FMI: România a făcut progrese, dar trebuie să stea cu ochii pe bănci

0
336

România a făcut progrese în cadrul programului economic şi fiscal convenit în martie cu FMI, dar riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro, fiind necesară „o vigilenţă solidă” pentru supravegherea sistemului bancar, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton. „România a făcut progrese bune sub programul sprijinit de Fond (…) Totuşi, riscurile au crescut considerabil, din cauza turbulenţelor financiare din zona euro. Continuarea angajamentelor faţă de agenda de reformă economică este crucială pentru a rezista incertitudinilor actuale”, a declarat Lipton într-un comunicat. Oficialul notează că economia a revenit pe creştere, inflaţia a scăzut, iar autorităţile sunt „în grafic” pentru a atinge ţintele fiscale pentru 2011, însă există câteva lucruri care trebuie îmbunătăţite: „Bugetul pentru 2012 ar trebui să aducă deficitul cu mult sub 3% din PIB. Planurile de a aborda problemele financiare din sectorul sănătăţii şi de a îmbunătăţi administrarea fiscală sunt binevenite. Este nevoie, de asemenea, de noi progrese pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. Noi eforturi pentru reformarea companiilor de stat, împreună cu o reglementare consolidată şi o politică de preţuri orientată către piaţă vor fi esenţiale pentru reducerea arieratelor, îmbunătăţirea eficienţei economice şi consolidarea creşterii”.

Criza din Europa ameninţă, însă, sistemul bancar şi impune atenţie sporită din partea organelor de supraveghere consideră el: „Riscurile din sistemul bancar, determinate de dificultăţi în alte părţi ale Europei, impun o vigilenţă solidă a organelor de supraveghere. Principalul obiectiv ar trebui să fie o monitorizare solidă şi planuri detaliate pentru situaţii de urgenţă – inclusiv procedurile pentru folosirea noilor prerogative de rezoluţie în sectorul bancar – pentru a preveni posibile efecte de contagiune. Deşi inflaţia a scăzut puternic, politica monetară ar trebui să rămână una prudentă, ţinând cont de incertitudinile curente”.

Consiliul Director al FMI a aprobat, luni, al treilea raport de evaluare a implementării programului economic şi fiscal convenit cu România. Astfel, Fondul a pus la dispoziţia ţării noastre o nouă tranşă, de 507 milioane euro, urcând suma totală disponibilă la 1,6 miliarde euro. Guvernul susţine, însă, că nu va apela la aceşti bani.