Descoperiți lumea și eroii teatrului de păpuși din Serbia!

0
582

Expoziție de scenografie la „Colibri”, între 20 și 30 martie

O spectaculoasă expoziție de scenografie din Serbia s-a deschis la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” (Calea București nr. 56), aducând în fața publicului o lume de eroi de poveste creată în Serbia de importanți artiști – regizori, scenografi, sculptori de păpuși și nu numai.

Vernisajul a avut loc joi, 20 martie, chiar de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, celebrată sub egida ASSITEJ (Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret), și i-a adus la Craiova pe Slobodan Markovic – directorul Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii din Subotica, și pe Zoran Maksimovic – directorul Muzeului Teatrului Vojevodinei din Novi Sad.

De la îndrăgiții Pinocchio și Micul Prinț, suite de personaje expresive până la impozante și strălucitoare costume din nenumărate spectacole – între care și „Corbul”, după piesa lui Carlo Gozzi, pus în scenă în 1991, la Subotica, în regia lui Silviu Purcărete și scenografia maestrului craiovean Eustațiu Gregorian –, toate își găsesc locul în expoziția intitulată „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes”. Aceasta a mai fost prezentată în Slovenia, Croația și în Serbia, iar în România poposește pentru prima dată, putând fi vizitată până pe data de 30 martie, zilnic, între orele 10.00 și 16.00.

Evenimentul a făcut parte din Săptămâna Teatrului, care se desfășoară la „Colibri” în perioada 20-27 martie  și mai cuprinde premiera spectacolului „Ursul păcălit de vulpe”, „Porți deschise la ElectroColibri”, o reprezentație cu public la spectacolul „Eu sunt Shakespeare”, pe un text de Alina Nelega, în regia lui Gavril Cadariu și scenografia de Tiberiu Toitan şi Ioana Micu, a cărui premieră va avea loc pe data de 4 aprilie, ș.a.

Expoziția de scenografie „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes” este organizată de Festivalul Internațional al Teatrelor pentru Copii și Otvoreni Univerzitet din Subotica, împreună cu Muzeul Teatrului Vojevodinei din Novi Sad, cu Academia Comisiei Europene de Păpuși și Mini Teater Ljubljana – Slovenia, și a fost prezentată prima dată în luna mai 2013, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii, din Subotica.

O expoziție ce „înglobează istoria teatrului de păpuși din Serbia”

«Este o expoziție foarte frumoasă, adusă pentru prima dată în România. Craiovenii de toate vârstele pot să vadă, așa cum poate n-au făcut-o niciodată, „pe viu”, ce înseamnă lumi și eroi. Fiecare poate să se regăsească în păpușile de aici, care, ca și costumele și obiectele de scenografie, sunt minunate. Ele înglobează istoria teatrului de păpuși din Serbia. Foarte multe dintre păpușile expuse sunt „pensionare”, adică nu mai apar în spectacole, unele au fost salvate – cum s-a întâmplat și la noi – de la distrugere. Iar cei care au reușit să o facă au unde să le expună, din fericire, pentru că în Serbia, la Novi sad, există un muzeu al teatrului. Noi nu avem… Și nu vorbesc de unul al teatrului de păpuși, în special, ci al teatrului, în general. Ei iubesc foarte mult teatrul și îl tratează cu foarte mare seriozitate», a precizat Adriana Teodorescu, manager al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”.

Păpuși, costume și accesorii din spectacole mai vechi și mai noi

Expoziția pune în valoare cele mai interesante exponate și cei mai talentați artiști, scopul prezentării fiind și de a oferi și o imagine din culisele teatrului pentru copii și tineret sârb. Vă întâmpină, astfel, „Pinocchio” (2007), „Micul Prinț” (1996), regele, cu a sa coroană strălucitoare, din „Bătălia din Kosovo” (1996), suite de personaje din „Don Quijote” de Miguel de Cervantes (dramatizare de Tibor Csizmadia, 1998), „Furtuna” de William Shakespeare (regia Sabi Sabev, 2002), „Arma magică a lui Kenszo” (2003), „Hainele cele noi ale împăratului” (2002), „Moneda de argint” (2007), ba chiar și creații cioplite în lemn din „Marele apicultor” (1974). Li se alătură impozantele costume din „Regele gol” (2004), strălucitoare veșminte din „Împăratul și privighetoarea” (1998) etc.

Colaborarea de 40 de ani între „Colibri” și teatrul din Subotica

Slobodan Markovic, directorul Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii din Subotica – la care Teatrul „Colibri” a participat de nenumărate ori – s-a declarat „onorat și bucuros” de invitația la acest eveniment. «Am foarte multe motive! Colaborarea între teatrele din Craiova și Subotica există de 40 de ani. Văd acum că Teatrul „Colibri este unul cu adevărat european, ceea ce înseamnă foarte mare grijă pentru copii și pentru tineri. Investiția în ei este foarte importantă, înseamnă că investim în viitorul nostru. Și sunt convins că aici se vor pune în scenă multe piese noi. Mă bucur, de asemenea, de revederea unor vechi și dragi prieteni, ca Eustațiu Gregorian și Horia Davidescu», a declarat Slobodan Markovic la vernisajul expoziției „Lumi și Eroi”. Pe de altă parte, directorul Muzeului Teatrului Vojevodinei din Novi Sad, Zoran Maksimovic, a transmis salutul său tinerilor și tuturor celor ce se simt astfel cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret.

***

Li s-au alăturat la vernisaj realizatoarea expoziției, Ljiljana Dinic, și asistentul său, designerul Bojan Jovanovic, ambii de la Muzeul Teatrului Vojevodinei din Novi Sad, ca și Olivera Mudrinic, manager executiv al Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii, din Subotica. De asemenea, la eveniment au luat parte reprezentanți ai municipalității craiovene, ca și ai Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, sub a cărei egidă expoziția de scenografie „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes” este prezentată, zilele acestea, la Craiova.

 

Eustațiu Gregorian, scenograf: «Eu am lucrat la mai multe spectacole în Serbia, nu numai în Subotica. La Novi Sad am avut chiar și o expoziție… Sunt ca acasă acolo! M-am bucurat să regăsesc în această expoziție și câteva păpuși din amplul spectacol la care am lucrat în urmă cu peste 20 de ani, în regia lui Silviu Purcărete. Un spectacol care, de altfel, a luat toate premiile posibile în Serbia și pe unde a mai colindat prin lume. Mă bucur că le-au păstrat pe o parte din ele, pentru că au fost multe… Pot spune că pentru mine păpușile reprezintă un mod de a trăi! Cât despre această expoziție, este una foarte interesantă. Sârbii știu să se respecte, nu își bat joc de ceea ce fac. Eu știu asta foarte bine, pentru că, vă spuneam, am lucrat atât de mult la ei».

Premiera spectacolului „Ursul păcălit de vulpe”

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” vă invită astăzi, 22 martie, ora 18.00, la premiera celui mai recent spectacol al său: „Ursul păcălit de vulpe”, după cunoscuta și îndrăgita poveste a lui Ion Creangă. Regia este realizată de Valentin Dobrescu, care semnează, totodată, scenariul și scenografia, iar muzica îi aparține lui Alin Macovei Moraru. Dau viață personajelor Ionica Dobrescu (Vulpea), Daniel Mirea (Ursul), Adriana Ioncu și Alla Cebotari (Iepurașii), Mugur Prisăcaru (Țăran) și Emanuel Popescu (Măgar). O altă reprezentație a spectacolului va putea fi văzută mâine, 23 martie, începând cu ora 11.00.