Atmosfera Marelui Război, recreată într-o expoziţie deschisă la Muzeul Olteniei

0
561

Puşti şi pistoale, un obuz, uniforme militare, decoraţii şi medalii, corespondenţă între Crucea Roşie şi prizonierii români, ba chiar şi un tun „Krupp”, model 1904, şi reconstituirea unor tranşee din câmpul de luptă – toate sunt cuprinse în cea mai recentă expoziţie a Muzeului Olteniei din Craiova, ce recreează atmosfera Marelui Război. Intitulată „Iluzii, Deziluzii şi Marea Unire”, aceasta mai prezintă, în premieră pentru public, albumul Marii Uniri realizat de fotograful Samoilă Mârza, care cuprinde singurele fotografii de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Cu atât mai valoros este acest document istoric cu cât este unul din cele patru exemplare despre a căror existenţă se ştie în România. Expoziţia continuă alt important proiect al muzeului dedicat Anului Centenar: lansarea lucrării „România în Primul Război Mondial” (coord.: Otilia Gherghe şi Camelia Slabu). Îi va urma, la începutul anului viitor, lansarea albumului „Memoria Marelui Război. Monumente din judeţul Dolj”, publicat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Vernisată ieri, la Secţia de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14), expoziţia „Iluzii, Deziluzii şi Marea Unire” este ultima din agenda evenimentelor culturale din acest an a muzeului craiovean şi va putea fi vizitată de public până în luna mai 2019.

„Bine aţi venit poate la cel mai important moment cultural al anului 2018 la Muzeul Olteniei: vernisarea acestei expoziţii – un proiect dedicat Centenarului, realizat cu finanţarea Ministerului Culturii şi Identităţii Culturale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi cu colaborarea Muzeului Municipiului Bucureşti, care ne-a pus la dispoziţie câteva piese foarte importante. O expoziţie pentru care s-a muncit foarte mult, mai ales la partea de documentare, şi prin care aducem în faţa publicului obiecte de patrimoniu, documente, fotografii, brevete, piese în premieră, care ne amintesc atât de perioada Marelui Război, cât şi de momentul important de la 1 decembrie 1918, când, la Alba Iulia, Consiliul Naţional Român a convocat o mare adunare, la care s-a hotărât Unirea Transilvaniei şi România”, a spus, în deschidere, Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Acesta a adăugat faptul că nu întâmplător a fost aleasă data de 19 decembrie 2018 pentru vernisarea expoziţiei: «Exact acum 100 de ani, în 19 decembrie 1918, intra în Alba Iulia prima unitate militară a Armatei Române – este vorba despre Regimentul 5 „Vânători”, condus de colonelul Vasile Gagiu, unitate militară care îşi avea baza la Craiova».

Publicul vizitator va regăsi în expoziţia „Iluzii, Deziluzii şi Marea Unire” un amplu tablou al faptelor istorice petrecute acum mai bine de un veac – de la aspecte din câmpurile de luptă la viaţa din spatele frontului, scene din prizonierat şi momente de la actul Marii Uniri. Selectate spre expunere sunt scrisori şi jurnale, livrete militare, bilete de călătorie şi de cartiruire, o tunică de ofiţer de cavalerie din armata română ori o uniformă roşie de general de husari din armata austro-ungară. Le sunt alăturate puşti şi pistoale, o trusă medicală care a aparţinut medicului Mihail Cruceanu, o machetă de obuzier german (donaţie a gen. Alexandru Dobriceanu), un obuz din perioada Marelui Război, caschete de tip Adrian folosite de soldaţii români şi de tip Stahlhelm utilizate de soldaţii germani. De asemenea, într-o vitrină pot fi văzute, spre exemplu, Crucea „Serviciul Credincios”, clasa I, model 1906; Medalia cu toartă şi panglică a încoronării de la Alba Iulia, Serbarea de la Bucureşti, 1922; Ordinul „Crucea Regina Maria”, clasa a II-a, model 1917, precum şi alte decoraţii. Spectaculoase sunt un tun „Krupp” de 75 mm, model 1904 – piesă de butaforie, şi reconstituirea unor tranşee din câmpul de luptă.

În premieră este expus albumul intitulat „Alba Iulia în 1 Decembrie 1918”, cu fotografii realizate de Samoilă Mârza, zis şi „fotograful Unirii”. Potrivit managerului Florin Ridiche, acesta „ajunge în faţa publicului după o lungă perioadă în care a fost restaurat de specialiştii de la Laboratorul de Restaurare-Conservare al Muzeului Olteniei, cu un efort extraordinar”. Albumul are o valoare deosebită şi datorită faptului că între cele mai multe exemplare realizate de Samoilă Mârza, înmânate unor personalităţi ale vremii, în prezent, se ştie de existenţa doar a încă trei: cel al episcopului Iuliu Hossu, existent la Episcopia Greco-Catolică din Cluj, cel al lui Nicolae Iorga, aflat la Biblioteca Academiei Române, şi cel al lui Iuliu Maniu, aflat la Arhivele Naţionale ale României.

„Să nu credem că, dacă a trecut data de 1 decembrie 2018, s-a încheiat acest proiect dedicat Centenarului. Trebuie să ne aducem aminte că ultima provincie românească alipită României Mari a fost Banatul, fapt întâmplat în vara anului 1919. Iar noi vom avea grijă ca şi în cursul anului 2019 să aducem un omagiu tuturor celor care au contribuit la realizarea Marii Uniri”, a mai spus Florin Ridiche, precizând că în ianuarie Muzeul Olteniei va lansa albumul „Memoria Marelui Război. Monumente din judeţul Dolj”, „în care se regăsesc date istorice şi imagini ale momentelor din toate localităţile judeţului Dolj ridicate în amintirea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în timpul Marelui Război”.

 

Radu Dumitrescu, şeful Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei: «Discursul expoziţional se desfăşoară într-un mod ascendent, în sensul unui entuziasm generat de intrarea României în Primul Război Mondial, în vara lui 1916. Sunt o serie de piese de patrimoniu care relevă acest entuziasm al armatei române, al populaţiei care salută trecerea Carpaţilor şi eliberarea fraţilor din Transilvania. Apoi urmează deziluzia, cum am numit-o noi – înfrângerile care se produc în toamna anului 1916, perioada foarte dificilă de ocupaţie germană şi austro-ungară. Sunt prezentate o serie de fotografii, corespondenţă de epocă, titluri de presă. De asemenea, sunt expuse mai multe obiecte care reflectă perioada Marelui Război. Pentru ca apoi să fie prezentat, într-o zonă distinctă, momentul astral decembrie 1918, unde este expus deja celebrul album al lui Samoilă Mârza. Totodată, într-un mod inovativ sunt prezentate imaginile din acest album pe o serie de flamuri. Pentru ca în încheiere expoziţia să aducă în faţa publicului brevete şi decoraţii primite de cei care au contribuit, într-un fel sau altul, la acest moment important din istoria noastră».