DNA cere reţinerea şi arestarea Elenei Udrea într-un nou dosar, pentru fapte de corupţie

1
439

DNA cere ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Directorul general al „Evenimentului Zilei”, Dan Andronic, fondatorul „Cancan”, Radu Budeanu şi omul de afaceri Bogdan Buzăianu ar fi implicaţi în acest nou dosar în care Elena Udrea este suspectată că a luat mită câteva milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor,  Udrea ar fi pretins şi primit, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii care avea în derulare mai multe contracte cu Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul Elena Gabriela Udrea, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcţiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii  financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei, spălare de bani în formă continuată şi fals în declaraţii de avere în formă continuată, cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2012.

De asemenea, procurorul şef al DNA a transmis referatul cauzei ministrului Justiţiei, pentru a solicita Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a Elenei Udrea, pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii  financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei şi spălare de bani în formă continuată.

Potrivit ordonanţei procurorilor, infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere sunt în legătură cu scoaterea Vilei Săbărel din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA şi vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrări de renovare la acelaşi imobil, cumpărarea şi intabularea acesteia şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, “pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare”.

«A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziţionată cu suma de 56.425  euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL – o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi», arată DNA.

Faptele legate de pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite au legătură cu exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare-cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială, susţin anchetatorii. “În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru la Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a mai arătat DNA.

Întrebată despre acuzaţiile procurorilor DNA potrivit cărora ar fi cerut 5 milioane de dolari mită pentru a ajuta un om de afaceri să cumpere energie ieftină de la Hidroelectrica., Elena Udrea a spus că omul de afaceri la care se face referire este Bogdan Buzăianu. Ea spune că nu s-a întâlnit niciodată cu Buzăianu, dar că cunoaşte această ”poveste”, iar pentru aceasta ar trebui să răspundă Ana Maria Topoliceanu.

„Omul de afaceri este Buzăianu. Trec peste faptul că din 2005 eu şi Buzăianu suntem în conflict deschis şi că din cauza acestei lupte duse de mine cu el şi cu Dinu Patriciu a apărut sintagma «băieţii deştepţi din energie». Buzăianu nu poate spune vreodată că s-a întâlnit cu mine. Poate o dată în 2005, deci nu aveam cum să îi pretind eu bani. Povestea, în schimb, o cunosc şi este o poveste la care va trebui să răspundă doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a întrebat nimeni, dacă m-ar fi întrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care o descriu”, a afirmat Udrea. Ea a spus că nu poate da detalii „la televizor” şi că acestea trebuie explicate în faţa unui procuror.

Elena Udrea a mai susţinut că banii primiţi ca mită pentru contractul cu Hidroelectrica ar fi fost folosiţi tot de Ana Maria Topoliceanu. „Doamna Topoliceanu este cea care a folosit aceşti bani, dar lucrurile trebuie să le spun în faţa unui procuror. Este o speţă pe care o lămuream foarte repede dacă mă întrebau procurorii”, a mai spus Udrea. Referindu-se la acuzaţiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie şi vânzarea la preţ subevaluat, Elena Udrea a spus că acea licitaţie a fost câştigată de „o persoană foarte apropiată” Anei Maria Topoliceanu.

 ***

Cererea DNA privind ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru noi fapte a ajuns, ieri, la Camera Deputaţilor, au declarat pentru Agerpres surse oficiale. Potrivit acestora, cerea va fi discutată astăzi, la ora 9,30, în şedinţa Biroului permanent.

1 COMENTARIU

Comments are closed.