Românii din Basarabia, Timoc şi Oltenia îşi vor da mână cu mână la Bruxelles

1
78

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu va organiza în aceste zile la Bruxelle, un eveniment de excepţie, care, posibil, va constitui peste timp chiar şi o filă de istorie. Într-o premieră absolută, în inima Europei, la kilometrul zero, adică în incinta Parlamentului European, în zona Baltic Way, românii veniţi din Republica Moldova, Valea Timocului – Serbia şi cei din Oltenia îşi vor da mână cu mână într-un moment important, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru parcursul european al celor două ţări, Moldova şi Serbia, în contextul extinderii Uniunii Europene. La eveniment vor lua parte europarlamentari români şi străini, precum şi ambasadorii României, Republicii Moldova şi Serbiei, acreditaţi la Bruxelles.

Pentru că mai sunt doar câteva zile până când se sărbătoresc 155 de ani de la Unirea înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, cunoscută şi sub denumirea de Mica Unire, europarlamentarul român a invitat la Bruxelles tineri din Basarabia, România şi Serbia pentru a da un semnal de unitate astăzi, în anul 2014, într-o conjunctură delicată, cu multe frământări de ordin geopolitic şi geostrategic. Românii se întâlnesc astăzi, îşi vorbesc, se îmbrăţişează, fac schimb de impresii şi păreri, dar toate se întâmplă în marea familie europeană, sub umbrela Uniunii Europene.

La eveniment vor fi prezenţi şi jurnalişti din România şi Republica Moldova, dar şi artişti populari cunoscuţi care îi vor încânta pe europarlamentarii străini cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti. Profitând de prezenţa la Bruxelles, românii din comunităţile istorice vor avea posibilitatea să afle cât mai multe lucruri direct de la reprezentanţii ţărilor membre ale Uniunii Europene, care sunt avantajele integrării Moldovei şi Serbiei în UE, cât sunt de importante programele pentru tineri şi care va fi viitorul acestei familii europene. În acest context va avea loc o serie de seminarii şi mese rotunde pentru a se putea oferi răspunsul complet la aceste probleme.

Expoziţie de măşti: Tradiţii vechi în spirit nou”

Astăzi, la sediul Parlamentului European, va avea loc, în intervalul orar 12.00-14.00, evenimentul intitulat „Unitate, tradiţie şi continuitate”, în cadrul cărui se va inaugura expoziţia de măşti „Tradiţii vechi în spirit nou” a artistului român Gheorghe Florea şi va fi lansat volumul „Tradiţii culinare româneşti la sud de Dunăre”, semnat de jurnalistul Romeo Crîşmaru. Evenimentul va culmina cu prezentarea de costume populare tradiţionale din Republica Moldova, Valea Timocului şi Regiunea Oltenia.

Mâine, după o sesiune de prezentare a instituţiilor europene şi una de întrebări şi răspunsuri, va avea loc o dezbatere susţinută de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu. Tot în aceeaşi zi vor avea loc seminarul „Perspectives and challenges of EU enlargement to New Member States”, unde vor participa deputaţi ai grupului PPE din Parlamentul European, şi o prezentare a portalului Jurnalul Românesc (www.jurnalulromanesc.ro), dedicat românilor de pretutindeni.

1 COMENTARIU

  1. Bunicul lui Alexandar Naidanovici e Student din valea timocului aproape 100 dea ani si e perosana foarte importanta pentru Romani Timoceni. Ziaristi cu recete culinare alu bunica lui Alex sun ziaristi adevarati.

Comments are closed.