Judecătorii şi procurorii craioveni protesteză împotriva modificărilor legilor justiţiei

0
612

Magistraţii craioveni au demarat, ieri, protestele faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei. Peste 100 de procurori şi judecători au ieşit pe scările Judecătoriei Craiova, apoi la Tribunalul Dolj, pentru a-şi exprima dezacordul atât cu privire la lipsa de transparenţă cu care s-a lucrat în acest domeniu, precizând că modificările ar fi trebuit supuse dezbaterii publice, cât şi legat de faptul că noile prevederi sunt de natură a favoriza în mod excesiv persoanele care comit fapte antisociale şi îngreunează înfăptuirea actului de justiţie. „Înarmaţi” cu pancarte cu jurământul pe care l-au depus, magistraţii spun că vor continua să iasă şi în zilele următoare, fără a afecta activitatea, pentru că înceracă să tragă un semnal de alarmă.

Aşa după cum anunţaseră, ieri, la ora 14.00, în jur de 40 de magistraţi – judecători de la Judecătoria Craiova, împreună cu procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova – , au ieşit în faţa instanţei, pe scări, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de propunerile de modificare a legilor justiţiei (Legea nr. 303/2004, Legea nr. 304/2004, Legea nr. 317/2004), precum şi a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Ne-au explicat că nu este un protest organizat, ci reprezintă modul în care ei, cei care lucrează cu aceste legi, înţeleg să ia atitudine atunci când constată că există pericolul ca aceste modificări să devină o piedică în calea îndeplinirii obligaţiilor asumate, pentru că toţi au depus un jurământ, pe care l-au şi expus pe câteva pancarte. Au precizat că acţiunea lor nu a afectat activitatea instanţei, iar la ora 14.15, protestul s-a încheiat, urmând să se reia şi în zilele următoare.

La ora 16.00, pe scările din faţa Tribunalului Dolj scena s-a repetat. Aproape 70 de judecători de la Tribunalul Dolj, alături de care au stat procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, DIICOT şi DNA, au protestat, în linişte. Fără vorbe de prisos. Abia după ce s-au scurs cele 15 minute au declarat că noile prevederi sunt de natură să afecteze actul de justiţie, iar ei vor să aducă acest lucru în faţa opiniei publice. „Problema este că procesul legiferării are loc fără transparenţă, fără o dezbatere publică asupra consecinţelor modificărilor avute în vedere şi fără a lua în considerare propunerile şi observaţiile formulate de magistraţi. Se încearcă aşa, o legiferare pe repede-nainte, dar nu este o soluţie, pentru că ajung să ne amputeze mijloacele de probă lucru de va face mult mai greu aflarea adevărului”, a spus procurorul Cristian Ciolacu, de la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Dolj. „Magistraţii din cadrul Tribunalului Dolj au hotărât astăzi (n.r. ieri), în cadrul Adunării Generale să îşi exprime nemulţumirea cu privire la modalitatea de adoptare a modificărilor legilor justiţiei şi, în semn de protest, în perioda 19 – 22 decembrie, în intervalul orar 16.00 – 16.15, ies în faţa instanţei”, ne-a explicat judecător Denis Ghervase, de la Tribunalul Dolj.