La Sopot, viaţa începe să fie mai uşoară prin programele de dezvoltare aplicate de către administraţia publică locală

0
1326

La aproximativ 30 de km de Craiova, pe o suprafaţă de 60 kmp, în şapte sate componente  (Sopot, cel care dă şi numele comunei, Pietroaia, Beloţ, Sîrsca, Cernat – cu cei mai puţini locuitori, cei mai mulţi la vârstă înaintată – Pereni şi Başcov – unde sunt cei mai mulţi tineri) locuiesc peste 1.800 de oameni într-un decor mirific, printre dealuri. Viaţa nu este deloc uşoară, dar se merge mai departe şi, graţie primarului şi Consiliului Local , modernizarea este la ea acasă, fiind accesate atât fonduri europene, cât şi guvernamentale, iar traiul s-a schimbat. Mai mult, din ce în mai multe persoane revin acasă, altele şi-au făcut domiciliul aici, natalitatea a crescut, estimându-se ca, în patru – cinci ani, populaţia crească.

 La Sopot, cu toate satele componente, viaţa nu este deloc uşoară. Decorul pare desprins din basme şi ai crede că toată lumea trăieşte extraordinar. Nu este deloc aşa, dar oamenii muncesc să-şi asigure traiul zilnic şi, de cele mai multe ori, reuşesc. Trebuia să aibă şi un confort minim, pentru care autorităţile locale au depus toate eforturile. „Ne-am gândit tot timpul la oameni şi pentru ei am făcut totul. Astfel, s-a asfaltat drumul comunal între Beloţ şi Sopot ( ceea ce se şi vede în teren – n.r.), s-au construit podeţe la toate căile de acces către proprietăţi şi am asigurat iluminatul public în toată comuna , schimbând inclusiv stâlpii, cei din lemn fiind înlocuiţi cu unii din beton. Inclusiv sediul Primăriei a fost reabilitat, iar pentru alte lucrări de infrastructură s-au accesat fonduri europene şi guvernamentale”, a precizat  Cătălin Trăistaru, primarul comunei Sopot.

Proiecte de dezvoltare multiple

Lucrurile se văd foarte clar, iar proiectele de dezvoltare şi-au arătat efectele. Astfel, administraţia locală a câştigat un proiect european în valoare de un milion de euro, fonduri nerambursabile, pentru modernizarea drumurilor de exploatare agricolă, fiind asfaltaţi cinci km şi pietruiţi şase km, distanţe care vor lega Sopot şi Başcov, lucrări care vor începe în primăvara anului viitor. În 2018, în toamnă va demara şi proiectul de un milion de euro, tot prin bani europeni nerambursabili, pentru modernizarea fostlui drum spre Craiova, pe relaţia Sopot – Pereni. „Am mers pe derularea proiectelor prioritare, iar prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Colinele Olteniei” am achiziţionat un buldoexacavator care ne va ajuta atât pe perioada de iarnă, cât şi pe cea de vară. Vorbind despre GAL, la începutul lunii noiembrie, la Olăneşti, a avut loc o întâlnire cu parteneri din Spania (Cedarma Galaur şi Eurodel Internaţional) şi din mai multe localităţi din ţară, printre care şi noi. Am fost selectaţi între cei care vor participa, în martie 2018, la un simpozion în Spania, unde vor fi puse la punct strategii de dezvoltare, prin împărtăşirea din experienţa partenerilor noştri”, a mai spus Cătălin Trăistaru.

Educaţia şi Sănătatea, printre priorităţi

Învăţământul nu a fost uitat, iar investiţiile au fost pe măsură. Şcoala principală , cu clasele I – VIII, este la Beloţ, alte trei structuri fiind la Sopot – Başcov şi Pietroaia (preşcolari şi ciclul primar). Conform celor afirmate de către primar, s-a păstrat numărul de elevi, în fiecare an, peste 200, fapt demonstrat de numărul naşterilor din comună, o medie anuală de 20, „ceea ce ne face să fim încrezători, astfel că am investit în educaţie. Din fonduri guvernamentale, 800.000 de lei au fost distribuiţi pentru modernizarea şi reabilitarea şcolii din Sopot, iar 1,24 de milioane de lei au fost acordaţi pentru construirea unei şcoli primare şi grădiniţă la Başcov. De asemena, vom depune un proiect şi pentru obţinerea de fonduri europene necesare reabilitării şi modernizării şcolii din Beloţ. Tot suntem în perioada Sărbătorilor de Iarnă, aşa încât Moş Crăciun a venit deja la elevi, fiind împărţite cadouri, ca în fiecare an, de către Primărie şi Consiliul Local”. Nici sănătatea nu a fost uitată. La Başcov, s-a construit un dispesar uman, investiţia fiind în jur de 50.000 de lei, iar în buget a fost prinsă şi o finanţare pentru reabilitarea unităţilor sanitare din Sopot şi Beloţ.

„Prin muncă şi implicare se pot rezolva foarte multe”

Fiind zonă rurală, cu toate inconvenientele zonei, agricultura rămâne principala ocupaţie a localnicilor. Peste 70% din terenuri sunt lucrate, „în asociaţii din zonă, cele mai multe terenuri în arendă, chiar eu îndemnându-i pe oameni să nu-şi vândă pământul. Se cultivă de la grâu, porumb, rapiţă până la mazăre. Şi la zoozehnie stăm destul de bine, având peste 2.000 de oi şi 400 de bovine, iar Târgul nostru din fiecare miercuri este extraordinar, aici venind să-şi vândă produsele oameni şi din localităţile vecine” – Cătălin Trăistaru. Ca o concluzie redăm vorbele primarului: „Este o zonă frumoasă, grea, dar prin muncă şi implicare se pot rezolva foarte multe”.