aleea Personalităţilor. Invitaţii, importanţi oameni de cultură din ţară şi din străinătate, le-au mulţumit autorităţilor pentru acest eveniment, iar municipalitatea craioveană s-a asigurat că şi următoarele ediţii – acesta fiind doar începutul – se vor desfăşura tot în Bănie.  

Ieri, în ultima zi a Festivalului Internaţional „Adrian Păunescu”, au avut loc două momente emoţionante prin care organizatorii au dorit să marcheze pentru mult timp legătura poetului Adrian Păunescu cu Craiova. Autorităţile locale au mers pe fosta stradă „Deva”, din cartierul „1 Mai”, căreia i-au dat numele poetului. După acest moment special, primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a poftit pe invitaţii festivalului, oameni de cultură din ţară, dar şi din străinătate, pe Aleea Personalităţilor din parcul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, pentru a dezveli împreună un bust al poetului Adrian Păunescu. Evenimentul a fost primit cu aplauze de cei prezenţi, printre care şi destul de mulţi craioveni care s-au aflat în trecere prin centrul oraşului şi au fost bucuroşi să participe la acest moment. După cuvintele frumoase la adresa poetului Adrian Păunescu, folkista Mădălina Amon, împreună cu un grup de tinere talente, au cântat unele dintre cele mai îndrăgite melodii pe versurile poetului. Mini-recitalul a fost deschis, simbolic, cu cântecul „Craiova, my love”, o baladă acompaniată de o chitară, despre tinereţea lui Adrian Păunescu în Craiova, compusă, bineînţeles, de el însuşi.

Primarul Lia Olguţa Vasilescu: „Au fost câteva zile deosebite”

Statuia lui Adrian Păunescu este aşezată la intrarea pe Aleea Personalităţilor, lângă cea care-l reprezintă pe celălalt mare poet al Craiovei, Marin Sorescu, cei doi fiind şi colegi de generaţiei într-ale poeziei. Bustul a fost donat de familie, fiind cel pe care însuşi Adrian Păunescu considera că-l reprezintă, fapt pentru care l-a şi păstrat mult timp în biroul senatorial de la Craiova. «Azi are loc un eveniment deosebit din cadrul Festivalului Internaţional „Adrian Păunescu”, care a debutat în acest an, la Craiova. Ieri, poetul Olteniei, aşa cum ne place nouă să-i spunem, ar fi împlinit 70 de ani. Au fost câteva zile deosebite, a avut loc şi un concurs de poezie, unde juriul format din oameni de cultură aleşi pe sprânceană, a acordat un mare premiu. Am inaugurat, de asemenea, strada „Adrian Păunescu”, iar acum dezvelim bustul său, care merita un loc pe Aleea Personalităţilor craiovene. Chiar dacă nu s-a născut în Craiova, şi-a desăvârşit aici opera. A studiat la Liceul „Fraţii Buzeşti”. Să nu uităm că este şi autorul imnului nostru de suflet, Oltenia Eterna Terranova. Măcar şi pentru acest imn ar fi meritat un loc în inimile noastre. Ne bucurăm că familia a acceptat ca acest festival internaţional să aibă loc de-acum înainte la Craiova, pentru că era ideea ca în fiecare an să se desfăşoare într-un alt oraş, pe unde a trecut Adrian Păunescu. Noi credem însă că oraşul lui de suflet a fost Craiova şi, din această cauză, ne-am gândit să-l onoram aici», a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Ana-Maria Păunescu, vizibil emoţionată

Profund emoţionată, Ana-Maria Păunescu, fiica poetului, şi-a exprimat dorinţa ca poezia tatălui său să fie citită, aceasta fiind cea mai frumoasă amintire care poate fi purtată poetului. „Sunt foarte emoţionată. Mă bucur că împreună am reuşit să încheiem cu bine acest festival internaţional, care sunt sigură că nu se va opri aici, pentru că tatăl meu merita şi acum, şi în anii următori, să ne aducem aminte cine este, nu cine a fost. Merită să-i cinstim amintirea, merită emoţiile noastre, strada cu numele său, busturile care s-au dezvelit. În primul rând, merită să-i recităm poezia şi să-i cântam versurile, să ne aducem aminte de el aşa cum a fost: iubitor de Craiova, de Oltenia, de Ardeal şi de ţară”. Victor Crăciun, preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, unul dintre organizatori, le-a mulţumit oficialităţilor că au prelungit această alee pentru a-i face loc şi poetului Adrian Păunescu. „Alături de această mulţumire, aşezăm gândul curat că aici, la Craiova, va continua să existe spiritul lui Adrian Păunescu, aşa cum a fost el, cu întreaga dăruire pentru Oltenia”.

Un bust al poetului şi în comuna Bârca

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, sâmbătă, în comuna Bârca, la dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu, eveniment înscris în programul primei ediţii a Festivalului Internaţional care poartă numele marelui poet. Cu acest prilej, Ion Prioteasa a afirmat că odată cu organizarea evenimentelor dedicate figurii marcante a poetului plecat de la Bârca, Adrian Păunescu se întoarce acasă. «O zi deosebită în viaţa comunei Bârca. O zi aşa cum şi-ar fi dorit-o Adrian Păunescu. Îmi amintesc cu plăcere că acum câţiva ani, la un eveniment inaugural în cadrul căruia se amplasa un bust pe culoarele liceului care-i poartă numele, Adrian Păunescu a spus: „Ce ciudat! M-am întors acasă statuie şi nume de liceu”. Într-o întâlnire cu un alt mare om de cultură al Olteniei, maestrul Tudor Gheorghe, care a fost pe toate scenele lumii, l-am văzut foarte emoţionat la primirea unei distincţii. Atunci l-am întrebat de ce este aşa emoţionat, atâta vreme cât în reprezentaţiile sale în faţa a mii de oameni nu avusese nici un tremur, iar el mi-a spus: „Îţi dai seama cât de important este să te recunoască ai tăi, oltenii, că eşti bun? Oltenii nu recunosc pe nimeni”. Dar când o stradă îi poartă numele, când comunitatea din rândul căreia a plecat îi face statuie în semn de preţuire şi de recunoaştere a valorii sale, asta înseamnă că Adrian Păunescu s-a întors acasă, între ai lui», a declarat preşedintele Ion Prioteasa, la Bârca. Bustul lui Adrian Păunescu a fost realizat de Primăria Bârca, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.