Gospodării mistuite de flăcări

0
402

Două gospodării au fost cuprinse de flăcări, miercuri după-amiază, în comuna doljeană Coţofenii din Faţă, incendiul fiind lichidat de pompieri după mai bine de două ore de muncă. Din nefericire, dintr-una din locuinţe n-a mai rămas mare lucru, în timp ce a doua a rămas fără acoperiş. Pompierii spun că incendiul a izbucnit din cauza unui cuptor amplasat necorespunzător, într-una din cele două gospodării, proprietarul acesteia fiind amendat cu 1.500 lei de reprezentanţii ISU Dolj.

Secţia de Pompieri Craiova a fost alertată, miercuri după-amiază, de localnicii din comuna Coţofenii din Faţă, care au anunţat că, la locuinţa lui Virgil Ciochia, a izbucnit un incendiu, ce s-a propagat şi la vecinul său, Tiberiu Robu, oamenii temându-se ca flăcările să nu se întindă şi la celelalte gospodării. Trei autospeciale au fost trimise la faţa locului, echipajele de pompieri constatând, în momentul sosirii în comună, că incendiul se manifesta violent la 3 camere de locuit, pe o suprafaţă de aproximativ 50 m.p.. În plus, flăcările cuprinseseră şi o stivă cu lemne de lângă locuinţă, de unde se propagase la acoperişul casei învecinate, existând, într-adevăr posibilitatea ca flăcările să se întindă către casele învecinate, motiv pentru care oamenii intraseră în panică. Cadrele ISU Dolj s-au luptat cu flăcările mai bine de două ore, incendiul fiind întreţinut de cantitatea mare de materiale uşor inflamabile depozitate de oameni pe lângă case, dar şi de vântul care bătea cu putere. La finalul intervenţiei, din cele trei camere de locuit nu s-a mai putut salva nimic, în timp ce a doua locuinţă a rămas fără acoperiş. Pentru că au constatat faptul că din cauza neglijenţei sale a izbucnuit incendiul, pompierii l-au amendat pe Virgil Ciochia cu 1.500 lei. „Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi 17 cadre militare. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că incendiul a pornit de la un cuptor amplasat necorespunzător, şi au ars la prima gospodărie, 3 camere de locuit, 10 m.p. lemne pentru foc, un televizor, un aragaz, un frigider şi un pat, iar la cea de-a doua locuinţă au ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 150 m.p. şi materiale textile aflate în podul acesteia. Proprietarul primei locuinţe a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 lei pentru nerespectarea măsurilor de amplasare a sistemelor de încălzire”, ne-a declarat mr. Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor împotriva incendiilor generate de mijloacele de încălzire a locuinţelor, cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că ei sunt primii responsabili în a-şi proteja locuinţele şi bunurile. În acest sens, mai ales că se apropie sezonul rece, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj atrage atenţia că este interzisă utilizarea reşourilor, radiatoarelor, sobelor metalice sau de teracotă, centralelor termice cu defecţiuni sau improvizaţii, dar şi amplasarea acestora în locuri care prezintă pericol de incendiu sau explozie. În plus, pompierii recomandă ca verificarea mijloacelor şi instalaţiilor de încălzire, instalaţiilor de alimentare cu gaze naturale şi coşurilor de evacuare a fumului şi gazelor să fie făcută numai de către personal autorizat în acest sens. Coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului trebuie întreţinute şi curăţate periodic şi este interzisă racordarea la acelaşi canal de fum un număr mai mare de focare decât cel admis, ori provenind de la sobe alimentate cu combustibili diferiţi (gazoşi, lichizi, solizi). Pentru evitarea unor tragedii, de genul celor petrecute anii trecuţi, reprezentanţii ISU insistă ca la aprinderea focului în sobă să nu se utilizeze benzină sau alte lichide uşor inflamabile.