Comisia Europeană autorizează al cincilea vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19

0
338

Comisia Europeană a acordat astăzi, 20 decembrie, o autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 Nuvaxovid, dezvoltat de Novavax, acesta fiind al cincilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Această autorizație se acordă în urma unei recomandări științifice pozitive bazate pe o evaluare aprofundată a siguranței, eficacității și calității vaccinului de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și este aprobată de statele membre.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În această perioadă în care varianta Omicron se răspândește rapid și trebuie să intensificăm vaccinarea și administrarea dozelor de rapel, mă bucur în mod deosebit că astăzi a fost aprobată autorizarea vaccinului produs de Novavax. Este cel de-al cincilea vaccin sigur și eficace din portofoliul nostru de vaccinuri, care le oferă cetățenilor europeni o protecție suplimentară binevenită împotriva pandemiei. Sper că această autorizație va constitui un stimulent puternic pentru toți cei care încă nu s-au vaccinat sau nu au primit doza de rapel să facă acest lucru, pentru că este momentul.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Adăugăm astăzi cel ce-al cincilea vaccin la portofoliul nostru de vaccinuri sigure și eficace. Este primul vaccin pe bază de proteine, care indică rezultate promițătoare împotriva COVID-19. Vaccinarea și administrarea dozei de rapel pentru a spori protecția împotriva COVID-19 sunt mai importante acum decât oricând dacă vrem să oprim valul de infectări și să contracarăm apariția și răspândirea noilor variante. Le oferim astăzi cetățenilor noștri încă un vaccin sigur și eficace și le adresăm din nou apelul nostru de a se vaccina, a se vaccina, a se vaccina!”

Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia a verificat toate elementele care vin în sprijinul autorizării introducerii pe piață și a consultat statele membre înainte de a acorda autorizația de introducere pe piață condiționată.