Interpelare. Mihail Genoiu, senator de Dolj: Care sunt motivele pentru care au explodat preţurile la energie în ultima perioadă şi de ce vă opuneţi plafonării acestora, deşi aveţi cadrul legal?

0
468

Stimate domenule ministru, / Stimate domnule preşedinte,

În timp ce românii sunt devastaţi de creşterile masive ale nivelului facturilor la utilităţi din ultimele luni, vârfurile de preţ la gaze (+65%), electricitate (+45%) şi combustibil (+54%), care au antrenat explozia în lanţ a preţurilor, mai ales la alimentele de bază (+14%) şi medicamente (+25%), dumneavoastră nu aplicaţi legislaţia în vigoare pentru a opri acest tăvălug al valurilor succesive de scumpiri.

În primul rând vă rog să-mi detaliaţi de unde provin creşterile de preţuri ale energiei, în special gaze şi electricitate pentru populaţie şi pentru antreprenori.

În al doilea rând vă solicit să-mi precizaţi de ce nu aplicaţi Legea concurenţei 21/1996 care prevede că„pieţele unde concurenţa este exclusă sau substanţial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenţei unei poziţii de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani. (…) Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora”?

În acelaşi timp, care sunt motivele pentru care nu aplicaţi OG 99/2000, unde se precizează clar că „pentru unele categorii de produse/servicii, în scopul asigurării unui echilibru între obligaţiile şi drepturile părţilor contractante şi pentru a promova un mediu concurenţial normal, Guvernul poate stabili contracte-tip cu caracter obligatoriu”.

Vă anunţ că PSD nu va mai aştepta deciziile dumneavoastră şi va acţiona la nivel parlamentar pentru plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

PSD va declanşa în Parlament o acţiune politică pentru plafonarea temporară preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. PSD va iniţia negocieri pentru adoptarea unui proiect de lege în acest sens şi va acţiona în cadrul Comisiei de anchetă pentru investigarea creşterii artificiale a preţurilor. Plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se bucură de un larg sprijin parlamentar şi la nivelul societăţii civile şi reprezintă cea mai rapidă şi eficientă soluţie pentru stoparea creşterii facturilor românilor.

Totodată, plafonarea preţurilor va reprezenta un semnal ferm din partea statului român către corporaţiile din sectorul energetic, care trebuie să fie conştiente că nu se pot juca la nesfârşit cu soarta a milioane de cetăţeni.

Analiza plafonării sau reglementării temporare a preţurilor la energie şi gaze naturale reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Comisiei parlamentare de anchetă iniţiate de PSD pentru investigarea creşterii artificiale a facturilor plătite de români.

Vă subliniez încă o dată că Guvernul pe care îl reprezentaţi dispune în prezent de cadru legal necesar pentru plafonarea temporară a preţurilor din piaţa de energie, având în vedere concurenţa extrem de restrânsă dintre operatorii din acest sector.

Singurul motiv explicabil pentru care Executivul nu a luat o astfel de măsură este lipsa voinţei politice şi nepăsarea faţă de situaţia deosebit de gravă în care se află milioane de români.

Vă precizez că în judeţul Dolj pe care îl reprezint în Parlamentul României sunt peste 40.000 de persoane care au salariul minim pe economie şi care începând de luna viitoare nu vor avea resursele financiare suficiente pentru achitarea facturilor la energie şi astfel riscă să fie debranşaţi de la utilităţi şi apoi executaţi de companiile de energie. Înafară de Legea consumatorului vulnerabil, actualizată şi votată în urma presiunii PSD, ce aţi făcut şi ce veţi face pentru aceste persoane?