Campania „Nimeni la meci”, declanşată de plecarea lui Piţurcă, a avut rezonanţă în oraş – „Aceasta nu este Craiova noastră”

2
918

Ştiinţa a fost abandonată în acest retur de majoritatea suporterilor, nu doar de galerie

Stadionul "Ion Oblemenco"

O medie de 20.000 de spectatori pe meci a avut Universitatea Craiova în mandatul lui Victor Piţurcă, indiferent dacă adversarul s-a numit Sportul, Gloria Bistriţa sau „U” Cluj. Emulaţia produsă de venirea fostului selecţioner s-a păstrat în ciuda celor trei eşecuri de pe teren propriu. Echipa juca fotbal, avea perspectivă, avea un proiect, viitorul nu putea să fie decât unul roz, timpul nu mai era o problemă atâta timp cât se lucra bine la Universitatea. Plictisiţi de antrenori debutanţi, de duzină, fără personalitate, fanii simţeau în sfârşit gustul profesionalismului la Craiova. Nu promisiunile lui Piţurcă au umplut arena din Bănie, CV-ul şi modul de lucru al acestuia erau garanţia performanţei, aşteptată de atâţia ani la Universitatea. 4.000 de suporteri au asistat la primul antrenament al lui Victor Piţurcă, adică tot atâţia câţi au fost în acest retur la meciurile cu Brăneşti, Astra, Pandurii şi Târgu Mureş la un loc. Nici măcar derby-ul cu Steaua nu a fost onorat, înregistrându-se cea mai scăzută asistenţă din istoria meciurilor cu echipa din Ghencea, mai puţin de 10.000 de spectatori. Despărţirea de Piţi a produs o dezamăgire mai mare decât ratarea cupelor europene în urmă cu doi ani. Galeriile de la ambele peluze au anunţat imediat după plecarea cu scandal a lui Piţurcă că nu vor mai încuraja echipa, iar sub sloganul „Nimeni la meci” au îndemnat toţi suporterii să nu se mai prezinte la stadion. Astfel, la ultimele jocuri de pe teren propriu ale alb-albaştrilor au fost înregistrate recorduri negative de asistenţă, doar câteva sute de spectatori dorind să mai suporte la faţa locului chinul prelungit prin care trece Ştiinţa. Deoarece la partidele de acasă sunt verificate şi respinse banner-ele, la meciurile din deplasare suporterii au afişat un mesaj sugestiv pentru sentimentele publicului oltean: „Aceasta nu este Craiova noastră”, semn că fanii nu se mai identifică în acest moment cu spiritul actualei echipe. În sezonul trecut, din cauza mutării echipei la Severin, galeria refuzase să încurajeze echipa şi afişa în mod constant mesajul „Craiova doar pentru Universitatea, Universitatea doar în Craiova” şi a revenit la un comportament normal abia după instalarea lui Victor Piţurcă la cârma echipei.

În 2000, cu Braşovul au fost 30.000 de spectatori

Universitatea a mai întâlnit FC Braşov într-un meci crucial pentru evitarea retrogradării, în finalul sezonului 1999-2000. Atunci, 30.000 de oameni au umplut până la refuz „Ion Oblemenco”, iar victoria a fost adusă de autogolul lui Bodea în ultimele minute. Pe olteni îi interesa atunci situaţia Ştiinţei, o echipă cu spirit rebel, care a avut un parcurs frumos până în finala Cupei României. Pe banca Universităţii stătea Emil Săndoi, iar jucători de bază erau Prunea, Stoican, Papură, Sava, Cristescu, Cl. Niculescu sau Frăsineanu.

Steliştii au avut un protest asemănător

Plecarea lui Victor Piţurcă de la Steaua a declanşat un protest asemănător printre fanii stelişti, care au boicotat jocurile Stelei de acasă. Steliştii au postat şi un comunicat ironic la adresa celor care doreau să vină totuşi la stadion. „Pentru cocalarii care au telefon de 5 milioane şi n-au apă curentă, un bilet costă 10 lei la peluze. Pentru ţăranii care au telefon de 10 milioane şi dau bip, un bilet costă 15 lei, la tribuna a doua. Pentru smardoii comunali, cu seria 5 înmatriculat în Bulgaria, care sunt pe galben tot timpul, un bilet la tribuna I costă 20 de lei.
Pentru semi-interlopii ilfoveni, cu seria 7 şi parizer în portbagaj, un bilet la tribuna O costă 40 de lei.  Pentru interlopii micului Paris, care au ipoteci, credite, leasing-uri, datorii peste tot şi sunt aşa-zisi “oameni de afaceri” care se ocupă de imobiliare (adică sperie babe singure, ca să le vandâ o parloagă la dracu-n praznic), un bilet la fotolii costă 75 de lei” se arăta în respectivul manifest de protest.

S-au închis peluzele

După absenteismul repetat din acest retur la meciurile Universităţii, dar şi de teama revenirii ultraşilor la stadion pentru proteste mai vehemente, conducerea clubului din Bănie a hotărât să nu mai vândă bilete la cele două peluze, care vor fi închise în ziua de Paşte, când este programată partida cu FC Braşov. În schimb, la tribuna a II-a accesul va fi liber, în speranţa condensării spectatorilor „de bună credinţă” pentru un aspect cât de cât decent la televizor, unde s-au putut zări doar sectoarele dezolant de goale la ultimele dispute. Gigi Neţoiu a apelat la aceeaşi măsură în 2001, după protestele furibunde ale ultraşilor olteni, care s-au amplasat apoi la tribuna a doua, de unde au continuat manifestările împotriva „Comandantului”.

De asemenea, Peluza Sud a mai fost închisă pe vremea când Dinel Staicu era patron la Universitatea Craiova, omul de afaceri dat în urmărire recent prin Interpol angajându-şi pentru o perioadă o galerie proprie care să susţină echipa de la tribuna a doua.

2 COMENTARII

Comments are closed.