Protocol de guvernare încheiat de PSD cu ALDE sub titulatura ”Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie”

0
148

PSD şi ALDE au semnat un protocol valabil pentru următorii patru ani sub titulatura ”Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie”, cele două formaţiuni anunţând că vor merge împreună miercuri la consultările de la Palatul Cotroceni.

Protocol PSD cu ALDEPreşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi co-preşedinţii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, au semnat, ieri, la Palatul Parlamentului protocolul de constituire al ”Coaliţiei pentru Dezvoltare şi Democraţie”. Protocolul prevede că PSD şi ALDE se angajează ca cele două partide să propună un candidat unic pentru funcţia de premier, desemnat de comun acord, şi să susţină prin vot în Parlamentul României un guvern de coaliţie condus de acesta, iar echipa guvernamentală să fie formată din miniştri desemnaţi ”proporţional”. De asemenea, toate numirile politice din ministere, agenţii, aparatul de lucru al Guvernului vor fi făcute tot ”proporţional”.

PSD şi ALDE vor alcătui un ”program comun de guvernare” prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale, se mai arată în documentul semnat. De asemenea, în protocol se prevede că grupurile parlamentare ale PSD şi ALDE din Senat şi Cameră Deputaţilor vor constitui o majoritate parlamentară. Întrebat dacă PSD va da ALDE ministerul Justiţiei, Dragnea a răspuns: “Cred că nu”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, după ce a semnat protocolul, că va exista o întrevedere şi cu UDMR pentru a discuta despre realizarea unui protocol de colaborare şi susţinere parlamentară. ”Într-un timp rezonabil o să ne vedem şi cu colegii de la UDRM să discutăm despre eventualitatea, posibilitatea şi oportunitatea realizării unui protocol de colaborare şi susţinere parlamentară”, a precizat Dragnea. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar discuţiile nu au vizat şi colaborarea la guvernare, au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, ieri, după ce a semnat protocolul de constituire a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, că cele două formaţiuni vor merge împreună la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pe tema desemnării prim-ministrului. ”O să-i trimitem preşedintelui o scrisoare în care o să-l anunţăm în mod oficial de constituirea acestei coaliţii, o să-i trimitem şi textul protocolului, o să-l informăm că o să mergem împreună şi o să mergem împreună – am înţeles că miercuri la 11.00 e invitat PSD – miercuri la 11.00 mergem împreună”, a spus Dragnea. La rândul său, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a confirmat că PSD şi ALDE vor merge împreună la consultări în baza semnării protocolului de constituire a coaliţiei de guvernare. ”Având în vedere semnarea acestui protocol în acest moment, noi vom participa împreună la consultările pe care preşedintele le va organiza pentru stabilirea primului-ministru”, a subliniat Tăriceanu.