Conferinţa internaţională „Politică. Diplomaţie. Cultură” – prima ediţie la Craiova

0
262

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” în parteneriat cu Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale al Universităţii din Craiova vor organiza, în perioada 10-13 aprilie, Conferinţa internaţională „Politică. Diplomaţie. Cultură ”, la care vor lua parte cercetători, profesori universitari şi personalităţi ale lumii ştiinţifice. Din România au confirmat deja participarea fostul preşedinte Ion Iliescu, academicienii Radu Ciuceanu şi Dinu C. Giurescu, iar de peste hotare – prof. univ. emerit dr. Luc De Vos, de la Academia Regală Militară din Bruxelles (Belgia), personalităţi din Turcia, Serbia, Bulgaria, Grecia ş.a. „Punem Craiova încă o dată pe harta culturală a României şi chiar a lumii”, a afirmat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, instituţie care sprijină biblioteca în organizarea acestui important eveniment, aflat la prima ediţie la Craiova.

Deschiderea conferinţei va avea loc joi, 11 aprilie, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, în prezenţa rectorului, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, a prof. univ. dr. Sorin Damean – directorul Departamentului de Istorie şi Relaţii Internaţionale din cadrul aceleiaşi instituţii, a preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi a managerului Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică.

Lucrările se vor desfăşura la sediul bibliotecii, în cadrul a patru secţiuni („Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale”, „Studii Europene şi de Securitate”, „Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media”, „Biblioteca în lumea contemporană”), iar comunicările susţinute vor fi tipărite ulterior într-un volum. Programul conferinţei va mai cuprinde vizitarea Parcului „Nicolae Romanescu”, o deplasare în Portul Cultural Cetate, un spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, urmând să se încheie cu o cină festivă tradiţională oltenească.

„Scopul conferinţei este de a crea punţi de legătură trans şi interdisciplinare cu personalităţi ale vieţii publice, politice, dar şi culturale şi academice. Încercăm astfel să scoatem în evidenţă faptul că de învăţat se învaţă la universitate, dar cunoştinţele cele mai multe vin din bibliotecă. Îmbinând cele două laturi culturale ale celor două instituţii creăm o conferinţă care, credem noi, va fi cel mai important eveniment academic care s-a desfăşurat până acum în Craiova”, a declarat Lucian Dindirică. Acesta a mai precizat că au confirmat deja participarea „oameni importanţi din mai multe ţări”: „Este vorba despre Luc De Vos, profesor emerit la Academia Regală Militară din Belgia, totodată preşedinte al Comisiei UNESCO pentru istorie militară, apoi colegi de la IREX din Asia Centrală, colaboratori ai noştri din Bulgaria, Serbia şi Italia”.

Managerul bibliotecii doljene mai spune că vor urma cu siguranţă şi alte ediţii ale evenimentului, având în vedere interesul de care acesta se bucură şi atenţia pe care i-au acordat-o personalităţi din ţară şi de peste hotare. „Sunt persoane care ne-au refuzat acum, spunându-ne că au programul foarte încărcat, dar îşi doresc să vină în anii următori. Şi e vorba de profesori care activează în universităţi de prestigiu din Uniunea Europeană şi chiar din SUA. Unii dintre ei fac parte din consiliul ştiinţific, pentru că nu se vor putea deplasa la Craiova în aprilie, însă îşi vor da acceptul pe comunicările care vor fi susţinute şi apoi publicate într-un volum, urmând ca în viitor să vină personal la conferinţă. Şi vorbim de Universitatea „Johns Hopkins” din Statele Unite ale Americii sau Universitatea Roma Tre din Italia. Adică de instituţii de prestigiu, care ne-au acordat destul de mult credit, ceea ce ne bucură», a adăugat Dindirică.

Prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, directorul Departamentului de Istorie şi Relaţii Internaţionale al Universităţii din Craiova: „Scopul organizării unei astfel de manifestări ştiinţifice este acela de a reuni specialişti în domeniile politic, diplomatic, cultural şi mass-media, aducând în centrul atenţiei teme de interes pe plan naţional şi internaţional. Conferinţa se adresează nu numai celor strict interesaţi de astfel de teme, cât şi studenţilor şi publicului larg. Evenimentul se va constitui într-un prilej pentru specialiştii din străinătate de a cunoaşte mai îndeaproape preocupările comunităţii academice craiovene, iar pentru cei din ţară de a iniţia un schimb de idei şi experienţă, precum şi o colaborare de durată».