Şpaga de la IML Craiova a ajuns în instanţă

0
56

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au trimis în judecată pe asistentul de la Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova, Cristian Preda, şi pe Jana Păun, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Bărbatul, care a fost prins în flagrant după ce a primit 500 de euro ca să “aranjeze” un certificat medico-legal, este în continuare arestat preventiv, în timp ce femeia a fost eliberată, faţă de ea fiind dispusă măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cercetarea celor doi a început după ce Cristian Preda şi Jana Păun au fost denunţaţi, pe 29 august a.c., de G. M. A., care a povestit că în luna noiembrie 2010 le-a dat acestora 3.250 lei (contravaloarea sumei de 800 euro) pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul IML Craiova în vederea întocmirii unui raport medico-legal de calcul retroactiv al alcoolemiei favorabil denunţătorului, care să-l ajute în exonerarea de răspundere penală. Denunţătorul a precizat că l-a cunoscut pe inculpatul Cristian Preda prin intermediul inculpatei Jana Păun, care se prezentase ca fiind avocată, deşi nu avea această calitate.

În luna august 2011 denunţătorul a fost trimis în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, dat  fiind faptul că raportul calcului retroactiv al alcoolemiei a menţinut aceleaşi valori ca şi cele din buletinul toxicologic. Văzându-se cu banii daţi degeaba, denunţătorul a încercat să-i recupereze, aşa că a căutat-o pe Jana Păun şi a primit înapoi 1.300 lei (o dată 900 de lei şi altă dată 400 lei), femeia susţinând că-i va da şi restul banilor după ce îi va lua de la Preda.

În baza denunţului, a fost introdus în cauză un investigator sub acoperire din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, care s-a întâlnit cu Preda pe 29 noiembrie a.c. şi i-a cerut să îl ajute cu un certificat medico-legal mai avantajos pentru o rudă care are calitatea de parte vătămată într-un dosar având ca obiect săvârşirea  infracţiunii de tentativă de  omor. Cristian Preda a fost de acord să-l ajute, i-a cerut să vină în altă zi cu actele rudei, astfel că pe 2 decembrie a.c. s-a organizat prinderea în flagrant. Totul s-a petrecut în autoturismul investigatorului sub acoperire, pentru că Preda a luat actele, a plecat cu ele şi a revenit după vreo 20 de minute, explicându-i că ruda sa trebuie reexaminată pentru a primi un alt certificat în care să se consemneze că prin leziunile suferite i-a fost pusă în primejdie viaţa, aspect de natură să-l ajute să obţină despăgubiri mai mari de la agresorul său.

Pentru acest „ajutor” investigatorul i-a dat inculpatului 500 de euro marcaţi criminalistic, bani pe care Preda i-a băgat în buzunarul gecii. Acesta nu s-a ferit să spună că mai poate face şi alte “aranjamente”, deşi în discuţia telefonică purtată anterior insistase să nu spună nimănui:

Investigator (I): Crezui că…aşa, acum tălică zi-mi cât face toată treaba asta? Că am vorbit cu el.

Inculpat Preda (P): Să vină încoace că îl ajutăm, nu e o problemă.

(I): Nu e  aşa, că eu naiba…cum ziceţi… banii…lu’ mata  aşa  facem. Dacă  presupuneţi dumneavoastră  că  nu  s-o  putea,  vin  la  mata  şi  îmi  dai  banii înapoi.

(P): Da, da. Hai.

(I): Păi nu, unde mai ieşim afară, zi  tălică…. Ca să nu ai probleme  că…

(P): Oricum  să nu  spui la cineva!…

Cristian Preda şi Jana Păun au fost reţinuţi pe 2 decembrie, au primit şi mandate de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, ulterior femeia fiind eliberată. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj pentru judecare, primul termen fiind fixat pe 19 ianuarie a.c.