Piațeta „Mihai I”, anulată pentru a treia oară

0
547

Licitația pentru realizarea SF-ului de amenajare a piațetei „Mihai I”, de la intersecția străzilor „Unirii” cu „Mihail Kogălniceanu”, a fost, din nou, anulată de municipalitatea craioveană. Procedura pentru realizarea documentației fusese lansată pe 2 decembrie și a avut ca termen-limită de depunere a ofertelor data de 10 decembrie, însă nu s-a prezentat nici o firmă.

 Primăria Craiova a anulat, pentru a treia oară, licitația pentru execuția Studiului de Fezabilitate (SF) pentru amenajarea Pieței „Mihai I”, proiectată la intersecția străzilor „Unirii” cu „Mihail Kogălniceanu”. Licitația pentru execuția SF-ului a fost lansată, ultima dată, pe 2 decembrie și a avut ca termen-limită pentru depunerea ofertelor ziua de 10 decembrie. Firma care urma să fie declarată câștigătoare urma să aibă la dispoziție un termen de cinci luni pentru a realiza SF-ul. Documentația trebuia să ofere detaliile de realizare a noii piețe, precum și devizul general al lucrării. După finalizare, trebuia să treacă prin votul consilierilor municipali. Pe baza acestui SF, autoritățile urmau să scoată la licitație execuția acestei investiții. Dacă la ultima licitație se prezentase o firmă, dar oferta sa a fost declarată neconformă, de această dată nu s-a prezentat nici un ofertant, municipalitatea fiind nevoită să anuleze și această licitație. 

Un perimetru compus din mai multe zone distincte

Potrivit caietului de sarcini, zona respectivă funcționează, în prezent, ca o intersecție de străzi, ocupată de o parcare neamenajată și o stație de taxi. Pe latura sudică, este mărginită de un spațiu care este destinat pietonilor. În preajma fostului cinematograf „30 Decembrie”, acolo unde funcționează un casino, se află și un spațiu liber, care nu poate fi folosit, potrivit municipalității, deoarece a fost retrocedat foștilor proprietari. În acest perimetru, care este compus din mai multe zone distincte, autoritățile locale și-au pus în plan să amenajeze o nouă piațetă publică pe care să o lege de specificul urbanistic al Centrului Vechi al Craiovei. 

Piața va avea o formă rectangulară

Potrivit temei de proiectare, noua piață ar urma să aibă o formă rectangulară, de 945 de metri pătrați. Întrucât se învecinează cu construcții cu valoare arhitecturală, precum Hotelul Minerva și Hotelul „New York”, arhitecții consideră că piața se pretează pentru acea zonă, fiind creată pentru a face tranziția dintre zona pietonală ce vine dinspre Centrul Vechi spre zona carosabilă de pe Unirii. „Specificul istoric al zonei este dat de aceste clădiri, trebuind susținut și de amenajările ce urmează a se efectua în spațiul Pieței Regele Mihai I al României”, se menționează în documentația tehnică, întocmită de municipalitatea craioveană. 

Statuia, pusă în valoare prin iluminat arhitectural

De jur-împrejurul pieței, se va afla o zonă pietonală care va fi creată prin descongestionarea parcării. În centru, va fi amplasată o statuie a Regelui „Mihai I” al României, care va fi înălțată pe un soclu din beton. Potrivit temei de proiectare, monumentul va fi realizat din bronz, la o scară de 1:1, și va fi pus în valoare prin iluminat arhitectural, asigurat de executantul lucrării. Piața va fi amenajată și din punct de vedere peisagistic. Zona va fi amenajată, potrivit municipalității, într-un mod plăcut, cu bănci și o zonă de verdeață.

Un bust al Regelui Mihai, în Piața Tricolorului

În Piața Tricolorului, de lângă Universitatea din Craiova, se află și un bust al Regelui „Mihai I”, prin semnătura Suveranului fiind fondată, în 1947, prestigioasa instituție de învățământ superior. Sculptura a fost realizată de artistul plastic Marcel Voinea și a fost dezvelită în noiembrie 2014, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte Altețea Sa Regală, Principele Radu. Regele „Mihai I” deține titlul de „Cetățean de Onoare” al Craiovei, distincție care i-a fost acordată în anul 2013, în semn de recunoaștere pentru înființarea, prin decrete regale, a Filarmonicii Oltenia și Universității din Craiova. din anul 2017, Sala Albastră a Universității din Craiova poartă denumirea de Aula „Mihai I”.