Primăria Craiova şi Consiliului Judeţean Dolj, în tandem pentru investiţii

1
329

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, au prezentat, ieri, într-o conferință de presă, proiectele comune pe care le au deja în desfășurare și cele care urmează să le realizeze în următoarele luni. Printre altele, cele două instituții vor organiza împreună două evenimente culturale de mare importanță care se vor desfășura la mijlocul lunii aprilie, o expoziție care va recrea spațiul cosmic și care a mers în aproape toate capitalele europene – Craiova fiind o excepție – și Festivalul „Shakespeare”, care va aduce în Bănie cele mai bune teatre din lume.

La mijlocul lunii aprilie se vor desfășura la Craiova două evenimente culturale de mare amploare la care își vor aduce contribuția ambele instituții. În perioada 19 și 27 aprilie, Bănia va găzdui o mare expoziție, intitutală „Spațiul cosmic european”, care va recrea spațiul cosmic. ”Va veni, în Craiova, o expoziție care nu a fost până acum decât în marile capitale europene, niciodată la nivelul unui oraș care nu este capitală”, a declarat Olguța Vasilescu. „Va fi un moment de referință în viața culturală a Craiovei, în sensul că până în prezent această expoziție, în locurile prin care a mers, a fost vizitată de peste 360.000 de oameni”, a declarat, la rândul lui, președintele Ion Prioteasa.

Personalitățile ale Uniunii Europene, printre invitați

Expoziția va avea forma unei sfere, care va fi adusă de trei TIR-uri, având o greutate impresionantă. În mijloc va fi Pământul, iar în jur toate planetele. „Vom organiza aici conferințe de presă, instituțiile de cultură vor fi prezente cu evenimente”, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj. Secția de Ștințe Naturale a Muzeului Naturii se va ocupa, în mod special, de acest proiect. Teatrul de Păpuși și Casa de Cultură „Traian Demetrescu” vor fi desemnate, din partea Primăriei Craiova, să participe cu acțiuni culturale. „Ne așteptăm să vină chiar și unele personalități de rang ale Uniunii Europene, vom vedea până atunci, nu pronunțăm nume”, a avansat un detaliu de organizare președintele Ion Prioteasa. În 2013, expoziția a fost la Madrid, Budapesta, Hanovra, Varșovia, Bratislava, Dublin, Roma, Vilnius, Talin, Munchen, Lisabona, iar anul acesta merge în Grecia, Italia, Olanda, la Craiova și în Bulgaria. „Un cuvânt greu de spus l-a avut și domnul deputat Marian Jean Marinescu pentru ca această expoziție să vină la Craiova”, a ținut să precizeze președintele Consiliului Județean Dolj.

Festivalul „Shakespeare”, o ediție finanțată de Primăria Craiova

Tot în acea perioadă se va desfășura și Festivalul „Shakespeare”. „Festivalul este organizat anul acesta, în principal, de Primăria Craiova, care a alocat aproximativ 20 miliarde de lei vechi. Vor fi spectacole și în piețele orașului, vor veni cele mai mari teatre din lume”, a menționat primarul Craiovei. Ion Prioteasa a declarat că și Consiliului Județean Dolj oferă sprijin financiar, ca în fiecare an, acordând pentru această ediție suma de trei miliarde de lei vechi. Edilul-șef al Craiovei a declarat că zona centrală a orașului va arăta foarte bine în această perioadă. Lucrările la centrul vechi nu se vor termina până atunci, dar străzile aflate în șantier se vor închide pentru două săptămâni, lucrul fiind reluat apoi. „Astăzi m-am întâlnit cu asociațiile de proprietari din zona centrală, împreună cu sponsorii care vor repara fațadele până la acea dată. RAADPFL le va pune la dispoziția locatarilor care domiciliază în zona centrală și glastre cu flori pentru ferestre. Vrem să arătăm lumii și Europei că suntem deja pregătiți să fim Capitală culturală europeană”, a declarat Olguța Vasilescu.

Firma Eti construiește fabrica de la Craiova

Firma Eti din Turcia va începe să-și construiască fabrica de la Craiova în acest an, și acesta fiind tot un proiect comun al celor două instituții. Investitorii s-au așezat în Parcul Industrial al Consiliului Județean Dolj, care le-a acordat un teren de 7,7 hectare pentru care, recent, le-a fost eliberat și certificatul de urbanism pentru construcție. „Investiția este în grafic și ne așteptăm să se finalizeze anul acesta pentru ca anul viitor deja fabrica să fie funcțională”, a declarat Olguța Vasilescu. „Din acest moment nu mai sunt dubii pentru că s-a trecut la faza în care există un certificat de urbanism. Delegația va fi prezentă și săptămâna vitoare, ne așteptăm să bage prima cupă în pământ și să poată începe”, a declarat Ion Prioteasa. Potruvit autorităților, firma ETI dorește să investească în jur de 30 milioane de euro. „În acest moment, Parcul Industrial și-a epuizat întreaga capacitate, nu mai are nici un fel de metru de teren. În prima ședință vom realiza al doilea parc industrial, pe care vrem să îl facem cu fonduri europene”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Dolj.

100 de localități din Dolj dețin alimentare cu apă

Masterplanul de apă și canalizare este un alt proiect comun. Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat că anul trecut s-au introdus în Craiova 30 de kilometri de rețea de canalizare și 20 de kilometri de rețea de apă, iar anul acesta vor fi introduși alți 40 de kilometri de canalizare și 20 kilometri de rețea de apă. ”După perioada de licitații, a rămas o sumă de aproximativ 10 milioane de euro economii pe care vrem să îi transferăm către celelalte rețele pentru a termina municipiul Craiova până în anul 2016, așa cum am promis”, a declarat primarul Craiovei. Președintele Ion Prioteasa a precizat că au fost realizate licitații în toate localitățile unde acest masterplan a devenit viabil, respectiv la Filiași, Segarcea, Bechet, Dăbuleni, Băilești, Calafat, Ciuperceni. „Se lucrează la faza a doua a proiectului, unde ne așteptăm să obținem o sumă mult mai mare, peste 200 milioane de euro. Vom putea ajunge la 100 de localități din județul Dolj cu alimentare cu apă”, a menționat Ion Prioteasa.

Masterplanul de deșeuri, în faza de licitație

Celălalt masterplanul al județului, cel de gestionare a deșeurilor, este tot un proiect, care este la fel de important. „Este unul dintre cele mai dragi mie pentru că, în sfârșit, vom scăpa de gunoaiele care sunt prin cartiere și de pubelele total neigienice de acum. Ele vor fi încastrate în pământ. Am reușit, printr-o muncă asiduă, să îl deblocăm și am ajuns în procedura de licitație”, a declarat Olguța Vasilescu. Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că acest proiect, care are o valoare de 54 milioane de euro, a fost deblocat după șapte ani de așteptare atunci când Primăria Craiova a acceptat să pună la dispoziție depozitul ecologic de la Mofleni. „Suntem în faza de licitație, suntem foarte aproape de a termina licitațiile și de a trece la faza finală în care trebuie să alegem operatorii”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj. Ion Prioteasa a menționat că masterplanul va trebui să fie implementat mai repede decât celelalte proiecte pentru că vine de pe exercițiul financiar 2007-2013, ceea ce înseamnă că sunt doi ani la dispoziție pentru a fi terminat.

1 COMENTARIU

Comments are closed.