Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: / “Anul 2018 a fost extrem de dificil pentru întreaga Europă…urmează unul şi mai greu”

0
399

Anul 2018 a fost un an foarte complicat din punct de vedere politic. Europa traversează momente extrem de dificile, cu provocări din ce în ce mai ciudate, iar soluţiile par că întârzie. După Grecia încercată de criză, vine Italia ocupată de extremişti, britanicii se confruntă cu ceva nou, cu un Brexit-ul deloc uşor de gestionat, Ungaria rămâne la fel de dublicitară, iar politica naţionalistă cuprinde Polonia. Nici România nu a stat foarte bine. Guverne schimbate, miniştri înlocuiţi unul după altul,  proteste, mişcări de stradă, ordonanţe controversate, schimbări la nivel de justiţie, şi foarte mulţi români, descurajaţi, hotărăsc să părăsească ţara, lăsând în urma lor o imensă criză a forţei de muncă. Despre aceste provocări am stat de vorbă cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului EPP din Parlamentul European.

Cum a fost anul politic 2018, în Europa ?  Dar în SUA ? Cum l-aţi descrie din punct de vedere al provocărilor ?

Anul acesta a fost unul vulcanic. Dacă ne uităm la Europa…este primul an în care avem un prim-ministru desemnat de un partid populist – Italia, plus o coaliţie cu un partid extremist. Au fost schimbări în Spania, în Germania, unde este foarte important. Doamna Merkel nu mai este preşedinta CDU.  Peste Ocean, Trump a luat tot felul de decizii, extrem de controversate, a dat declaraţii foarte controversate. Pe partea cealaltă, Rusia continuă, după părerea mea “ofensiva” în Ucraina. Viktor Orban în Ungaria merge pe acelaşi dublu discurs şi pro şi anti european, Polonia este pe o linie neclară, naţionalistă. Adică, lucrurile nu sunt deloc aşa cum ar trebui să fie. Singura surpriză este după părerea mea, Grecia, care după o criză extraordinar de mare, care după un prim-ministru  cu un discurs anti-european, cu un guvern foarte agresiv, acum, acelaşi prim-ministru este pro-european şi încearcă să ducă Grecia la linie de plutire.

Şi în Franţa, cum vedeţi evoluţia mişcărilor de stradă şi ce vă spun colegii dumneavoastră din Parlamentul European ? Cât este de îngrijorătoare situaţia ?

Avem  Franţa cu un preşedinte pe nume Macron, care a câştigat un rezultat foarte mare în alegeri, anul trecut şi a crezut că pe baza acestui rezultat poate să facă orice. Din păcate, situaţia economică a Franţei, de multă vreme, de pe vremea lui Hollande, nu mai era foarte bună. Comisia Europeană a avut recomandări de ţară pentru Franţa, unde erau sugerate măsuri de reducere a deficitului, de reducere a datoriei, au fost chiar discuţii extrem de contradictorii, Franţa fiind singura ţară care a primit doi ani să regleze aceste lucruri. Juncker a fost luat la întrebări, de ce avantajează Franţa. Pe o situaţie economică foarte delicată şi pe o criză socială, care cred că e valabilă peste tot, în toată Europa. A încercat o colegă europarlamentar din Franţa să ne explice de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, motivând că ar fi o problemă de educaţei, că nu mai funcţionează, că în clasa mijlocie au apărut problemele, etc. Atunci eu i-am spus că aceste aspecte apar în toată Europă şi că eu sunt convins că s-au amestecat şi alţii .

Cine credeţi că s-a implicat ?

Rusia este cu ochii peste tot şi este extrem de ofensivă, se simte şi pe aici, pe la noi. Francezii au ajuns astfel, într-o situaţie foarte complicată, cu o popularitate a lui Macron la un nivel foarte jos şi cu aceste proteste din stradă, care s-au demonstrat într-un huliganism. Nu mă refer la iniţiatorii demonstraţiilor, ci alţii infiltraţi, nu neapărat de cineva, dar aşa se întâmplă pe la majoritatea astfel de demonstraţii, vin şi huliganii, doar să facă rău, doar să-şi refuleze nervii, frustrările.

Şi am ajuns la un alt punct sensibil al Uniunii, de data asta…Brexit-ul.

Da, e o mare problemă. Brexitul, care merge în paralel cu propunerea de buget a Uniunii Europene, care avansează foarte încet, dar şi cu toate politicile de după 2021. Din păcate politicienii din Marea Britanie nu am înţeles nimic. Habar nu au ce vor. Se bat doar pentru putere, la fel ca şi David Cameron care a distrus Marea Britanie. Pentru că el a adus Marea Britanie în situaţia asta. El a propus referendum doar pentru imagine, doar să mai crească în sondaje. Nu crezut nicio secundă că se şi validează. Acum, politicienii britanici se bat pe guvern, nu se bat pentru viitorul Uniunii. Să spui că vrei să introduci graniţă dură între cele două Irlande, înseamnă că eşti iresponsabil complet ca politician. Ce doresc de fapt…??!! Doresc Război…. ?! Sau vor să se unească cele două Irlande ?! Pe europarlamentarii britanici îi putem compara cu cei ai PSD-ului. Cei mai serioşi din grupul conservator, au trecut la PPE, fără scandal, ei ştiu că e final de mandat, dar pur şi simplu au plecat că nu mai pot să stea acolo.

România, cum se vede situaţia din ţara noastră la Bruxelles, scandalul ăsta între palate ?

Anul 2018 este cel mai negru din istoria României de după 1989. Guvernele pe care le-am avut în aceşti doi ani cred că sunt cele mai incompetente. Evident că dacă ai schimbat 70 de miniştri, înseamnă că aceşti oameni habar nu aveau ce trebuie să facă. Iar dacă tu ministru nu ai habar, ar trebui să-ţi aduci nişte consilieri, să pui nişte miniştri secretari de stat care să facă ăia treaba şi tu să mimezi acolo, dar îmi lasă impresia că nici secretarii de stat nu ştiu ce să facă. Iar atitudinea preşedintelui PSD, a domnului Liviu Dragnea, e complet iresponsabilă. Nu înţeleg cum să stai într-un partid, în care liderul dă impresia că are nişte influenţe din tot felul de direcţii. Pericolul este foarte mare pentru noi. Acum avem preşedinţia şi întotdeauna Uniunea a fost foarte atentă. Cred că şi acum vor exista tot felul de atenţionări, dar nu va fi ceva foarte grav, pentru că suntem salvaţi, dacă pot să spun aşa, de acest statut. Dar nici să nu credem că putem să facem tot felul de năzbâtii iar conduceriile instituţiilor europene vor sta cu mâinile în sân. Nu vor ezita să ia măsuri. Mie, personal, mi s-a spus de la cel mai înalt nivel…”nu ştiu ce vom face cu această preşedinţie, unde avem un premier condus de doi oameni care vor să scape de puşcărie !”. Asta este imaginea la cel mai înalt nivel şi auzită de mine, nu povestită de alţii. Din păcate…desigur.

Aţi avut câteva poziţi în legătură cu construirea acestor spitale regionale. Desigur, sunteţi şi direct interesat, ca orice alt oltean, pentru că unul ar trebui să se facă la Craiova. Care mai este situaţia ?

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, dezinformează. Declaraţia sa potrivit căreia dacă România va construi spitalele regionale după 2021 va beneficia de mai mulţi bani de la UE, este falsă. Situaţia este exact invers. Acum, România poate beneficia de până la 85% co-finanţare din partea UE, iar din anul 2021 va scădea la 70%. Construirea spitalelor regionale după anul 2021 va costa România mai mult. Ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat săptămâna trecută la Realitatea TV că în actualul exerciţiu financiar România beneficiază de 50% cofinanţare din partea UE, iar din 2021 va putea solicita o cofinanţare europeană de până la 85%. Ministrul Pintea dezinformează. Fie nu ştie, fie minte. Actualmente, co-finanţarea pentru spitalele regionale este de 50%, pentru că aşa au dorit actuala guvernare PSD-ALDE şi miniştrii PSD care erau în funcţie când s-a negociat acest Program Operaţional Sectorial. O informez pe Doamna Ministru Pintea că maximul de co-finanţare din partea UE este în acest exerciţiu financiar de 85%, iar propunerea Comisiei Europene este ca în următorul exerciţiu financiar (2021-2027) să scadă la 70%. Această chestiune va fi decisă de Parlamentul European. În calitate de europarlamentar PNL am depus amendamente pentru creşterea ratei de co-finanţare din partea UE, dar textul nu a fost votat încă în Parlament şi nu se află nici la dispoziţia Consiliului. Declaraţiile Ministrului Pintea arată că nu este pregătită pentru preşedinţia UE. Doamna Pintea va fi unul dintre miniştrii care va reprezenta România când va prelua Preşedinţia Consiliului. Cum va negocia dna Ministru acest dosar când nu cunoaşte nici măcar noţiunile de bază? Repet public apelul meu adresat doamnei Ministru Sorina Pintea şi doamnei Comisar Corina Creţu: să modifice Programul Operaţional Regional (POR) în aşa fel încât beneficiarul să nu mai fie Ministerul Sănătăţii, ci Consiliile judeţene din Cluj, Dolj şi Iaşi; să schimbe sursa de co-finaţare şi să acceseze bani din alte axe de finanţare europene; să folosească aceşti bani pentru spitale de urgenţă. Pentru modernizarea actualelor spitale există alte surse de finanţare. În 2021 construirea spitalelor va costa bugetul României mult mai mult, bani pe care cetăţenii îi vor plăti, şi nu guvernarea PSDALDE sau Dumneavoastră.

Dar care a fost contribuţia europarlamentarul Marian Jean Marinescu la legislaţia europeană ?

În 2018 s-a votat acel regulament pentru Agenţia de Securitate Aeriană, un regulament care a durat doi ani până când l-am scos, pentru că au fost negocieri foarte dure şi unde eu am reuşit să introduc nişte lucruri importante. Ca raportor, gestionezi şi nişte compromisuri, dar trebuie să ai şi o contribuţie a ta. Eu am avut o astfel de contribuţie, pentru că eu am introdus posibilitatea ca această Agenţie să poată să dea recomandări pentru zbor deasupra zonelor de conflict, ceea ce este foarte important. Să ne amintim de incidentul din Ucraina.  Aceast aspect a fost introdus acolo cu efort, pentru că înseamnă informaţie, statele membre încă se codesc să pună la un loc informaţiile de la serviciile secrete. Am introdus astfel un registrator de zbor, un sistem de a se trimite la sol în cadrul unui avion, care este cu probleme, imediat datele de zbor, astfel încât să fie descoperit imediat să găseşti supravieţuitorii. Şi am introdus şi regulile pentru drone, cu foarte mare bătălie. Şi multe alte rapoarte. De fapt, cele mai multe rapoarte ale unui eurodeputat român le-am avut eu. Dar am avut şi alte iniţiative, pe lângă aceste rapoarte. S-a finalizat în noiembrie, un proiect pilot, cu o nouă arhitectură a spaţiului aerian, care ar înseamnă o mărire de capacitate a spaţiului aerian de 30% şi cine a zburat cu avionul vara trecută îşi dă seama ce înseamnă asta, pentru că au fost nişte întârzieri masive şi la anul va fi şi mai rău. Promisiunea comisarului pe Transporturi a fost că va reintroduce în discuţie, în trilog între Preşedinţie şi Parlament, acest dosar care este blocat pentru că există acest studiu şi a avut un mare succes. Însă, am mai avut şi alte studii, unul pe trafic în spaţiu, ceea ce este foarte important pentru industria spaţială, iar industrială spaţială a devenit extraordinar de importantă, pentru că în curând, se va trece de 10% din bugetul european dependent de industria spaţială şi un alt proiect pilot pe turism, un raport care se va referi la dreptul turistului, să i se dea turistului toate informaţiile şi acestea să fie corecte.

Dar ştiţi că lumea întreabă…dar ce ai făcut domne, pentru România”…??

Primul raport votat în PE, legat de buget 2021 – 2027, este al meu şi e vorba despre Politica de Transport. Şi acum 6 ani, un raport de-al meu a fost votat primul, Galileo. Şi acolo am salvat nişte bani româneşti. După o bătălie foarte complicată, cu foarte mulţi împotrivă, am reuşit să elimin acel 30%, ceea ce înseamna vreo 30% din banii alocaţi României pe Coeziune şi transferaţi la Transporturi, adică, vreo 300 de milioane de euro, se duceau într-o pungă comună, la un proiect mare. Eu am reuşit să elimin treaba asta. În Consiliu nu s-a reuşit asta…

La anul avem alegeri europarlamentare. Cum credeţi că se va desfăşura campania electorală la noi, va fi o dezbatere pe teme europene sau în acelaşi stil…? Deja a început. Aţi fost acuzat dumneavoastră şi alţi colegi din PNL că aţi votat împotriva României….mă refer la Rezoluţia respectivă.

Dar de cine suntem făcuţi trădători ??? Asta e întrebarea. Cine sunt aceşti politicieni, ce a făcut Dăncilă pentru România la Bruxelles, că în toată cariera domniei sale a fost raportor pe un singur proiect şi a vorbit cu totul de 3 ori în Parlament. Să fii făcut trădător de Dragnea, fostul nostru coleg de partid, despre care ştim ceea ce ştim. Dar în fine. Da, eu am votat Rezoluţia, am votat împotriva acestui Guvern. Nu e vorba nicio secundă de România, pentru că Rezoluţia a fost scrisă de Dăncilă, de Iordache, de Dragnea, de Tăriceanu, ei au scris-o. Ei sunt puşi să corecteze ceea ce au făcut greşit, o parte din ceea ce li se recomandă în Rezoluţie le spune şi CCR-ul. Puteam să nu fiu de acord cu CCR-ul ??!! Noi am spus doar ceea ce au făcut ei rău pentru România, nimic mai mult. Este o manipulare mizerabilă şi aşa va fi şi în campanie. Nu vom avea o campanie electorală pe subiecte europene, ci una bazată pe minciuni şi manipulări.