Oaspeţi americani la Biblioteca Orăşenească Filiaşi

0
382

Sărbătoare, duminică, 23 septembrie, la Biblioteca Orăşenească „Anton Pann” din Filiaşi. Împlinirea a 77 de ani de activitate a instituţiei prilejuieşte un program de manifestări culturale, la care, alături de filişeni, oficialităţi locale şi judeţene, vor participa şi câţiva invitaţi americani. Este vorba despre reprezentanţi ai Centrului „Mortenson” din cadrul Universităţii din Illinois, care a finanţat proiectul „Play a game @ biblioteca ta”, desfăşurat, simultan, în patru biblioteci din ţară, între care şi cea din Filiaşi, şi aflat la final.

Împlinirea a 77 de ani de existenţă a Bibliotecii Orăşeneşti „Anton Pann” din Filiaşi va fi sărbătorită, duminică, 23 septembrie, printr-un program de manifestări care va debuta la ora 11.30. Pentru directorul Dorina Braloştiţeanu va fi prilej de a prezenta activităţile desfăşurate în instituţie – expoziţii, lansări de cărţi, proiecte, festivităţi diverse, iar pentru voluntarul Lindsey Cornish – de a vorbi despre cele pe care organizaţia Corpul Păcii le-a derulat în oraş. La final, va avea loc un spectacol de muzică şi poezie susţinut de tineri.

Aşteptaţi la festivităţi sunt câţiva oaspeţi deosebiţi, care vor veni tocmai din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Barbara J. Ford – director al Centrului „Mortenson” din cadrul Universităţii Illinois, reprezentantă a SUA în Comisia pentru Cultură a UNESCO, Susan Schnuer – director adjunct al Centrului „Mortenson”, şi Peggy Barber – director al Departamentului Library Communication Strategies al Asociaţiei Bibliotecilor Americane. Invitaţi, alături de primarul oraşului, Nicolae Stăncioi, de consilieri locali şi, desigur, profesori, elevi şi părinţi din Filiaşi, sunt şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, ca şi deputatul Petre Petrescu.

Vizita la Filiaşi a oaspeţilor americani este prilejuită de încheierea proiectului „Play a game @ biblioteca ta”, desfăşurat în perioada septembrie 2011 – septembrie 2012 şi finanţat de Centrul „Mortenson”. Proiectul s-a derulat, simultan, în patru instituţii – Biblioteca Orăşenească „Anton Pann” din Filiaşi, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din judeţul Suceava, Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu” din Ialomiţa şi Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” din Dâmboviţa, echipa fiind formată din câte un reprezentant al fiecăreia: Dorina Braloştiţeanu, Lăcrămioara Vasilica Cocuz, Mihaela Racoviţeanu şi Vlăduţ Andreescu.

«Finanţarea a venit de la Centrul „Mortenson”, cel mai mare centru de pregătire internaţională a bibliotecarilor, după participarea noastră în cadrul „Programului pentru lideri şi inovatori”, dându-ne posibilitatea achiziţionării de echipamente în valoare de 2.000 de dolari – platforme Nintendoo Wii şi XBox, ca şi televizoare LCD în fiecare dintre bibliotecile partenere. Finalul proiectului a dovedit că ideea a fost una de succes, numărul adolescenţilor înscrişi la bibliotecă după implementare crescând cu 100%», a declarat Dorina Braloştiţeanu. Între obiectivele proiectului „Play a game @ biblioteca ta” s-au numărat oferirea unui serviciu nou şi modern pentru adolescenţi – astfel, cei care au trecut pragul bibliotecii filişene având la dispoziţie jocuri video –, atragerea elevilor în biblioteci şi creşterea numărului de vizite ale persoanelor ce aparţin acestui grup de vârstă.