“Guvernul din care ALDE face parte îşi asumă obligaţia de a face acele politici”

0
230

Victor Gogonea, secretar general ALDE Dolj:”Măsurile care aduc mai mulţi bani la buget şi protejează cetăţenii în faţa unor abuzuri de putere economică sunt necesare şi binevenite”

Guvernul din care ALDE face parte îşi asumă obligaţia de a face acele politici care susţin demnitatea şi interesele statului român şi în consecinţa interesele şi demnitatea cetăţenilor români.

Discuţiile referitoare la introducerea unor taxe cum este aşa numita ”taxă pe lăcomie” sau plafonarea preţului la gazele naturale, precum şi creşterea unor taxe pentru companiile din energie şi telecomunicaţii sunt necesare şi binevenite.

În privinţa ”taxei pe lăcomie” este evident că diferenţele nejustificate (comparativ cu alte state) în defavoarea românilor a costurilor de finanţare prin intermediul băncilor trebuie eliminate sau reduse. Nivelul la care se împrumută românii, companiile din România  este mult mai mare decât cel plătit de alte companii pe proiecte similare în alte state membre  ale UE. O astfel de măsură odata aplicată va duce la căderea obligaţiilor lunare de plăţi faţă de bănci ale consumatorilor de credite din ţara noastră.

Referitor la plafonarea, până în 2022 a preţului  la gazele naturale la nivelul de 68 lei/MWh,  necesitatea unei astfel de măsuri rezultă din comportamentul incorect al producătorilor de a vinde gazele extrase la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie. Ea va proteja deopotrivă consumatorii casnici şi companiile în faţa unui evident abuz de putere economică.

De asemenea, majorarea taxei pentru companiile din sectorul energiei termice şi electrice precum şi din cel al comunicaţiilor (la 3% din cifra de afaceri realizată) este legitimă din perspectiva intereselor statului român atât timp o astfel de taxă (tariful de monitorizare anual) nu a mai fost aplicat de 10 ani.

Biroul de presă ALDE Dolj