Pentru favorizarea infractorului şi fals intelectual – Un an şi 6 luni de închisoare pentru ajutorul şefului de Post din Orodel

0
310

Agentul de poliţie Emilian Cobzaru, fost ajutor al şefului Postului de Poliţie Orodel, care a fost trimis în judecată anul trecut pentru comiterea infracţiunilor de favorizarea infractorului şi fals intelectual, a fost găsit vinovat de judecătorii de la Tribunalul Dolj, fiind condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare. Sentinţa, pronunţată ieri după-amiază de magistraţi, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpat cât şi de procurori. Cobzaru este în continuare încadrat la IPJ Dolj, însă pe o funcţie neoperativă, la …garajul unităţii.

Agentul de poliţie Emilian Cobzaru, ajutor al şefului Postului de Poliţie din comuna Orodel, la momentul comiterii faptelor, a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2011, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului, după ce anchetatorii au stabilit că acesta „aranjase” două dosare penale. De fapt, sesizarea venise cum că agentul de poliţie s-ar fi ales cu diverse beneficii pentru acest lucru, bani şi whisky, însă nu s-a putut proba infracţiune de luare de mită. Conform datelor consemnate de procurori în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, pe 8 mai 2010, Emilian Ştefănescu, în timp ce conducea autoturismul unui prieten, deşi nu avea permis, a pierdut controlul volanului şi a lovit gardul unei gospodării din satul Cornu, comuna Orodel. În urma accidentului nici o persoană nu a fost rănită (în maşină fiind şi proprietarul acesteia), însă a fost distrus gardul locuinţei. La locul evenimentului a ajuns agentul Emilian Cobzaru, care i-a dus pe cei doi bărbaţi din maşină la Postul de Poliţie, le-a luat declaraţii, apoi i-a lăsat să plece. Anchetatorii au stabilit că poliţistul nu i-a cerut actele lui Ştefănescu, nu l-a pus să completeze formularul tipizat în care este descris accidentul şi nu l-a testat cu aparatul etilotest. De asemenea, poliţistul nu a întocmit nici un proces-verbal de contravenţie şi nu a eliberat autorizaţia de reparaţie a autoturismului implicat în accident şi, bineînţeles că nu a înregistrat dosar de cercetare penală pe numele lui Ştefănescu, aşa cum ar fi trebuit.

O zi mai târziu, pe 9 mai 2010, Ştefănescu şi-a sunat un prieten, pe Alin Catrina, şi l-a rugat să declare că el a condus maşina în momentul accidentului. Pe 9 mai 2010, agentul Cobzaru a eliberat o autorizaţie de reparaţie a autoturismului avariat, pe numele proprietarului acestuia. Numai că Alin Catrina s-a prezentat la Post pe 10 mai, unde a completat declaraţia-tip de producere a accidentului, astfel că poliţistul, ca să „se scoată”, pentru că emisese autorizaţia de reparaţie cu o zi înainte, a falsificat data declaraţiei date de Catrina, prin antedatarea acesteia, după cum au stabilit procurorii doljeni.

Culmea este că, aceasta nu a fost singura dată când Cobzaru a „mătrăşit” un dosar penal, după cum au stabilit anchetatorii în cursul cercetărilor. În vara lui 2009, poliţistul a convins mai mulţi martori să declare că un portofel cu bani nu fusese furat de doi bărbaţi, ci ar fi fost luat chiar de mama păgubitului pentru ca acesta să nu cheltuiască banii.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii IPJ Dolj cam ştiau ce au „în bătătură”, întrucât, după cum s-a reţinut şi în rechizitoriu, în perioada 9 septembrie 2008 – 11 februarie 2011, agentul Cobzaru a fost sancţionat disciplinar de patru ori cu mustrare scrisă şi trecerea într-o funcţie inferioară pentru săvârşirea mai multor abateri disciplinare.

Pe 10 iunie 2011 dosarul în care Emilian Cobzaru era acuzat de favorizarea infractorului şi fals intelectual a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj şi, după mai bine de un an, judecătorii au pronunţat, ieri după-amiază sentinţa. Instanţa l-a găsit vinovat pe bărbat, acesta fiind condamnat la o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu executare. Documentele măsluite au fost anulate, poliţistul fiind obligat şi la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare. Atât poliţistul – care îşi desfăşoară acum activitatea la garajul IPJ Dolj – în cadrul Serviciului Logistic – pentru că a fost pus la dispoziţie şi trecut pe o funcţie neoperativă de la momentul începerii urmăririi penale faţă de el, cât şi procurorii, pot ataca cu apel decizia Tribunalului Dolj.