Colegiul Naţional „Carol I”, la ceas aniversar

0
916
Ieri, Colegiul Naţional „Carol I” s-a aflat în sărbătoare. În sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia”, elevi, cadre didactice, părinţi, foşti profesori, invitaţi de marcă au aniversat 193 de ani de la înfiinţarea uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţăţământ din ţară. O istorie plină de evenimente, una încărcată de retultate excepţionale obţinute de-a lungul timpului.
Pe 20 mai 1826, doi elevi ai marelui om de cultură Ion Heliade Rădulescu, Stanciu Căpăţâneanu şi Grigore Pleşoianu, puneau bazele actualului Colegiu Naţional „Carol I”, a doua şcoală cu predare în limba română, după Colegiul „Sfântul Sava” din Bucureşti. Era începutul unei istorii, în cadrul căreia 52 de elevi au devenit membri ai Academiei Române, fiind obţinute, în toţi aceşti ani, 52 de premii internaţionale, dintre care 17 medalii de aur, 22 de argint şi 13 de bronz. „Sunt 193 de ani de istorie.De-a lungul acestora, 35 de directori au condus destinele instutuţiei, una care a devenit de referinţă atât în ţară, cât şi în străinătate. Aici au învăţat mari personalităţi ale culturii româneşti, iar noi ne mândrim cu ele şi ne dorim să ducem mai departe gloria. Fiţi mândri, dragi elevi, că învăţaţi aici şi trăiţi în spiritul acestui colegiu”, a spus prof.  Angel Cristian Stăiculescu, director al Colegiului Naţional „Carol I”.
„O adevărată catedrală a spiritualităţii româneşti”
Sala a fost arhiplină, nelipsind invitaţi de marcă şi oficialităţi. În  alocuţiunile lor,  a fost accentuat locul pe care unitatea de învăţământ îl ocupă în istorie. «Este un moment care aduce cinste Craiovei. Vorbim despre o instituţie de elită, cu care ne mândrim. Ne dorim cu toţii numai rezultate deosebite. Vă asigur că reabilitarea clădirilor colegiului va continua şi sperăm că în cel mai scurt timp posibil acestea vor fi gata. Vom fi mereu alături de „Carol I”, ca de altfel de întregul învăţământ craiovean», a spus Mihail Genoiu, primar al Craiovei.
La rândul său, inspectorul general al învăţământului doljean, prof. Monica Leontina Sună, a menţionat: „Mă bucur să fiu prezentă la această sărbătoare. Când vorbim de acest colegiu, vorbim de performanţă. Vreau să duceţi mai departe  tradiţia”. Prezent la acest ceas aniversar, prof.univ.dr. Radu Constantinescu, prorector al Universităţii din Craiova, a adus mesajul instituţiei de învăţământ superior, neuitând să amintească de cariera sa, care este legată de colegiu: „Am slujit mai mulţi ani aici, ca profesor, o carieră cu care mă mândresc. Nu sunt singurul în această ipostază, foarte mulţi profesori de la Universitate provenind de aici, ceea ce arată gradul ridicat de performanţă. Aici este o adevărată catedrală a spiritualităţii româneşti”.
Manifestarea a continuat cu premierea celor peste 20 de elevi care au obţinut premii la concursurile naţionale şi internaţionale şi s-a încheiat cu un program artistic susţinut de elevii colegiului.