Discuţie liberă despre consumul de droguri

0
557

Ieri, la Colegiul Tehnic Energetic Craiova a poposit, timp de cel puţin o oră, Caravana Antidrog. Elevii claselor a IX-a şi a X-a au participat la o discuţie deschisă privind riscurile consumului şi comercializării substanţelor psihotrope.

Amfitrionul manifestării a fost directorul Colegiului Tehnic Energetic, prof.  Ionuţ Bistriceanu,care a ţinut să precizeze, în deschiderea simpozionul: „Ştiu că, cel puţin până acum, la noi în şcoală nu au fost semnalate cazuri de consum sau trafic de droguri, dar asta nu înseamnă cu nu trebuie să le prevenim. De aceea, vă rog să-i ascultaţi cu atenţie pe cei care vă vor vorbi şi să participaţi la discuţii”. La rândul său, unul dintre organizatori, Constantin Chirea, din partea Asociaţiei „Alianţa Internaţională Antidrog” – Secţiunea Sud-Vest Oltenia, i-a îndemnat pe elevi să evite consumul de substanţe halucinogene şi să ţină cont de programele derulate în scopul prevenirii şi combaterii acestui flagel.

Dar, cel care a interacţionat cel mai bine cu sala a fost Gabriel Albăstroiu, inspector de specialitate în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova: „Colaborăm cu orice fel de ONG care luptă împotriva drogurilor, dar vă pot spune că noi ne axăm pe grupuri restrânse, cu care putem discuta mai bine. Chiar dacă, astăzi, sunt foarte mulţi prezenţi în sală, iar discuţiile pot fi mai anevoioase, vă voi ruga să participaţi la aceste dezbateri. Pot spune că, aşa cum am observat după efectuarea unui studiu pe diverse categorii de vârstă, consumul începe de la o vârstă fragedă, undea la 10-12 ani. În Dolj, s-a constatat că sunt mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar unde sunt consumatori, dar, aşa cum spunea şi domnul director, Colegiul Energetic nu se află printre ele. Vrea să vorbim liber şi să spuneţi ce credeţi că se consumă mai mult şi de ce se ajunge în acest punct”.

Elevii au reacţionat şi au considerat că marijuana, joint-urile, canabisul sunt cele mai frecvente, iar anturajul, curiozitatea, greutăţile familiale sau materiale sunt printre cele mai importante cauze ale deprinderii obiceiului. Gabriel Albăstroiu a mai precizat că nu s-a eradicat comerţul cu etnobotanice, iar efectele se văd foarte repede, putând conduce la dependenţă.