Peste 30 de milioane de lei pentru băncile de sânge

0
267

În sprijinul pacienţilor potenţial beneficiari de transplant, autorităţile au alocat suma de 30,1 milioane lei, pentru anii 2016-2017, în scopul îndeplinirii obiectivelor restante din cadrul unui proiect cu finanţare PHARE privind băncile de sânge – unităţile de transfuzie – din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane.

Fondurile sunt destinate preponderent finalizării unor lucrări de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achiziţiei pentru cele patru bănci de ţesuturi şi celule umane din Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sumele alocate sunt destinate contractării şi implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului.

Se aşteaptă o creştere a numărului de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi şi celule

Banii vor fi alocaţi din bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol, astfel: pe anul 2016 vor fi alocaţi 25,3 milioane lei şi 4,7 milioane lei pentru 2017.

Prin finalizarea acestui proiect se asigură o creştere a calităţii asistenţei medicale de specialitate şi a unor soluţii terapeutice moderne, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de ţesuturi şi clinici specializate din alte ţări.

De asemenea, va creşte numărul de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi şi celule, destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi vor scădea cheltuielile cu tratarea unor boli cronice care îşi găsesc rezolvarea prin transplant.

Implementarea proiectului PHARE 2006/147.03.11 asigură transpunerea Directivelor europene în materie şi relaţia cu celelalte bănci de ţesuturi şi celule din ţările Uniunii Europene.