Oltenii vor avea capacităţi sporite de intervenţie

0
580

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost făcut cunoscut noul program optim de intervenţie în caz de dezastre sau accidente. Aproape 1,5 milioane de euro sunt alocate, prin programe de finanţare europeană, pentru ajutorarea persoanelor aflate în pericol, timpii de intervenţie scăzând simţitor.

Ileana Măjină, director Direcţia Afaceri Europene, din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, col. Constantin Florea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, şi col. Vlăduţ Minciună, din partea ISU Dolj, au prezentat, ieri, „Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia”, un proiect care face parte din „Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3.3 – Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”. Proiectul, în valoare de aproximativ 6,4 milioane de lei, inclusiv TVA, valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul pentru Dezvoltare Regională constând în 5,2 milioane de lei, iar cea nerambursabilă din bugetul naţional fiind de peste 800.000 de lei (la aceste sume adăugându-se contribuţiile locale ale Consiliilor Judeţene parte din proiect, în cuantum de 169.500 de lei), are ca beneficiar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, formată din cele cinci judeţe – Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vîlcea, Consiliul Judeţean Dolj fiind liderul structurii amintite.

Dotări necesare în orice situaţie

Conform celor afirmate de Ileana Măjină, „s-a ajuns la concluzia că s-au constatat mai multe deficienţe în timpul intervenţiilor, cauza fiind dotarea precară a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Doljul fiind un judeţ supus multiplelor riscuri”. Astfel, prin ADISV Oltenia, au fost achiziţionate 10 echipamente specifice de intervenţie, mai ales pe timp de iarnă. Fiecare judeţ, care face parte din program, va primi câte un autovehicul cu şenile – „autoşenilată”,  iar fiecare dintre ISU Dolj, Olt şi Vâlcea va fi dotat cu o autofreză de zăpadă. De asemenea, judeţelor Gorj şi Mehedinţi le va fi repartizată câte o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi de acordare a asistenţei medicale de urgenţă. „Cu noile dotări, vom ajunge în zonele cel mai greu accesibile. Este pentru prima dată când, la Dolj, dispunem de o autoşenilată, foarte necesară, fiindcă s-a văzut că, fără aceasta ne-a fost foarte greu să intervenim. Pot spune că, la Craiova, suntem oricând capabili să intervenim, în orice fel de situaţii, şi sper să nu ai fim puşi în situaţia de a cere unor agenţi economici să ne pună la dispoziţie utilaje grele necesare intervenţiilor de orice fel, fie ele provenite din prăbuşiri sau, Doamne fereşte!, cutremure.”, a spus col. Constantin Florea. La rândul său, col. Vlăduţ Minciună, responsabil tehnic al proiectului, a afirmat că „ne-am gândit ca autofreza să nu o folosim numai pe timp de iarnă, astfel că am adaptat-o şi pentru intervenţiile vara, mai ales la incendii, dotând-o cu un bazin de apă”. Proiectul prezentat, contractul de finanţare fiind semnat în 31 octombrie 2014, are, ca termen de finalizare sfârşitul acestui an.

CRISTI PĂTRU