Adolescenţii ar putea începe şcoala de şoferi cu trei luni înainte de majorat

0
88

Elevii ar putea începe şcoala de şoferi cu trei luni înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Dacă prevederile Noului Cod Rutier, care au intrat în vigoare începând cu data de 19 ianuarie 2013, spuneau că cei care doresc permis de conducere din categoria C sau C+E, adică permis de şofer profesionist, trebuie să aibă 21 de ani împliniţi, iar cei pentru categoria B, 18 ani, conform proiectului pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), persoanele care doresc să obţină permisul de conducere se vor putea înscrie la şcolile de şoferi cu trei luni înainte de majorat. Noul cod rutier anula dreptul liceelor de a mai şcolariza elevii de la profil tehnic pe autocamioane.

Dacă proiectul va trece dezbaterii, elevii şcolilor cu profil tehnic auto din Craiova, Liceul Tehnologic Auto, Grupul Şcolar „George Bibescu” şi Grupul Şcolar de Transporturi Auto, care doresc obţinerea permiselor de categoriile B şi BE, vor putea începe şcolile de şoferi de la vârsta de 17 ani în aşa fel încât la 18 ani, la terminarea studiilor, să se poată prezenta la examen şi angaja imediat după obţinerea permisului. Până acum permisele în acest caz puteau fi obţinute numai începând cu vârsta de 21 de ani. După ce promovează examenul, dacă prezintă un certificat de calificare profesională eliberat de Autoritatea Rutieră Română (ARR), ei primesc permisele din categoriile C şi CE, însă, până la vârsta de 21 de ani nu pot conduce vehiculele care aparţin acestor categorii decât pe teritoriul României.

O normă tranzitorie din cadrul proiectului îi vizează şi pe cei care doresc să obţină permisul de conducere şi la categoria AM (moped sau scuter). Astfel, cei care fac dovada faptului că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013, se pot prezenta direct la examen, fără să fie obligaţi să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi.