Talibanii cer plecarea din Afganistan anul acesta, NATO exclude o “retragere prematură”

0
376

În vreme ce la Chicago (SUA) avea loc summitul NATO dedicat, în principal, Afganistanului, talibanii au făcut apel, duminică, la statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, să se desolidarizeze de poziţia americană şi să urmeze exemplul Franţei, al cărei preşedinte, Francois Hollande, vrea să retragă trupele de luptă din Afganistan încă de la sfârşitul acestui an. Decizia preşedintelui francez este „bazată pe realităţi şi reflectă opinia naţiunii sale”, remarcă insurgenţii într-un comunicat publicat pe site-ul Vocea Jihadului. „Facem apel la toate celelalte state membre NATO să evite să muncească pentru interesele politice ale oficialilor americani şi să asculte apelurile popoarelor lor, retrăgând imediat toate trupele din Afganistan”, continuă rebelii. Prezenţa „invadatorului” american în Afganistan nu are legătură cu securitatea Statelor Unite, ci cu o „strategie pe termen lun, pentru a transforma ţara noastră şi regiunea în colonia lor”, apreciază talibanii.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dat, însă, asigurări, cu puţin înaintea summitului de la Chicago, că trupele străine nu vor fi retrase prematur din Afganistan, în pofida deciziei Franţei: „Nu va exista o retragere prematură. Vom rămâne în Afganistan până la succesul operaţiunii”. Totodată, Rasmussen a precizat că nu este surprins de decizia Franţei, notând că retragerea trupelor combatante franceze din Afganistan până la sfârşitul anului 2012 a fost o promisiune de campanie a lui François Hollande.

Nici preşedintele Traian Băsescu nu este de acord cu retragerea înainte de data anunţată, adică 2014, acesta declarând, duminică seara, într-o conferinţă de presă, că e nevoie de solidaritate în rândul ţărilor NATO privind participarea la misiunea ISAF din Afganistan. „O altă menţiune pe care am făcut-o în intervenţia mea din această seară (…) a fost legată de faptul că trebuie să fim solidari. Am fost împreună, am intrat în Afganistan, am fost în misiuni împreună şi, pe măsură ce ne îndeplinim misiunea, şi nu pe comandamente interne, ne retragem din Afganistan. Sigur, nu ştiu dacă poziţia mea va fi însuşită de toţi participanţii, dar cred că trebuia spusă”, a spus preşedintele, referindu-se la poziţia expusă la dineul de lucru al liderilor NATO. Traian Băsescu a arătat că România va rămâne angajată în Afganistan până la finalizarea retragerii misiunii ISAF, iar obiectivul militarilor români va fi consolidarea situaţiei de securitate în zona Zabul, aria de responsabilitate a României. La final, acesta a mai adăugat că, după încetarea misiunii NATO, ţara noastră va participa financiar, timp de 3 ani, la asigurarea securităţii afgane, însă nu a precizat despre ce sumă este vorba.