În urma deciziei CCR, în judeţul Dolj: Peste 100 de consilieri locali ar putea să-şi piardă mandatul

1
141

Deputatul PNL Mihai Voicu a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, motivarea deciziei Curţii Constituţionale a României cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă cu vizează migrarea aleşilor locali. Copreşedintele PNL Dolj a spus că după o consultare serioasă cu juriştii partidului se va trece la acţiunea în instanţă, liberalii fiind decizi să le anuleze mandatul la mai bine de 100 de consilieri locali, care au părăsit  cele două formaţiuni – PNL şi PDL pentru a migra la PSD.

„A apărut oficial decizia CCR cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei şi ulterior Legii de aprobare cu privire la migraţia aleşilor locali. Cunoşteam desigur decizia Curţii dar este foarte interesant de citit motivaţia. Am remarcat faptul că la CCR au fost reţinute aspecte legate de neconstituţionalitate care ţin şi de formă dar şi de fond, respectiv modalitatea de aprobare prin ordonanţă de urgenţă a unei astfel de reglementări a fost considerată în principiu, deoarece administraţia a fost considerată pe bună dreptate, în opinia noastră, instituţie a fundamentală a statului, subiect care nu poate fi reglement prin OUG şi de asemenea CCR a reţinut aspecte care ţin de fond şi anume, contradicţii cu Constituţia în ceea ce priveşte aspectul în sine şi anume permiterea posibilităţii de migrare a aleşilor locali, lucru care distorsionează decizia aleşilor locali”, a precizat Mihai Voicu.

„PSD a încercat prin mijloace neconstituţionale să câştige alegerile prezidenţiale”

Deputatul liberal a mai spus că se deduce din această decizie că PSD a încercat prin mijloace neconstituţionale să câştige alegerile prezidenţiale. „Nu a reuşit totuşi să câştige alegerile prezidenţiale, dar a reuşit să distorsioneze grav structura administraţiei locale din întreaga ţară, în sensul în care au dorit-o cetăţenii. Mai remarcăm din decizia CCR, că cel puţin în cazul consilierilor locali, care au migrat pe baza acestei ordonanţe, se impune pierderea mandatului. Noi am anunţat încă de la aflarea deciziei Curţii că vom acţiona prin toate mijloacele posibile atât parlamentare cât şi prin acţiuni în instanţă, pentru a se reveni la arhitectura politică a consiliilor locale prin pierderea mandatelor a celor care au migrat şi urcarea a celor de pe lista suplianţilor care sunt încă membri ai partidelor  unde au candidat indiferent de partid”, a mai spus parlamentarul doljean.

Cu primarii e altceva…

Mihai Voicu nu este la fel de optimist în ceea ce priveşte pierderea mandatelor primarilor, şi asta pentru că decizia CCR prevede clar proceduri parlamenzare pentru edili. „În acest moment, acţiunile noastre pot fi avansate, avem această motivare a Curţii, publicată oficial şi în perioada următoare, Biroul politic judeţean a PNL Dolj va analiza mijloacele concrete  prin care putem trece la acţiuni în instanţă pentru că acolo, probabil ne vom găsi dreptatea, cu privire a mandatelor cel puţin al consilierilor care au schimbat partidul. Pentru primari, decizia CCR ne impune o procedută parlamentară pentru a ne lămuri care este situaţia, dar cu privire la consilieri decizia est clară”, a spus deputatul liberal.

1 COMENTARIU

Comments are closed.