Examen de absolvire a primei grupe de muzeografi, în Mitropolia Olteniei

0
476

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Fundaţia Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova a organizat în ziua de luni, 20 decembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, examenul de absolvire a cursului de perfecţionare muzeograf pentru prima grupă de cursanţi. Examenul a fost absolvit de 28 de cursanţi din Arhiepiscopia Râmnicului, persoane cu studii superioare, în special din rândul personalului mănăstiresc care au dorit să obţină o certificare în domeniul muzeal. Examenul a fost susţinut în prezenţa unei comisii de specialitate, din care a făcut parte domnul Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei. La final, alături de absolvenţi s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a vorbit despre importanţa acestor cursuri unice în ţară.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinţilor din Oltenia, reuşim în aceste zile să realizăm bilanţul primei grupe de ghizi din cadrul Mitropoliei Olteniei. Începutul acestei iniţiative a fost demult aşezat în mintea noastră şi apoi realizat în consfătuirile cu factorii de responsabilitate în domeniu. Era necesar ca, după o lungă perioadă de timp, aceşti muzeografi să-şi împrospăteze cunoştinţele, iar alţii dintre ei să primească o diplomă de muzeograf în urma unor cursuri de specialitate. Mănăstirile noastre, colecţiile muzeale şi obiectele din cadrul Arhiepiscopiei noastre şi a Mitropoliei noastre au nevoie întotdeauna să fie popularizate, să fie promovate şi în acelaşi timp să fie aşezate în conştiinţa românilor. Este foarte important lucrul acesta. Din punct de vedere cultural, nu cred că este cineva mai bogat decât românul ortodox. Aici s-au plămădit valorile perene ale culturii şi civilizaţiei noastre româneşti. De când s-a format poporul român, limba română şi până astăzi, generaţii întregi au strâns, au agonisit şi au lăsat această moştenire frumoasă, sfântă şi binecuvântată. Pe aceasta noi dorim să o prezentăm atât celor din ţară, cât şi celor din străinătate care vin să ne viziteze, şi să le arătăm că în zona noastră, în partea noastră de Oltenia au fost oameni cu o cultură avansată, cu un grad de civilizaţie înalt pentru că, într-adevăr, ei au preluat tot ceea ce este mai bun de la înaintaşii noştri”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa i-a felicitat pe absolvenţi şi le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat şi au susţinut realizarea acestui proiect.

„În primul rând, ne-am axat în grupa aceasta pe părinţii şi maicile din Arhiepiscopia Râmnicului. Ei au fost primii care au răspuns şi îi mulţumim Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Varsanufie că a răspuns pozitiv la această chemare a noastră. Bineînţeles că aceste cursuri au fost hotărâte în cadrul Sinodului Mitropolitan, atunci am prezentat proiectul nostru, ca să fie de acord toţi părinţii din Mitropolia Olteniei. Au fost de acord şi bineînţeles că şi hotărârea din cadrul Sinodului s-a materializat în această realizare a noastră. Aşa se face că noi am adunat aici un grup foarte mare de părinţi călugări şi de maici din mănăstirile noastre. S-au comportat formidabil şi în acelaşi timp exemplar, în condiţiile grele de pandemie, rapiditatea cu care ei s-au descurcat a fost de excepţie. Am mulţumit lui Dumnezeu că iată, în vremurile acestea, cu prima grupă, realizăm ceea ce ne-am propus, aceste cursuri, vizitele pe care profesorii le-au făcut la mănăstiri, pentru că a trebuit să fie şi o parte practică. Astfel, au fost realizate cursuri la Mănăstirea Bistriţa, la Mănăstirea Cozia, au fost vizitate şi Mănăstirea Horezu şi alte mănăstiri şi în toate s-au arătat oameni cu un simţ al muzeografului deosebit de important. Aceste cursuri sunt unice în ţară. Suntem primii care realizăm aceste cursuri în Biserica noastră Ortodoxă şi ne dorim ca în continuare să devină o tradiţie şi nădăjduim ca să fie aici, la Craiova, o şcoală de muzeografi. Tuturor celor care şi-au dat concursul le mulţumesc şi le doresc să aibă sărbători binecuvântate şi un Crăciun fericit!”, a adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cursuri de perfecționare muzeograf.

Cursul de muzeograf este autorizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale, ceea ce înseamnă că și certificatele de absolvire  pe care cursanții le vor primi odată cu absolvirea modulului sunt recunoscute de cele două ministere. De asemenea, absolvenții vor primi și un Supliment descriptiv în care vor fi recunoscute competențele profesionale dobândite la finalul cursului. Cursul de perfecționare se adresează în principal personalului mănăstiresc, seminariilor și liceelor teologice și muzeelor din cadrul Mitropoliei Olteniei.