Premiul Europa pentru Teatru va fi decernat, marţi seara, la Craiova

0
227

„Pentru noi, această manifestare este extrem de importantă. Este poate cel mai frumos lucru care petrece în teatrul mondial”, a declarat, ieri, Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare”, referindu-se la Premiului Europa pentru Teatru, recompensa europeană cea mai prestigioasă a teatrului în lume. Cea de-a XV-a ediţie a evenimentului, precum şi ediţia a XIII-a a Premiului Europa Noi Realităţi Teatrale, se vor desfăşura în perioada 23-26 aprilie, la Craiova. Comparată cu Oscarul pentru film, înalta distincţie îi va fi conferită lui Mats Ek, coregraf şi regizor suedez de renume internaţional, în cadrul unei ceremonii anunţate pentru marţi, 26 aprilie, de la ora 21.30, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Între 23 şi 26 aprilie, Craiova devine Mecca artelor teatrale, cu o concentrare impresionantă de forţe din sfera culturală de pe întreg mapamondul, anunţă reprezentanţii Naţionalului craiovean. Premiului Europa pentru Teatru va aduce aici peste 60 de jurnalişti de la cele mai faimoase publicaţii din Europa, dar şi din Statele Unite ale Americii, regizori de notorietate internaţională şi artişti recunoscuţi la nivel mondial, totul în continuarea Festivalului Internaţional „Shakespeare”. Înfiinţat în 1986 ca proiect pilot al Comisiei Europene şi acordat prima dată în 1987, Premiul Europa pentru Teatru este, în general, conferit artiştilor şi instituţiilor teatrale, care, prin activitatea lor, au contribuit la o înţelegere mutuală mai bună între naţiuni.

Emil Boroghină: „Niciodată nu aş fi visat că Premiul se poate desfăşura la Craiova!”

«Am participat la Premiul Europa pentru Teatru încă din anul 2006, la Torino, apoi la Salonic, Wroclaw şi ultima dată la Sankt Petersburg. Vă rog să mă credeţi că este un eveniment copleşitor. Iar pentru Craiova, care este un oraş mai mic decât amintitele capitale culturale, este o piatră de încercare. Am dorit foarte mult să aducem acest Premiu la Craiova şi pentru ideea de Capitală Culturală Europeană. Am avut convingerea că oraşul nostru va putea să câştige acest titlu. Din nefericire, a fost scoasă pe nedrept, în opinia mea, din competiţie», a declarat, ieri, Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare”, în cadrul unei conferinţe de presă.

«Propunerea a fost adresată Festivalului Internaţional „Shakespeare” de unul dintre oamenii care au contribuit de-a lungul timpului la desfăşurarea Premiului Europa pentru Teatru, criticul britanic Ian Herbert, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Acest lucru vă mărturisesc că m-a luat prin surprindere. Niciodată nu aş fi visat că Premiul se poate desfăşura la Craiova! Este o manifestare atât de mare încât, deşi sunt un om cu aspiraţii, nu am crezut că ea va avea loc, în final, la Craiova. Este comparat de foarte mulţi cu Premiul Oscar pentru Film», a mai spus Emil Boroghină. Directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare” i-a mulţumit lui Alessandro Martinez, secretar general al Premiului Europa pentru Teatru, „pentru încrederea pe care a avut-o ca oraşul Craiova să găzduiască acest mare eveniment”. Alessandro Martinez a remarcat, cu acest prilej, investiţiile făcute în cultură la Craiova şi faptul că teatrului i se acordă aici o atenţie deosebită.

Câştigătorul suedez Mats Ek se va afla pe scenă în dublu rol, de coregraf şi dansator

Premiul Europa pentru Teatru, ediţia a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf şi regizor suedez de renume internaţional, ale cărui creaţii artistice şi-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluţiei dansului contemporan Premiul Special îi este acordat din partea Preşedintelui Juriului Premiului Europa pentru Teatru regizorului Silviu Purcărete, reprezentant al artei dramatice apreciat nu numai în România, ci şi şi în străinătate. Cel de-al XIII-lea Premiu Noi Realităţi Teatrale va fi acordat artiştilor Viktor Bodo (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia / Regatul Unit al Marii Britanii) şi Joel Pommerat (Franţa).

În această perioadă, la Craiova vor fi prezentate mai multe spectacole ale câştigătorilor. Mats Ek se va afla pe scenă în dublu rol, de coregraf şi dansator, în „Romanian Memory”, o creaţie special concepută pentru Premiul Europa pentru Teatru, precum şi în rolul de coregraf în „Axe”, două spectacole de balet ce vor închide cea de-a XV-a ediţie a manifestărilor, în seara de 26 aprilie, după ceremonia de premiere.