Întrevederea prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

1
921

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, la 21 decembrie 2021, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul vizitei efectuate la Bruxelles.

În cadrul întrevederii, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat prioritățile Guvernului României pentru perioada imediat următoare.

Premierul României s-a referit la eforturile de gestionare a pandemiei, atât sub aspect sanitar, cât din perspectiva implicațiilor în plan economic și social și a mulțumit președintelui Comisiei pentru implicarea instituției europene în susținerea acestor eforturi, inclusiv în ce privește campania de vaccinare din România. De asemenea, a prezentat eforturile de relansare economică, pe baza Planului Național de Redresare și Reziliență, și a subliniat preocuparea pentru asigurarea stabilității fiscal-bugetare, obiectiv reflectat inclusiv în proiecția bugetară pentru anul viitor. În acest sens, a dat asigurări privind determinarea Guvernului pentru adoptarea măsurilor necesare accesării fondurilor disponibile prin PNRR.

În discuțiile cu președintele Comisiei Europene, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a asigurat cu privire la disponibilitatea deplină a Guvernului României pentru cooperarea deschisă și pe baze constructive cu Comisia Europeană, în vederea îndeplinirii angajamentelor și obiectivelor europene comune.

Cu referire la prioritățile agendei europene, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că România susține eforturile de avansare a politicilor europene în scopul consolidării rezilienței Uniunii, în urma lecțiilor învățate din pandemie, astfel încât Uniunea și statele membre să aibă la dispoziție instrumente și soluții eficiente care să le permită să fie mai bine pregătite în fața oricăror provocări sau crize în viitor.

De asemenea, premierul României a subliniat contribuția deosebită a unui Spațiu Schengen integrat, fără fragmentări, la obiectivul consolidării pieței interne, context în care a reiterat apelul privind necesitatea unei decizii cât mai rapide referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, mulțumind, totodată, Comisiei Europene pentru sprijinul constant în acest demers, reconfirmat și cu ocazia întrevederii cu președintele Comisiei.

Totodată, premierul Ciucă a reamintit obiectivul României de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, subliniind angajamentul Guvernului de a promova reformele necesare în acest sens.

Premierul României a făcut referire și la obiectivul major al Uniunii vizând dubla tranziție verde și digitală, asigurând de susținerea României pentru avansarea acestuia, ca premisă pentru dezvoltarea în perspectivă a Uniunii și a statelor sale membre, pentru adaptarea la cerințele unei economii a viitorului. În același timp, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a susținut că soluțiile care vor fi formulate la nivelul UE pentru atingerea acestor obiective trebuie să fie echilibrate, adaptate la realitățile economice și sociale din statele membre, inclusiv România, astfel încât să nu prezinte riscul accentuării diferențelor de dezvoltare din interiorul Uniunii și să afecteze stabilitatea economică a statelor membre. Premierul Ciucă a reiterat importanța adoptării cât mai curând a unui act delegat complementar privind taxonomia, care să includă gazul natural și energia nucleară.

În discuțiile cu președintele Comisiei Europene au fost abordate și aspecte ale agendei externe a Uniunii, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina și al celor de la granița UE cu Belarus. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat, în acest context, îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și în zona Mării Negre, pledând pentru transmiterea din partea UE a unui mesaj unitar și ferm de descurajare a escaladării situației de securitate. Președintele Comisiei Europene a asigurat asupra seriozității cu care instituțiile europene se apleacă asupra acestui dosar și cu privire la coordonarea strânsă a acțiunii cu Statele Unite și ceilalți parteneri, fiind reiterat mesajul comun că, în cazul continuării escaladării situației, costurile vor fi foarte mari pentru partea rusă.

Premierul României a făcut referire și la importanța sprijinirii eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, respectiv de reformă democratică profundă, inițiată de executivul de la Chișinău, inclusiv în ce privește asigurarea securității energetice. În acest sens, a convenit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a mulțumit pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova pe perioada recentei crize energetice, să continue acțiunea comună de susținere a eforturilor Chișinăului.

 

1 COMENTARIU

  1. Printre zecile de milioane de nemultumiti din UE cei doi ,,porumbei ai pacii”si-au multumit reciproc! UE arde insa Niculae si Ursula isi multumesc ,se imbarbateaza si vor trimite ,,mesaje unitare si ferme a excaladarii situatiei de securitate”! Cui trimit , dtaga Marga aceste mesaje unitare si ferme,acesti doi teribili ai Europei? SUA,Elvetiei,Portugaliei ori Norvegiei de la care cumparam armament uzat?Se pregateste Romania de pace,respecta securitatea in zona ,adunand fiare vechi de la armatele altor tari?Din restul intrevederilor,observam cum Ciuca isi framanata caciula intre maini:proiectul de buget care depinde si de PNRR, spatiul Schengen, vaccinarea etc. Omul a plecat cu lectia bine invatata de la Cotroceni:ii belim pe romani si ii multumim pe stapani!

Comments are closed.